Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 14
Razvoj postupaka sinteze polimernih mreža i hibridnih materijala
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 27-05-2011)
U ovom radu vršena su istraživanja u cilju razvoja novih postupaka sinteze za nekoliko vrsta polimernih mreža i hibridnih biopolimernih materijala za specijalne primene. Cilj je bio da se razvije novi postupak sinteze ...
Višeskalna strategija strukturiranja polimernih nano-kompozita na osnovu različitih prekursora
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 22-07-2011)
Ovaj rad je imao za cilj , razvoj postupka sinteze polimernih prekursora mreža na bazi obnovljivih sirovina. Razvijen je postupak sinteze poli laktida u rastvoru dihlor metana. Vreme trajanja postupka sinteze je 6 h, a ...
Ekstrakcija ginka (Ginkgo biloba L.) ugljenik (IV)-oksidom pod pritiskom
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 27-05-2011)
U okviru ove disertacije izvršeno je preparatvno izolovanje etarskog ulja lišća ginka (Ginkgo biloba L.) destilacijom pomoću vodene pare, u cilju određivanja pojedinih fizičko-hemijskih parametara. Oficinalnim postupkom ...
Optimizacija procesa mešanja hrane za životinje u vertikalnim i cilindričnim mešalicama
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 30-09-2011)
Izmenama u konstrukciji vertikalne mešalice zamenom originalne obloge pužnice sa oblogama koje su imale 13,5%, 27% i 40% perforacija je poboljšan proces mešanja. Ova poboljšanja se ogledaju u skraćenju vremena mešanja 15%, ...
Modelovanje i optimizacija procesa mikrofiltracije suspenzija pšeničnog skroba
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 29-07-2011)
Cilj ovog rada je ispitivanje uticaja procesnih parametara (transmembranski pritisak, protok i koncentracija suspenzije) na vrednost fluksa permeata, sa i bez prisustva statičkog mešača, tokom procesa mikrofiltracije ...
Развој и вредновање сензорских и инструменталних метода за оцјену текстурних својстава тјестенине
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 30-12-2011)
Сензорска анализа представља јединствено средство за праћење органолептичких својстава хране уз примјену људских чула, јер је најближа потрошачкој оцјени и уједно веома поуздан тест у пружању свеобухвтане оцјене квалитета ...
Elektrohemijsko određivanje histamina
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 23-09-2011)
U ovom radu su razvijene elektrohemijske metode za određivanje histamina. U svim elektrohemijskim ispitivanjima korišćena je hronopotenciometrija. Istraživanja su obuhvatila optimizaciju uslova elektroanalitičkih tehnika ...
Razvoj hromatografskih metoda za simultano određivanje tropanskih alkaloida i glikoalkaloida i praćenje apsorpcije i translokacije atropina 14C u pšenici
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 30-09-2011)
U okviru doktorske disertacije su razvijeni i optimizovani postupci pripreme uzoraka hrane (žitarica, sirovina, poluproizvoda i prehrambenih proizvoda na bazi žitarica, voća i povrća) i stočne hrane, kao i simultano ...
Visokovredna funkcionalna jedinjenja iz sporednih proizvoda prerade paradajza
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 02-11-2011)
Ekstrakcijom heksanom, a zatim 80% etanolom predhodno pripremljenog tropa od IZ odabranih genotipova Bačka, Knjaz, Novosadski niski, O2, Rutgers i Saint Pierre paradajza, dobijeni su heksanski i etanolni ekstrakti tropa. ...
Оптимизација добијања етанола ферментацијом међупроизвода технологије прераде шећерне репе
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 06-04-2011)
Истраживања из овира овог рада обухватила су испитивање тока ферментације подлога на бази екстракционог, ретког и густог сока као међупроизвода, и меласе као нуспроизвода технологије прераде шећерне репе квасцем Saccharomyces ...