Приказ основних података о дисертацији

dc.contributor.advisorТот, Вилмош
dc.contributor.otherЂурђевић, Диона
dc.contributor.otherГрубор, Александар
dc.creatorБрљак, Зоран
dc.date.accessioned2023-12-18T12:44:44Z
dc.date.available2023-12-18T12:44:44Z
dc.date.issued2023-07-13
dc.identifier.urihttps://redun.educons.edu.rs/sr
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/22009
dc.description.abstractПредмет истраживања докторске дисертације је конкурентност малих произвођача хране и пића у сектору индустрије хране и пића у Републици Србији. Конкурентност је сложен, вишедимензионални феномен који се може посматрати на националном и регионалном нивоу, на нивоу сектора и кластера, на нивоу предузећа, па све до нивоа појединачних производа. У предузећима прехрамбене индустрије традиционално доминирају производи ниже технолошке сложености и додате вредности, које претежно карактерише ценовни вид конкуренције на домаћем и светском тржишту тако да је значајан извор конкурентске предности вођство у трошковима, док су стратегије диференцијације и фокусирања у циљу унапређења њихове конкурентности биле мање заступљене. Традиционални извори конкурентности предузећа прехрамбене индустрије у чијој је основи производња на основама економије обима и ниских трошкова производње више нису довољни у високо конкурентном и динамичном пословном окружењу. Истраживања конкурентности у области прехрамбене индустрије недовољно се фокусирају на то како предузећа да унапреде активности које стварају већу додату вредност и на тим основама унапреде своју конкурентност, развој тих активности остаје основа за унапређење укупне конкурентности предузећа прехрамбене индустрије, како у Србији тако и у свету. Рад је фокусиран на мале произвођаче хране и пића, на бази теоријског прегледа и истраживања даје се концепт за унапређење конкурентности базиран на пет елемената: технолошке подршке, пословног консалтинга, промоције, дистрибуције и оцењивања. У раду су се тежилo постићи следeћe циљевe: сагледавање достигнутог нивоа развијености и конкурентности предузећа индустрије хране и пића у Србији, компарација достигнуте конкурентности предузећа у области хране и пића у Републици Србији и предузећа у области хране и пића земаља у окружењу путем најчешће коришћених показатеља конкурентности сектора, идентификација неопходних промена у стратегијама унапређења конкурености предузећа индустрије хране и пића Србије, презентација властитог концепта унапређења конкурентности малих произвођача у индустрији хране и пића у Републици Србији. У циљу побољшања уочене позиције на бази истражене добре праксе повећања конкурентности, креиран је концепт који је препознат у истраживању од стране малих произвођача хране и пића. Путем примене статистичких метода факторске анализе и структурног моделовања добиjeни су правци дефинисаног концепта и отворене могућности за даља истраживања. Резултати истраживања обезбедиће малим произвођачима хране и пића значајне информације и концепт за повећање конкурентности како би били у позицији да унапреде своје пословање кроз технолошку подршку, пословни консалтинг, побољшање промоције и дистрибуције и рангирање кроз процес оцењивања.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherУниверзитет Едуконс, Факултет пословне економијеsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет Едуконсen
dc.subjectконкурентност, мали произвођачи, храна и пиће, Република Србија, Војводина.sr
dc.subject.classificationЕкономске наукеsr
dc.titleКонцепт унапређења конкурентности малих произвођача хране и пића у Републици Србијиsr
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-NDsr
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/158069/bitstream_158069.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/158070/Izvestaj-o-oceni-disertacije-Zoran-Brljak-obrazac-8.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_22009


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији