Efekat suše na fiziološke i biohemijske pokazatelje kvaliteta plodova paradajza (Lycopersicon esculentum L.)
The effect of drought on physiological and biochemical indicators of tomato (Lycopersicon esculentum L.) fruit quality
Doktorand
Petrović, IvanaMentor
Jovanović, ZoricaČlanovi komisije
Vucelić-Radović, BiljanaZdravković, Jasmina
Prokić, Ljiljana
Moravčević, Đorđe
Metapodaci
Prikaz svih podataka o disertacijiSažetak
Cilj ove disertacije je bio da se detaljnije prouči efekat suše na neke od najvažnijih
fizioloških i biohemijskih pokazatelja kvaliteta plodova paradajza (jedinjenja primarnog
i sekundarnog metabolizma), a od kojih zavise njihova nutritivna i lekovita svojstva. Za
istraživanja su odabrana 4 genotipa paradajza iz programa MAGIC TOM populacije,
koja predstavlja veliki izvor genetičkog diverziteta paradajza i koristi se u savremenim
selekcionim programima. Odabrana su 2 genotipa sa krupnim plodovima (LA0147 i
Levovil) i 2 sa čeri (koktel) plodovima (LA1420 i Plovdiv). Kako u reakcijama biljaka
na sušu, uključujući paradajz, u velikoj meri utiče hormon abscisinska kiselina (ABA),
cilj ove disertacije je bio i da se ispita kako se ABA-mutacija (smanjena sinteza ovog
hormona) odražava na plodove paradajza. Zato su za istraživanja odabrani ABA-mutant
(flacca) i divlji tip (Ailsa Craig). Biljke su u fazi antezisa druge cvetne grane izlagane
dejstvu umerene suše (MAGIC TOM genotipovi, Ailsa Cra...ig i flacca) i jake suše
(Ailsa Craig i flacca), dok su kao kontrola praćene reakcije biljaka u optimalnim
uslovima vodnog režima. Efekat suše je, uporedo sa plodovima, ispitivan i kod listova.
Ova ispitivanja su obuhvatila efekte suše na: parametre vodnog režima biljaka i brojne
fiziološke i biohemijske pokazatelje, uključujući i koncentraciju ABA i antioksidativnu
aktivnost u listovima. Efekat suše na plodove je, pored uticaja na njihove morfološke
karakteristike, uključio ispitivanja komponenti primarnog metabolizma (šećera i
organskih kiselina) i sekundarnog metabolizma (karotenoida i vitamina C), kao i
koncentraciju ABA i antioksidativnu aktivnost.
Poređenja efekata suše na listove MAGIC TOM genotipova su pokazala da su se
razlike ispoljile na nivou vodnog režima biljaka i fizioloških procesa, a nešto manje na
nivou biohemijskih i antioksidativnih procesa. Genotipske razlike su se ispoljile i kod
efekta suše na plodove MAGIC TOM genotipova i to tako da je kod čeri plodova došlo
do veće redukcije morfologije plodova i određenih komponenti primarnog metabolizma
(organske kiseline) u odnosu na krupne plodove. Sušom indukovana veća akumulacija
komponenti sekundarnog metabolizma kod čeri plodova, kao i njihov veći
antioksidativni kapacitet, mogu u određenom stepenu da kompenzuju manju veličinu
ovih plodova u odnosu na krupne plodove...
The aim of this dissertation was to study in more detail the effect of drought on some of
the most important physiological and biochemical indicators of the quality of fruit
tomatoes (compounds of primary and secondary metabolism), and of which their
nutritional and health benefit properties depend. For the research, 4 tomato genotypes
were selected from the MAGIC TOM population program, which is a great source of
tomato genetic diversity and therefore is used in modern selection programs. The
genotypes selected were two tomatoes with large fruits (LA0147 and Levovil) and two
cherry (cocktail) tomatoes (LA1420 and Plovdiv). As the reactions of plants to drought,
including tomato, are largely affected by the hormone abscisic acid (ABA), the aim of
this dissertation was also to examine how the ABA mutation (reduced synthesis of this
hormone) is reflected on the tomato fruits. Therefore, the ABA-mutant (flacca) and the
wild-type (Ailsa Craig) were selected for research. At the stage of 2n...d flower truss
anthesis, plants were exposed to moderate water deficit (MAGIC TOM genotypes, Ailsa
Craig and flacca) and severe water deficit (Ailsa Craig and flacca), while the reactions
of plants under the optimal water regime were used as control. In addition to fruits, the
effect of drought was investigated in the leaves. These studies included the effects of
drought on: parameters of the water regime of plants and numerous physiological and
biochemical indicators, as well as the concentration of ABA and antioxidant activity.
The effect of drought on the fruits, in addition to influencing their morphological
characteristics, included assessments of the primary metabolism components (sugar and
organic acids) and secondary metabolism (carotenoids and vitamin C), as well as the
concentration of ABA and antioxidant activity.
Comparison of drought effects on MAGIC TOM genotypes showed that
differences were observed at the level of the water regime of plants and physiological
processes, and somewhat less at the level of biochemical and antioxidant processes...
Fakultet:
Универзитет у Београду, Пољопривредни факултетDatum odbrane:
24-10-2019Projekti:
- Savremeni biotehnološki pristup rešavanja problema suše u poljoprivredi Srbije (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31005)