Fitohemijski profil krtola kao pokazatelj porekla i načina proizvodnje krompira
Phytochemical profile of tubers as an indicator of origin and method of potato production
Докторанд
Dramićanin, AleksandraМентор
Milojković-Opsenica, DušankaЧланови комисије
Andrić, FilipMutić, Jelena
Momirović, Nebojša
Метаподаци
Приказ свих података о дисертацијиСажетак
Predmet ove doktorske disertacije je ispitivanje hemijskog sastava krompira u cilju
definisanja specifičnih fitohemijskih markera njegovog porekla (sorte) i sistema gajenja
(konvencionalni, organski i integralni). Analiziran je statistički značajan broj uzoraka četiri sorte
krompira iz tri godine proizvodnje. Određeni su fizičko-hemijski parametari i sadržaj vode.
Optimizovan je postupak ekstrakcije polifenola. Spektrofotometrijski je određen ukupan sadržaj
polifenola i antioksidativni kapacitet i određen je polifenolni profil primenom metoda tečne
hromatografije UHPLC-LTQ OrbiTrap XL i UHPLC-DAD MS/MS. Na osnovu dobijenih rezultata,
ekstrakcija 80% metanolom je odabrana kao najbolja metoda ekstrakcije, dok je polifenolni profil
ukazao na razdvajanje uzoraka na osnovu sorte krompira, kao i na osnovu dužine vegetacije.
Sadržaj vitamina C je određen HPLC metodom i proverena je mogućnost korišćenja ovog
parametra kao potencijalnog fitohemijskog markera. Šećerni profil je dobijen primenom ...HPAEC-
PAD, dok je sadržaj makro- i mikroelemenata određen primenom ICP-OES i ICP-QMS metoda.
Rezultati ukazuju na to da skrob, kao i šećerne makro i mikrokomponente mogu da se koriste kao
indikatori razlika između sistema gajenja, godina proizvodnje, botaničkog porekla i dužine
vegetacije krtola. Rezultati elementalne analize ukazuju na to da Ca, Mg i K i mikroelementi Co,
Cd i Cr, Mn, Pb i Ni mogu da se koriste kao potencijalni fitohemijski markeri porekla i načina
proizvodnje, dok upotreba Fe, Zn, Na i Cu kao indikatora načina proizvodnje nije adekvatna.
Ukupan sadržaj rastvorljivih proteina u uzorcima je određen spektrofotometrijski, dok je za
definisanje proteinskog profila krtola primenjena SDS elektroforetska analiza. Rezultati ukazuju da
se proteinski profil može koristiti za razlikovanje sorti krompira i uzoraka različite dužine
vegetacije, ali ne i načina gajenja.
Doktorska disertacija: A. Dramićanin ABSTRACT
PHYTOCHEMICAL PROFILE OF TUBERS AS AN INDICATOR OF ORIGIN
AND METHOD OF POTATO PRODUCTION
The subject of this doctoral dissertation is the examination of the chemical composition of
potatoes in order to define specific phytochemical markers of its origin (variety) and cultivation
system (conventional, organic, and integral). A statistically significant number of samples of four
potato varieties from three years of production was analyzed. Physico-chemical parameters and
water content were determined. The polyphenol extraction process was optimized. The total
polyphenol content and antioxidant capacity were determined spectrophotometrically and the
polyphenolic profile was determined using UHPLC-LTQ OrbiTrap XL and UHPLC-DAD MS/MS
methods. Based on the obtained results, extraction with 80% methanol was selected as the best
extraction method, while the polyphenolic profile indicated the separation of samples based on
potato variety, as well a...s on ripening time. The content of vitamin C was determined by the HPLC
method and the possibility of using this parameter as a potential phytochemical marker was tested.
The sugar profile was obtained using HPAEC-PAD, while the content of macro- and microelements
was determined using ICP-OES and ICP-QMS methods. The results indicate that starch, as well as
sugar macro- and microcomponents can be used as indicators of differences between cultivation
systems, year of production, botanical origin, tuber ripening time, and climatic conditions. The
results of the elemental analysis indicate that Ca, Mg and K and trace elements Co, Cd, and Cr, Mn,
Pb and Ni can be used as potential phytochemical markers of origin and type of production, while
the use of Fe, Zn, Na, and Cu as indicators of the type of production is not adequate. The total
content of soluble proteins in the samples was determined spectrophotometrically, while SDS
electrophoresis was used to define the protein profile of tubers. The results indicate that the protein
profile can be used to distinguish potato varieties and samples of different ripening times, but not
the method of cultivation.