Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 13
Uticaj dodatka emulgujućih skrobova na tehnološke karakteristike testa i kvalitet hleba
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 28-10-2013)
Prema najnovijim istraživanjima modifikovanim skrobovima može se pripisati još jedna uloga – aditivi u pekarstvu, s obzirom da utiču na poboljšanje kvaliteta hleba i usporavaju proces starenja. Međutim, prema saznanjima ...
Uticaj lecitina različitog porekla na kristalizaciona svojstva masne faze i kvalitet mazivog krem proizvoda sa dodatkom funkcionalnih biljnih ulja
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 31-12-2013)
Konditorska industrija Srbije za proizvodnju mazivog krem proizvoda isključivo koristi sojin lecitin. Veliki obim proizvodnje ulja iz semena suncokreta i uljane repice u Srbiji uticao je na proizvodnju suncokretovog i ...
Matematički model reakcionog sistema za in situ epoksidovanje sojinog ulja persirćetnom kiselinom
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 16-09-2013)
Cilj ove doktorske disertacije je postavljanje matematičkog modela složenog trofaznog reakcionog sistem za epoksidovanje sojinog ulja in situ formiranom persirćetnom kiselinom iz sirćetne kiseline i vodonik peroksida u ...
Ispitivanje lipolitičkih i oksidativnih promena u tradicionalnoj fermentisanoj kobasici (Petrovačka kobasica) tokom standardizacije bezbednosti i kvaliteta
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 27-12-2013)
Zadatak ove doktorske disertacije bio je da se utvrdi tok i intenzitet lipolitičkih i oksidativnih promena u tradicionalnoj fermentisanoj kobasici (Petrovačka kobasica) tokom procesa razvoja tehnologije i standardizacije ...
Razvoj procesa sušenja i zrenja tradicionalne fermentisane kobasice (Petrovská klobása) u kontrolisanim uslovima
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 25-04-2013)
Zadatak ove doktorske disertacije je bio da se utvrde osobenosti procesa sušenja i zrenja tokom proizvodnje suve fermentisane Petrovačke kobasice (Petrovská klobása) u tradicionalnim uslovima, a zatim da se na osnovu ...
Пречишћавање отпадне воде из процеса производње биоетанола микрофилтрацијом
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 10-09-2013)
Циљ овог истраживања је да се испита примене „cross-flow“ микрофилтрације на oбраду џибре од скробних сировина и утицај оперативних параметара (рН, трансмембрански притисак и проток) на флукс пермеата и ефикасност пречишћавања ...
Uticaj dodatka biljnih proteinskih koncentrata u hranu za životinje na kvalitet peleta
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 19-07-2013)
Suncokretova sačma ima manju zastupljenost u peletiranim smešama za ishranu životinja od sojine sačme zbog većeg udela sirovih vlakana. Sirova vlakna depresivno deluju na svarljivost obroka i proizvodne rezultate, a mogu ...
Karakterizacija kvaliteta mesa i iznutrica svinja čistih rasa odgajanih u Vojvodini
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 10-07-2013)
U ovoj doktorskoj disertaciji urađena je karakterizacija senzornog (boja i mramoriranost), tehnološkog (vrednost pH, boja, sposobnost vezivanja vode), nutritivnog (sadržaj vlage, proteina, ukupne masti, ukupnog pepela, P, ...
Антиоксидативна активност ферментисаних млечних производа добијених помоћу комбухе
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 04-07-2013)
У овој докторској дисертацији, комбуха је култивисана на екстрактима ртањског чаја, нане, коприве и мајчине душице заслађеним са 7% сахарозе. Напици од комбухе добијени на наведеним екстрактима су даље коришћени као инокулуми ...
Uticaj procesa osmotske dehidratacije naprenos mase i kvalitet mesa svinja / The Effect of the Osmotic DehydrationProcess on Mass Transfer and Pork MeatQuality
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 23-05-2013)
Ispitivan je proces osmotske dehidratacije mesa svinja u tri osmotska rastvora (vodeni rastvor natrijum hlorida i saharoze, kombinacija vodenog rastvora natrijum hlorida i saharoze i melase i melasa šećerne repe) različitih ...