Pretraživanje
Prikaz rezultata 1-10 od 12
Funkcionalne karakteristike smeša maltodekstrina i namenske masti kao komponenti niskoenergetskih masnih punjenja za konditorske proizvode
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 19-04-2012)
Masna punjenja predstavljaju grupu proizvoda koje se koriste u konditorskoj i pekarskoj industriji. Kako ona najčešće sadrže između 30-40% masti, teži se dobijanju formulacija sa redukovanim sadržajem masti. To se može ...
Raspodela i profil zagađujućih jedinjenja u abiotskim i biotskim matriksima multivarijacionom analizom
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 16-11-2012)
U okviru disertacije analizirano je prisustvo različitih postojanih zagađujućih materija u abiotskim i biotskim uzorcima iz različitih regiona, uključujući i uzorke zemljišta iz Novog Sada i okolnih naselja, i to zagađujuće ...
Uticaj ekstrakata žačina na rast plesni i biosintezu mikotoksina
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 18-07-2012)
Cilj istraživanja doktorske disertacije bio je da se ispita pojedinačni i sinergistički uticaj ekstrakata kima (Carum carvi L.), bosiljka (Ocimum basilicum L.), origana (Origanum vulgare L.) i etarskih ulja crnog (Allium ...
Istraživanje fenomena aerosola formiranog od emulzija mineralnih i drugih ulja u vodi
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 17-05-2012)
Predmet istraživanja ove doktorske disertacije je bio formiranje i proučavanje osobina i ponašanja organskih aerosola nastalih atomiziranjem stabilnih emulzija dominantno pod dejstvom centrifugalne sile. Korišćene su vodene ...
Alkoholna fermentacija melase i gustog soka šećerne repe pomoću imobilisanih ćelija Saccharomyces cerevisiae
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 07-09-2012)
Proizvodnja bioetanola iz među- i nusproizvoda procesa prerade šećerne repe, može imati pozitivan uticaj na regionalnu ekomomiju i socio-ekonomski razvoj u zemljama sa razvijenom industrijom konzumnog šećera, kao što je ...
Karakterizacija funkcionalnog napitka od melise (Melissa officinalis L.) dobijenog fiziološkom aktivnošću čajne gljive
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 28-12-2012)
Cilj rada je bio ispitivanje funkcionalnih karakteristika kombuha napitka od melise (Melissa officinalis L.). Antibakterijska aktivnost kombuha napitaka optimalne konzumne i većih kiselosti ispitana je prema bakterijama ...
Izučavanje funkcionalnih svojstava enzimski modifikovanih biljnih globulina
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 19-04-2012)
Predmet doktorske disertacije je izučavanje različitih bioprocesa za modifikovanje biljnih globulina radi unapređenja njihovih funkcionalnih karakteristika. Istraživanja su zasnovana na karakterizaciji i enzimskoj modifikaciji ...
Dobijanje i karakterizacija suspenzija nanočestica i njihovih kompozita
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 18-06-2012)
U ovom radu pripremljeni su različiti polimerni i keramički nanostrukturni materijali, u cilju ispitivanja uticaja vrste i udela nanopunila (čađ, fuleren, silicijum(IV)oksid, aluminijum(III)oksid i titanijum(IV)oksid) na ...
Ekstrakti duda (Morus spp., Morasceae), sastav, delovanje i primena / Mulberry extracts (Morus spp., Morasceae), composition, activity and application
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 09-11-2012)
Upotrebom različitih ekstragenasa izvršena je ekstrakcija ploda, lista i korena belog (Morus alba L.) i crnog duda (Morus nigra L. ). Ekstrakcija etanolom je izvršena pri predhodno određenim optimalnim uslovima ekstrakcije ...
Funkcionalne i antioksidativne osobine tropa cvekle (Beta vulgaris)
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 04-09-2012)
Etanolni ekstrakti tropa odabranih sorti cvekle (Detroit, Cardeal-F1, Egipatska, Bikor i Kestrel) prečišćeni su primenom ekstrakcije na čvrstoj fazi (SPE). Sadržaj ukupnih fenolnih jedinjenja, flavonoida i betalaina u ...