Приказ основних података о дисертацији

Examination of the Effect of Using Wastewater from Slaughterhouses on Health and Production of Carp Meat (Cyprinus carpio) Safe for Human Consumption

dc.contributor.advisorTeodorović, Vlado
dc.contributor.advisorĆirković, Miroslav
dc.contributor.otherMirilović, Milorad
dc.contributor.otherĐorđević, Milutin
dc.contributor.otherŽivkov-Baloš, Milica
dc.creatorPelić, Miloš
dc.date.accessioned2020-09-25T15:02:07Z
dc.date.available2020-09-25T15:02:07Z
dc.date.issued2020-06-19
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=7588
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:22518/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=20911369
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/17429
dc.description.abstractИндустрију меса карактерише велика потрошња воде и неоспорно је да представља веома важан извор органског загађења животне средине. За пречишћавање отпадних вода постоје еколошки као и финансијски мотиви који се међусобно преплићу и допуњују. Коришћење доступних технологија за гајење рибa у склопу кланичне индустрије представља еколошко решење уклањања органски оптерећене воде искоришћене у кланици. Са друге стране, овакав интегрисани систем носи и одређене ризике који се углавном односе на безбедност меса рибе произведене на овај начин. Циљ истраживања које је спроведено у оквиру ове докторске дисертације је да се испита утицај коришћења отпадних вода из кланице на здравље шарана и добијање меса шарана безбедног за исхрану људи. Истраживање у оквиру докторске дисертације је обављено у више фаза. Изградња система за пречишћавање отпадне воде као дела кланице спроведена је у оквиру Индустрије меса „Ђурђевић“ у Пећинцима. Испитана је ефикасност рада пречистача применом хемијских анализа воде пре и после пречишћавања воде. У оквиру кланице је затим изграђен рибњачки објекат који се већим делом снабдева водом из система за пречишћавање отпадне воде из кланице. Вода из пречистача одлази у предрибњак где се врши аерација пречишћене воде, након чега вода улази у рибњак у којем се део нутријената из пречистача искоришћава за исхрану шарана. Вода се након тога користи за наводњавање земље која се налази у околини кланице. На овај начин рибњак има утицај на повећање квалитета отпадних вода и достизање граничних вредности које су прописане пре уливања у природни реципијент. Насађени су младунци шарана добре кондиције и здравственог стања. Производња шарана се одвијала у оптималним амбијенталним условима употребом пречишћене воде пореклом из кланице уз додатак бунарске воде...sr
dc.description.abstractMeat industry is characterised by high water consumption and is undoubtedly a significant source of organic pollution of the environment. There are both ecological and financial motives for water purification which intertwine and complement each other. The use of available technology for fish farming in slaughterhouse industry is an ecological solution for removal of organically loaded water used in slaughterhouses. On the other hand, such integrated system carries certain risks mostly related to the safety of fish meat produced in this way. The aim of the research carried out in this doctoral thesis was to examine the effect of the use of wastewater from slaughterhouses on the health of carp and safety of carp meat for human consumption. The research of this doctoral thesis was carried out in several stages. A system for wastewater purification was built on the property of ‘Djurdjević’ Meat Industry in Pećinci. The efficiency of wastewater treatment plant was examined by using chemical analyses of water in different water purifying stages. After this, a fishpond was built on the same property. It was mostly supplied with the water from the system for wastewater purification from the slaughterhouse. The water from purifiers goes to pre-fishery where purified water is aerated, after which the water goes into fishpond where a part of nutrients from purifiers is used for carp nutrition. The water is then used for irrigation of the soil surrounding the slaughterhouse. This way, the fishpond has an impact on increasing the quality of purified wastewaters and reaching limit concentrations set before the inflow into a natural recipient. Carp fingerlings in good health were stocked in the fishpond. Carp was produced in optimal ambient conditions by using purified water originating from slaughterhouses and by adding well water. A good quality of meat was achieved by feeding fish balanced meals...en
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицинеsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31011/RS//
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Београдуsr
dc.subjectбезбедност хранеsr
dc.subjectfood safetyen
dc.subjectодрживи развојsr
dc.subjectотпадне водеsr
dc.subjectрибњакsr
dc.subjectинтегрисана производњаsr
dc.subjectбиоиндикаторsr
dc.subjectзаштита животне срединеsr
dc.subjectsustainable developmenten
dc.subjectwastewateren
dc.subjectfisheryen
dc.subjectintegrated productionen
dc.subjectbio indicatoren
dc.subjectprotection of the environmenten
dc.titleИспитивање утицаја коришћења отпадних вода из кланице на здравље и производњу меса шарана (Cyprinus carpio) безбедног за исхрану људиsr
dc.title.alternativeExamination of the Effect of Using Wastewater from Slaughterhouses on Health and Production of Carp Meat (Cyprinus carpio) Safe for Human Consumptionen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/65446/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/65447/IzvestajKomisije23256.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_17429


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији