Приказ основних података о дисертацији

Investigation of the functional properties of enzymatic modified plant globulins

dc.contributor.advisorPeričin, Draginja
dc.contributor.otherSovilj, Verica
dc.contributor.otherTrivić, Svetlana
dc.contributor.otherPeričin, Draginja
dc.creatorPopović, Ljiljana
dc.date.accessioned2020-07-03T13:56:47Z
dc.date.available2020-07-03T13:56:47Z
dc.date.issued2012-04-19
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacijadisertacija.pdf?controlNumber=(BISIS)77565&fileName=disertacija.pdf&id=321&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/9975
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=77565&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije152403347733154.pdf?controlNumber=(BISIS)77565&fileName=152403347733154.pdf&id=11164&source=NaRDuS&language=srsr
dc.description.abstractPredmet doktorske disertacije je izučavanje različitih bioprocesa za modifikovanje biljnih globulina radi unapređenja njihovih funkcionalnih karakteristika. Istraživanja su zasnovana na karakterizaciji i enzimskoj modifikaciji glavnog rezervnog proteina (12S), kukurbitina, iz semena uljane tikve (Cucurbita pepo). Osnova istraživanja je enzimska konverzija globulina i dobijanje proteinskih modifikata delovanjem hidrolaza i transferaza. U okviru istraživanja, enzimski procesi modifikacije globulina izučavani su sa dva aspekta: enzimska hidroliza i enzimsko umrežavanje (cross-linking), primenom komercijalnih enzimskih preparata. Takođe istraživanja obuhvataju i razvoj i kontrolu samih bioprocesa definisanjem i optimizacijom procesnih parametara (temperature, pH, koncentracije enzima i supstrata, vreme reakcije). Ovako definisani procesi eksploatisani su u cilju kreiranja željenih funkcionalnih karakteristika proteina spram njihove potencijalne primene u formulacijama hrane. Odabir i optimizacija procesnih parametara i modelovanje bioprocesa izvedeno je implementiranjem nove kompjuterske i analitičke metodologijesr
dc.description.abstractThe PhD thesis research is aimed at development of different bioprocesses for modification of plant globulins in order to improve their functional properties. Studies are based on characterization and enzymatic modification of major storage protein (12S), cucurbitin derived from pumpkin oil seed (Cucurbita pepo). The base of research is enzymatic conversion of cucurbitin by hydrolase and transferase. Two different enzymatic processes are used for protein modification: (i) enzymatic hydrolysis and (ii) enzymatic cross-linking. To monitor, control the bioprocesses, and definition of process parameters, such as temperature, pH, enzyme-substrate ratio, reaction time, Response Surface Methodology (RSM) was used. In addition, RSM was employed for production of protein modification with desired functional properties.en
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr (latin script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Технолошки факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjecthidroliza proteinasr
dc.subjectPlant globulinsen
dc.subjectenzimsko umrežavanje proteinasr
dc.subjectenzymatic hydrolysisen
dc.subjectenzymatic cross-linking functional properties of proteinsen
dc.titleIzučavanje funkcionalnih svojstava enzimski modifikovanih biljnih globulinasr
dc.title.alternativeInvestigation of the functional properties of enzymatic modified plant globulinsen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractПеричин, Драгиња; Тривић, Светлана; Перичин, Драгиња; Совиљ, Верица; Поповић, Љиљана; Изучавање функционалних својстава ензимски модификованих биљних глобулина; Изучавање функционалних својстава ензимски модификованих биљних глобулина;
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/41007/Disertacija17702.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/41008/IzvestajKomisije17702.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/41007/Disertacija17702.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/41008/IzvestajKomisije17702.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_9975


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији