Uticaj eliminacione dijete kod intolerancije na hranu na zdravstveno stanje i sportsku sposobnost profesionalnih sportista
The impact of elimination diet in food intolerance on health and sports performance in professional athletes
Doktorand
Kostić-Vučićević, MarijaMentor
Dikić, NenadČlanovi komisije
Srejović, IvanVolarević, Vladislav
Đorđević, Brižita
Metapodaci
Prikaz svih podataka o disertacijiSažetak
Uvod. Vrlo intenzivna i učestala fizička aktivnost dovodi do povećanja permeabilnosti
gastrointestinalne barijere, pa je samim tim i uzrok intolerancije na hranu. Cilj ovog
istraživanja je bio da se ispita uticaj tromesečne eliminacione dijete na nivo
specifičnih IgG antitela u serumu, intenzitet gastrointestinalnih tegoba, telesnu
kompoziciju i sportske sposobnosti profesionalnih sportista.
Materijal i metode. U studiji je učestvovalo 32 profesionalnih sportista: 18
muškaraca (uzrasta 25 ± 7 godina) i 14 žena (uzrasta 25 ± 4 godina). Ispitanici su
odabrani na osnovu AQUA (Allergy Questionnaire for Athletes) i GSRS (Gastrointestinal
Symptom Rating Scale) upitnika, kao i alergen-specifičnog IgG testa intolerancije na
hranu. Svi sportisti su bili na tromesečnoj eliminacionoj dijeti kreiranoj prema
rezultatima alergen-specifičnog IgG testa intolerancije. Pored navedenih upitnika i
testa intolerancije na hranu, na početku studije su svi ispitanicima bili podvrgnuti
osnovnom ...sportsko-medicinskom ispitivanju i kardiopulmonalnom testu fizičkim
opterećenjem. Sve navedene procedure, uključujući i upitnike, su urađene i nakon
tromesečne eliminacione dijete.
Rezultati. Vrednosti skorova AQUA upitnika su bili značajno niži. Takođe je vrednost
skora ukupnog GSRS upitnika bila značajno niža, kao i vrednost skora za sindrom
ingestije. Nivo specifičnih IgG antitela se značajno smanjio kod svih sportista i za sve
namirnice na koje je postojala intolerancija. Procenat telesnih masti sportista se
značajno smanjio, bez značajne promene u njihovoj telesnoj masi. Srčana frekvencija u
drugom i trećem minutu oporavka nakon kardiopulmonalnog testa se značajno smanjila, dok
se fleksibilnost sportista značajno povećala nakon tromesečne dijete.
Rezultati ove studije ukazuju na pozitivan efekat tromesečne eliminacione dijete
kreirane na osnovu IgG antitela na gastrointestinalne tegobe sportista, u smislu
smanjenja njihovog intenziteta, kao i poboljšanje njihove telesne kompozicije i sportskih
sposobnosti.
Background: Intensive and frequent physical activity causes increase of the gastrointestinal (GI)
barrier permeability leading to food intolerance. The aim was to examine the impact of 3-month
elimination diet on specific IgG antibodies level, GI discomfort intensity, body composition and
sports performance of the athletes.
Methods: in this study participated 32 professional athletes: 18 males (mean age 25±7 years) and
14 females (mean age 25±4 years). The participants were chosen on results of The Allergy
Questionnaire for Athletes (AQUA) and Gastrointestinal Symptom Rating Scale (GSRS)
questionnaires, as well as on results of specific IgG food intolerance blood test. All athletes were
on a 3-month elimination diet based on the results of specific IgG food intolerance blood test. In
addition to the above questionnaries and specific IgG food intolerance blood test, basic medical
examination and cardiopulmonary testing were assessed prior to and after the study.
Re...sults: AQUA scores were significantly lowered. There was a significant reduction in total
GSRS score and indigestion syndrome score. The level of the specific IgG antibodies was
significantly decreased for all athletes and all foods they were intolerant to. Fat percent (FAT%)
of the athletes decreased significantly without change in weight. Heart rate (HR) at the second
and the third minute recovery phase was significantly lower. The flexibility of athletes
significantly increased.
The results of this study indicate a positive effect of a 3-month elimination diet based on IgG
food intolerance blood test on GI discomfort, in terms of significant decrease of its intensity and
a significant improvement on athletes’ body composition and their sports performance.