Search
Now showing items 1-10 of 23
Antioksidativnost i funkcionalnost trajnih pekarskih proizvoda sa dodatkom prosa (Panicum miliaceum L.)
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 25-01-2019)
Krajem XX i početkom XXI veka usled pojave hiperprodukcije žitarica kao osnovnih sirovina u proizvodnji prehrambenih proizvoda širom sveta, počinje da se razvija segment funkcionalnih, biološki kvalitetnijih i nutritivno ...
Termalna, hemijska i funkcionalna svojstva tropa od jabuke i mogućnosti primene u prehrambenoj industriji
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 16-12-2019)
Predmet doktorske disertacije je analiza termalnih, hemijskih i funkcionalnih svojstava brašna od tropa jabuke (eng. Apple pomace flour - APF) proizvedenog u industrijskim uslovima, in vivo studija antidijabetogenog i ...
Diverzitet i bionomija štitastih vaši familije Coccidae (Hemiptera: Coccoidea) u Srbiji
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 20-09-2019)
Diverzitet i bionomija štitastih vaši iz familije Coccidae proučavani su u periodu od 2015. do 2017. godine u 40 lokaliteta na teritoriji Srbije i 37 lokacija na području Beograda, i u laboratoriji Poljoprivrednog fakulteta ...
Efekat suše na fiziološke i biohemijske pokazatelje kvaliteta plodova paradajza (Lycopersicon esculentum L.)
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 24-10-2019)
Cilj ove disertacije je bio da se detaljnije prouči efekat suše na neke od najvažnijih
fizioloških i biohemijskih pokazatelja kvaliteta plodova paradajza (jedinjenja primarnog
i sekundarnog metabolizma), a od kojih zavise ...
Integralna zaštita paprike od bakteriozne pegavosti biološkim i hemijskim metodama
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 26-09-2019)
Bakteriozna pegavost koju prouzrokuje Xanthomonas euvesicatoria je najrasprostranjenija i ekonomski najštetnija bakterioza paprike u Srbiji. Raspoložive mere zaštite često bivaju izostavljene ili nisu dovoljno efikasne, ...
Stabilnost prinosa i komponenti rodnosti kukuruza u uslovima stresa pod dejstvom sulfonilurea
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 15-01-2019)
Kukuruz (Zea mays L.) predstavlja strateški važnu poljoprivrednu vrstu koja zauzima treće mesto po rasprostranjenosti u svetu. Ima široku upotrebu u savremenom živoitu čoveka, a prema nekim procenama industrijskom preradom ...
Uticaj starosti gusaka i faze produktivnog ciklusa na inkubacione osobine jaja i kvalitet izleženih guščića
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 18-01-2019)
U cilju utvrđivanja uticaja starosti gusaka (godine) i faze (meseci) proizvodnog ciklusa u toku sezone nošenja jaja Italijanske bele guske na inkubacione osobine jaja i kvalitet izleženih guščića sprovedena su istraživanja ...
Karakteristike čajne gljive - kombuhe, fermentisane u prisustvu ekstrakata odabranih vrsta medicinskih gljiva
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 20-12-2019)
Veliki broj medicinski značajnih gljiva upotrebljava se za rezvijanje novih, funkcionalnih prehrambenih proizvoda koji sadrže bioaktivne komponente, u cilju povećanja njihove upotrebe i postizanja zdravstvenih efekata kod ...
Diverzitet vrsta i molekularna karakterizacija prevalentnih virusa infektivnih za vrste roda Allium u Srbiji
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 09-12-2019)
Sedmogodišnja istraţivanja od 2010. do 2016. godine virusa infektivnih za vrste roda Allium ukazala su na znaĉajno prisustvo virusa u Srbiji. Serološka testiranja sakupljenih uzoraka razliĉitih vrsta lukova ukljuĉujući ...
Истовремено одређивање охратоксина А и остатaка пестицида у грожђу и вину LC-MS/MS техником
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 09-05-2019)
Развијена је брза, селективна и осетљива течно-хроматографска метода са
масеном спектрометријом (LC-MS/MS) за истовремено квантитативно
одређивање остатака 41 активнe супстанцe пестицида и охратоксина А (ОТА) у
грожђу и ...