Prikaz osnovnih podataka o disertaciji
Uticaj defolijacije na sadržaj važnijih jedinjenja aromatskog i flavonoidnog kompleksa u grožđu i vinu sorti vinove loze
Influence of partial defoliation on content of major aromatic and flavonoid complex compounds in grapes and wine
dc.contributor.advisor | Todić, Slavica | |
dc.contributor.other | Marković, Nebojša | |
dc.contributor.other | Jović, Slobodan | |
dc.contributor.other | Tešević, Vele | |
dc.contributor.other | Žunić, Dragoljub | |
dc.creator | Pržić, Zoran | |
dc.date.accessioned | 2016-03-13T13:30:39Z | |
dc.date.available | 2016-03-13T13:30:39Z | |
dc.date.available | 2020-07-03T09:00:36Z | |
dc.date.issued | 2015-02-18 | |
dc.identifier.uri | http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=2570 | |
dc.identifier.uri | https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/4901 | |
dc.identifier.uri | https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:10640/bdef:Content/download | |
dc.identifier.uri | http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=47634703 | |
dc.description.abstract | U radu su prikazani rezultati ispitivanja agrobioloških osobina i uticaja defolijacije na sadržaj važnijih jedinjenja aromatskog i flavonoidnog kompleksa grožđa i vina vinskih sorti Kaberne sovinjona i Sovinjona belog. Tretmani defolijacije podrazumevali su varijante sa četiri i osam uklonjena bazalna lista u dva termina berbe: punoj zrelosti i kasnijoj berbi. Poljska istraživanja vršena su u zasadu „Zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića“ u Topoli na Oplencu i uključivala su ispitivanje: otpornosti okaca na niske zimske temperature, fenološka osmatranja, vegetativni i rodni potencijal sorti, prinos, mehanički sastav grozda i bobice i kvalitativne parametre grožđanog soka-šire. Ampelografska ispitivanja grožđa i bobica obavljena su u laboratoriji Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu Katedre za vinogradarstvo, fizičko-hemijska analiza uzoraka vina obavljena je u laboratoriji „a.d. Rubin“ u Kruševcu i hemijsko ispitivanje flavonoidnog i aromatskog sastava grožđa i vina obavljeno je u laboratoriji Odeljenja za instrumentalnu analizu pri Katedri za organsku hemiju Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Tokom dvogodišnjeg perioda istraživanja vladali su povoljni agroekološki uslovi za gajenje vinove loze. U periodu ispitivanja 2009/2010 i 2010/2011 obe sorte su najveću otpornost na niske temperature imale u drugom terminu ispitivanja. Fenološkim osmatranjem utvrđeno je da su fenofaze tokom 2010. godine trajala duže u odnosu na 2011. godinu. Veći vegetativni prirast na kondiru i luku zabeležen je na čokotima Kaberne sovinjonu dok je Sovinjon beli imao manji porast lastara. Najveći prinos po čokotu, prinos po okcu, prinos po razvijenom lastaru i prinos po rodnom lastaru zabeležen je u kontroli, a najmanji u tretmanu sa osam uklonjenih listova pri berbi u punoj zrelosti. Za većinu parametara mehaničkog sastava grozda i bobice veća variranja su zabeležena između dva termina berbe pri čemu su pri kasnijoj berbi zabeležene manje vrednosti. Kroz tri tretmana ogleda (kontrola, 4 i 8 uklonjenih bazalnih listova) Doktorska disertacija najvišim vrednostima se isticala kontrola dok su opadajuće vrednosti za većinu parametara beležene sa povećanim brojem uklonjenih listova... | sr |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | sr | |
dc.publisher | Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31063/RS// | |
dc.rights | openAccess | en |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.source | Универзитет у Београду | sr |
dc.subject | vinova loza | sr |
dc.subject | vine | en |
dc.subject | fenologija | sr |
dc.subject | vegetativni | sr |
dc.subject | rodni potencijal | sr |
dc.subject | prinos | sr |
dc.subject | ampelografska obeležja | sr |
dc.subject | puna zrelost | sr |
dc.subject | kasnija berba | sr |
dc.subject | flavonoidi | sr |
dc.subject | aromatski kompleks | sr |
dc.subject | phenology | en |
dc.subject | vegetative and fertility potential | en |
dc.subject | yield | en |
dc.subject | ampelographic characteristics | en |
dc.subject | full maturity | en |
dc.subject | late harvest | en |
dc.subject | flavonoids | en |
dc.subject | aromatic complex | en |
dc.title | Uticaj defolijacije na sadržaj važnijih jedinjenja aromatskog i flavonoidnog kompleksa u grožđu i vinu sorti vinove loze | sr |
dc.title | Influence of partial defoliation on content of major aromatic and flavonoid complex compounds in grapes and wine | en |
dc.type | doctoralThesis | en |
dc.rights.license | BY-NC-ND | |
dcterms.abstract | Тодић, Славица; Марковић, Небојша; Јовић, Слободан; Тешевић, Веле; Жунић, Драгољуб; Пржић, Зоран; Утицај дефолијације на садржај важнијих једињења ароматског и флавоноидног комплекса у грожђу и вину сорти винове лозе; Утицај дефолијације на садржај важнијих једињења ароматског и флавоноидног комплекса у грожђу и вину сорти винове лозе; | |
dc.identifier.fulltext | https://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/12870/Disertacija524.pdf | |
dc.identifier.fulltext | https://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/12871/Zoran_Przic_referat_PF.pdf | |
dc.identifier.fulltext | http://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/12870/Disertacija524.pdf | |
dc.identifier.fulltext | http://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/12871/Zoran_Przic_referat_PF.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_4901 |