Претраживање
Приказ резултата 1-8 од 8
Uticaj upotrebe izoflavona u ishrani na proizvodne rezultate i biološke parametre brojlera
(Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, 23-12-2020)
Izoflavoni su difenolična jedinjenja male molekulske mase koja spadaju u grupu fitoestrogena i mogu se naći u različitim biljkama, naročito iz familije Fabaceae. Jedan od glavnih izoflavona prisutnih u soji je genistin, ...
Starter kulture kao potencijalni inhibitori Listeria monocytogenes u fermentisanim kobasicama
(Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, 22-05-2020)
Cilj ispitivanja u okviru ove doktorske disertacije odnosio se na mogućnost
inaktivacije Listeria monocytogenes u fermentisanim kobasicama. Za potrebe ispitivanja
proizvedene su kobasice kontaminirane sa L. monocytogenes, ...
Primena molekularnih metoda u dijagnostici bolesti kvrgave kože goveda na teritoriji Republike Srbije i njihov značaj u proceni epizootiološke situacije
(Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, 23-12-2020)
Bolest kvrgave kože (BKK) ili nodularni dermatitis (engl. Lumpy skin disease - LSD) je
ekonomski važna virusna bolest goveda koja je juna meseca 2016. godine prvi put registrovana
na teritoriji R. Srbije. Cilj ove doktorske ...
Испитивање утицаја коришћења отпадних вода из кланице на здравље и производњу меса шарана (Cyprinus carpio) безбедног за исхрану људи
(Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, 19-06-2020)
Индустрију меса карактерише велика потрошња воде и неоспорно је да представља веома важан извор органског загађења животне средине. За пречишћавање отпадних вода постоје еколошки као и финансијски мотиви који се међусобно ...
Učestalost nalaza Campylobacter spp. na trupovima živine i njihova osetljivost na antimikrobne lekove
(Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, 29-12-2020)
Meso i proizvodi od mesa, posebno meso živine, ima značajnu ulogu u pojavi kampilobakterioze kod ljudi koja je danas u svetu najčešća bolest prenosiva hranom. Brojni su izvori kontaminacije trupova živine u klanicama, ...
Ispitivanje uticaja purifikovane lignoceluloze dodate u hranu za brojlere na zdravstveno stanje, proizvodne rezultate i stepen histoloških i morfoloških promjena u pojedinim segmentima digestivnog trakta
(Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, 09-01-2020)
Osnovni cilj istraživanja ove doktorske disertacije bio je da se ispita uticaj ishrane brojlera obrocima sa dodatkom različitih količina purifikovane lignoceluloze na zdravstveno stanje, proizvodne rezultate (tjelesna masa, ...
Утицај полифенола на квалитет, безбедност и одрживост ферментисаних кобасица
(Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, 03-11-2020)
У раду је испитивана могућност употребе полифенола као природног конзерванса код ферментисаних кобасица. Произведене су три групе производа, од којих је прва била кобасица уобичајеног састава са додатком нитрита, друга ...
Koncept kontrole Listeria monocytogenes u pogonu za preradu mesa uz upotrebu sekvenciranja kompletnog genoma u cilju postizanja bezbednosti hrane
(Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, 30-06-2020)
L.monocytogenes, fakultativni intracelularni patogen, je široko rasprostranjena u razliĉitoj sveţoj i preraĊenoj hrani. Ovaj patogen je uzroĉnik listerioze, retkog ali ozbiljnog oboljenja ljudi i ţivotinja, izazvanog ...