Приказ основних података о дисертацији

Physical, chemical and biological properties of stone fruit produced by different drying techniques

dc.contributor.advisorTepić-Horecki, Aleksandra
dc.contributor.otherJokanović, Marija
dc.contributor.otherTepić-Horecki, Aleksandra
dc.contributor.otherPavlić, Branimir
dc.contributor.otherPezo, Lato
dc.creatorVakula, Anita
dc.date.accessioned2021-02-27T07:45:08Z
dc.date.available2021-02-27T07:45:08Z
dc.date.issued2020-12-01
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija160155519352619.pdf?controlNumber=(BISIS)115058&fileName=160155519352619.pdf&id=16870&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=115058&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije160155520585642.pdf?controlNumber=(BISIS)115058&fileName=160155520585642.pdf&id=16871&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.uri/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije160155520585642.pdf?controlNumber=(BISIS)115058&fileName=160155520585642.pdf&id=16871
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/18054
dc.description.abstractIstraživanja u okviru ove disertacije obuhvataju ispitivanje fizičkih, hemijskih i bioloških osobina svežeg i osušenog koštičavog voća i razvoj inovativnog tehničkog rešenja sušenja voća u vakuumu. Dobijeni rezultati istraživanja daju doprinos formiranju baze naučnih znanja u vezi sa karakteristikama koštičavog voća osušenog različitim tehnikama sušenja: konvektivnim sušenjem, vakuum sušenjem i liofilizacijom (sušenjem zamrzavanjem). Projektovan inovativni prototip vakuum sušare sa ejektorskim sistemom omogućava očuvanje biološki aktivnih komponenata voća uz mogućnost smanjenja investicionih troškova i troškova održavanja opreme. Takođe je uspešno prikazana mogućnost primene analize glavnih komponenata (eng. Principal Component Analysis, PCA), veštačke neuronske mreže (eng. Artificial Neural Networks, ANN) i matematičkog modelovanja za opisivanje funkcionalne zavisnosti primenjenih parametara sušenja i fizičkih, hemijskih i bioloških osobina osušenog voća, optimizaciju procesa sušenja, kao i za pronalaženje modela koji najbolje opisuje proces sušenja.sr
dc.description.abstractResearch in the framework of the thesis includes investigation of physical, chemical and biological properties of fresh and dried stone fruit and the development of an innovative technical solution for fruit vacuum drying. The obtained results contribute to the formation of the scientific base of knowledge, regarding the characteristics of stone fruit dried by different drying techniques: convective drying, vacuum drying and lyophilization (freeze drying). The designed innovative prototype of a vacuum dryer with an ejector system enables the preservation of biologically active fruit compounds with the possibility of reducing investment and equipment maintenance costs. The possibility of application of Principal Component Analysis (PCA), Artificial Neural Networks (ANN) and mathematical modeling for describing the functional dependence between applied drying parameters and physical, chemical and biological properties of dried fruit, optimization of the drying process, as well for finding the model that best describes the drying process was presented in this work.en
dc.languagesr (latin script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Технолошки факултетsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31044/RS//
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectKoštičavo voćesr
dc.subjectStone fruiten
dc.subjectphysical, chemical and biological propertiesen
dc.subjectdrying techniquesen
dc.subjectprototype of innovative vacuum dryeren
dc.subjectartificial neural networksen
dc.subjectprincipal component analysisen
dc.subjectmodelling of drying processen
dc.subjectfizičke, hemijske i biološke osobinesr
dc.subjecttehnike sušenjasr
dc.subjectprototip inovativne vakuum sušaresr
dc.subjectveštačke neuronske mrežesr
dc.subjectmodelovanje procesa sušenjasr
dc.subjectanaliza glavnih komponenatasr
dc.titleFizičke, hemijske i biološke osobine osušenog koštičavog voća proizvedenog različitim tehnikama sušenjasr
dc.title.alternativePhysical, chemical and biological properties of stone fruit produced by different drying techniquesen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractТепић-Хорецки, Aлександра; Павлић, Бранимир; Јокановић, Марија; Пезо, Лато; Тепић-Хорецки, Aлександра; Вакула, Aнита; Физичке, хемијске и биолошке особине осушеног коштичавог воћа произведеног различитим техникама сушења; Физичке, хемијске и биолошке особине осушеног коштичавог воћа произведеног различитим техникама сушења;
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/69709/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/69708/Disertacija.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_18054


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији