Search
Now showing items 1-10 of 23
Potencijal biosinteze aflatoksina B1 u različitim vrstama Triticum spp.
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 11-01-2019)
Prisustvo plesni i mikotoksina u hrani predstavlja višestruku opasnost, kako sa aspekta bezbednosti hrane, tako i sa aspekta globalne trgovine. Učestalost i intenzitet pojave plesni na uzorcima zrna hlebne pšenice i spelte ...
Uticaj parametara osmotske dehidratacije na kinetiku, funkcionalne i antioksidativne karakteristike lista koprive (Urtica dioica)
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 21-05-2019)
U ovoj disertaciji proučavana je osmotska dehidratacija lista koprive u dva različita osmotska rastvora: 1. vodenom rastvoru saharoze i natrijum hlorida i 2. melasi šećerne repe. Ispitivan je uticaj temperature procesa ...
Karakterizacija ekstrakata peteljki višnje (Prunus cerasus L.) i trešnje (Prunus avium L.) dobijenih subkritičnom vodom
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 08-11-2019)
Cilj istraživanja ove doktorske disertacije bio je usmeren ka optimizaciji ekstrakcije peteljki višnje i trešnje subkritičnom vodom, biološku i hemijsku karakterizaciju dobijenih ekstrakata i poređenje ispitivanih uzoraka. ...
Утицај примене мешавине етарских уља у исхрани на производне карактеристике и квалитет меса бројлерских пилића
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 09-11-2019)
Задатак ове докторске дисертације је био да се испита могућност и ефекти примене мешавине етарских уља тимијана (Thymus vulgaris), оригана (Origanum vulgare) и рузмарина (Rosmarinus officinalis), као природног промотера ...
Optimizacija uslova umnožavanja i primarnog izdvajanja biomase Bacillus sp. za primenu u fitomedicini
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 08-11-2019)
Sve veća potreba za hranom kao posledica povećanja broja ljudi širom sveta dovela je do intenzifikacije poljoprivrednih aktivnosti usmerenih na direktnu proizvodnju hrane i hrane za životinje. U poslednjih nekoliko decenija ...
Hemijski sastav i biološki potencijal ploda, soka i tropa kultivisane i divlje kupine (Rubus fruticosus L.)
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 09-12-2019)
U okviru ove disertacije ispitan je hemijski, mineralni i polifenolni sastav, kao i biološki potencijal četiri sorte kupina sa dva različita lokaliteta sjeverozapadnog dijela Bosne i Hercegovine, sa lokaliteta Verići (divlja ...
Iskorišćenje sporednog proizvoda uve (Arctostaphylos uva ursi L.) u cilju dobijanja novih biljnih ekstrakata savremenim tehnikama ekstrakcije
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 01-02-2019)
U okviru ove doktorske disertacije ispitana je mogućnost ekstrakcije bioaktivnih jedinjenja iz biljne prašine A. uva-ursi, koja nastaje kao sporedni proizvod u fabrici filter čaja. Za ekstrakciju bioaktivnih jedinjenja ...
Uticaj kvaliteta semenki grožđa na bioaktivne komponente i održivost hladno presovanog ulja
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 27-09-2019)
Podizanje novih zasada i povećanje kapaciteta prerade grožđa povećava količinu otpada sa kojim se suočava industrija proizvodnje vina i rakije. Najbolji i najodgovorniji način upravljanja otpadom je njegovo dalje iskorišćenje ...
Stabilizujući efekat polisaharidnih jedinjenja industrije šećera u proizvodnji emulzija
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 04-10-2019)
Stabilizatori na bazi biopolimera postaju posebno povoljna prirodna rešenja za primenu u kompleksnim sistemima, kao što su emulzije tipa ulja u vodi. U ovoj disertaciji je ispitan individualni i kombinovani uticaj tri ...
Razvoj prediktivnog modela obogaćivanja prehrambenih proizvoda vitaminom D u Srbiji
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 19-04-2019)
Kreirana je specijalizovana baza podataka o sadržaju vitamina D koja sadrži 981 analitički podatak prikupljen iz evropskih baza podataka, od čega je 658 (67%) izraženo u formi ukupnog vitamina D. Podaci o svim vitamerima ...