Приказ основних података о дисертацији
Optimizacija sušenja voća u vakuumu
Optimization of fruit drying in vacuum
dc.contributor.advisor | Tepić, Aleksandra | |
dc.contributor.other | Đilas, Sonja | |
dc.contributor.other | Tepić, Aleksandra | |
dc.contributor.other | Jokić, Stela | |
dc.creator | Šumić, Zdravko | |
dc.date.accessioned | 2015-12-29T11:19:57Z | |
dc.date.available | 2015-12-29T11:19:57Z | |
dc.date.available | 2020-07-03T13:54:30Z | |
dc.date.issued | 2014-11-28 | |
dc.identifier.uri | https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/1822 | |
dc.identifier.uri | http://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija141742525020666.pdf?controlNumber=(BISIS)90302&fileName=141742525020666.pdf&id=3070&source=NaRDuS&language=sr | sr |
dc.identifier.uri | http://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=90302&source=NaRDuS&language=sr | sr |
dc.identifier.uri | http://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije141199274660369.pdf?controlNumber=(BISIS)90302&fileName=141199274660369.pdf&id=2715&source=NaRDuS&language=sr | sr |
dc.description.abstract | Istraživanja u okviru disertacije usmerena su na razvoj vakuumskog postupka sušenja voća. Konstruisan je prototip laboratorijske vakuumske sušare i optimizovan proces sušenja višanja i borovnica. U cilju optimizacije procesa sušenja ispitan je uticaj nezavisno promenljivih procesa, temperature i pritiska, na parametre kvaliteta osušenog voća (aktivnost vode, sadržaj ukupnih fenola, ukupnih monomernih antocijana i vitamina C, antioksidativnu aktivnost, promenu boje, teksturu i sposobnost rehidratacije). Proces sušenja optimizovan je korišćenjem metode odzivnih površina (engl. Response Surface Methodology, RSM). Rezultati istraživanja pokazuju da tehnika sušenja voća u vakuumu daje odlične rezultate u pogledu očuvanja visokovrednih komponenata voća i ima perspektivu za širu primenu u zanatskim i poluindustrijskim postrojenjima. | sr |
dc.description.abstract | Research in the framework of the thesis focuses on the development of fruit vacuum-drying process. Laboratory vacuum dryer prototype was constructed. Cherries and blueberries vacuum drying process was optimized. In order to optimize the drying process, the influence of independent variables of the process (temperature and pressure) on the quality parameters of dried fruit (water activity, total phenol content, total monomeric anthocyanins and vitamin C, antioxidant activity, colour change, texture, and rehydration capability) was investigated. The drying process was optimized using Response Surface Methodology (RSM). There is the possibility of application of the results in plants at semi-industrial and industrial level. | en |
dc.language | sr (latin script) | |
dc.publisher | Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31044/RS// | |
dc.rights | openAccess | en |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/share-your-work/public-domain/cc0/ | |
dc.source | Универзитет у Новом Саду | sr |
dc.subject | Vakuumsko sušenje | sr |
dc.subject | Vacuum drying | en |
dc.subject | optimization | en |
dc.subject | RSM | en |
dc.subject | vacuum dryer prototype | en |
dc.subject | quality of dried fruit | en |
dc.subject | optimizacija | sr |
dc.subject | RSM | sr |
dc.subject | prototip vakuumske sušare | sr |
dc.subject | kvalitet sušenog voća | sr |
dc.title | Optimizacija sušenja voća u vakuumu | sr |
dc.title | Optimization of fruit drying in vacuum | en |
dc.type | doctoralThesis | en |
dc.rights.license | CC0 | |
dcterms.abstract | Тепић Aлександра; Тепић Aлександра; Јокић Стела; Ђилас Соња; Шумић Здравко; Оптимизација сушења воћа у вакууму; Оптимизација сушења воћа у вакууму; | |
dc.identifier.fulltext | http://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40321/Disertacija.pdf | |
dc.identifier.fulltext | https://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40321/Disertacija.pdf | |
dc.identifier.fulltext | https://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40322/IzvestajKomisije.pdf | |
dc.identifier.fulltext | http://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40322/IzvestajKomisije.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_1822 |