Приказ основних података о дисертацији

The preparation of emulsions as carriers of activecomponents by homogenization and stirred cell membrane emulsification

dc.contributor.advisorNikolovski, Branislava
dc.contributor.otherPetrović, Lidija
dc.contributor.otherNikolovski, Branislava
dc.contributor.otherMilašinović, Nikola
dc.creatorBajac, Jelena
dc.date.accessioned2018-10-01T16:36:13Z
dc.date.available2018-10-01T16:36:13Z
dc.date.available2020-07-03T13:52:34Z
dc.date.issued2018-09-27
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/9941
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija153130896639813.pdf?controlNumber=(BISIS)107583&fileName=153130896639813.pdf&id=11677&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=107583&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije153130898414968.pdf?controlNumber=(BISIS)107583&fileName=153130898414968.pdf&id=11678&source=NaRDuS&language=srsr
dc.description.abstractCilj ove doktorske disertacije je dobijanje višestrukih V1/U/V2 emulzija kao nosača aktivnih materija u dvostepenom postupku, pri čemu se za drugi korak pripreme koristi tehnika membranskog emulgovanja (ME), na membrani od sinterovanog stakla implementiranoj u ćeliju sa mešanjem. Proces ME koristi se u svrhu unapređenja karakteristika formiranih emulzija, u smislu bolje kontrole veličine i raspodele veličina formiranih kapi, koje mogu da dovedu do razlika u stepenu inkapsulacije aktivnih materija u unutrašnjoj vodenoj fazi, u odnosu na proces u kome se za drugi korak pripreme emulzija koristi tehnika homogenizacije. Kompletna optimizacija sastava V1/U emulzija, koja obuhvata određivanje koncentracije hidrofobnog emulgatora (PGPR), lipofobne materije (NaCl) i tikvinog ulja kao sekundarne aktivne komponente, rezultirala je formiranjem stabilnih nanoemulzija sa poboljšanim nutritivnim svojstvima. Nutritivno unapređeni emulzioni sistemi optimizovanog sastava korišćeni su za inkapsulaciju primarnih aktivnih komponenata (vodenog i etanolnog ekstrakata belog luka) u cilju zaštite bioaktivnih sastojaka i maskiranja neprijatnog mirisa i ukusa. Nakon definisanja sastava svih faza višestrukih emulzija, koje ukljuĉuje određivanje tipa hidrofilnog emulgatora i njegove koncentracije, kao i ispitivanja uticaja dodavanja osmotskog regulatora (glukoze) u spoljašnju vodenu fazu na stabilnost sistema i difuziju lipofoba, formirane su višestruke emulzije sa unetim aktivnim komponentama membranskim emulgovanjem u ćeliji sa mešanjem. Sistematiĉna karakterizacija membrane od sinter stakla kao ekonomski opravdanog membranskog materijala, dala je mogućnost njegove primene u procesu. Detaljno ispitivanje uticaja procesnih parametara (transmembranskog pritiska i brzine mešanja) i višekriterijumska optimizacija procesa ME, dovela su do formiranja višestrukih emulzija sa užom raspodelom veličina kapi, koja je indirektno uticala i na poboljšanje zadržavanja inkapsuliranog materijala u unutrašnjosti emulzija tokom vremena, u odnosu na emulzije pripremljene u postupku homogenizacije.sr
dc.description.abstractThe aim of this doctoral thesis was to prepare multiple W/O/W emulsions with encapsulated active substances in both phases, by a two-step process, where the stirred cell membrane emulsification (ME) process, with a sintered glass filter disk as a membrane, was used as the second step, instead of conventional process (homogenization). The ME process was employed in order to improve the characteristics of the formed emulsions, in terms of better control of the size and droplet size distribution, that can change the encapsulation degree of active ingredients in the internal aqueous phase. The complete optimization of W/O emulsion composition, which includes determination of optimal contents of a hydrophobic emulsifier (PGPR), a lipophobic substance (NaCl) and pumpkin seed oil as an active component of the oil phase, resulted in the formation of stable nanoemulsions with improved nutritional properties. This nutritionally enhanced emulsion was used to encapsulate primary active ingredients (aqueous and ethanol garlic extract), in order to protect instable bioactive compounds of the extracts and mask the unpleasant smell and taste. After defining the composition of all phases of multiple emulsions, which includes determination of a suitable hydrophilic emulsifier and its optimal content, as well as examining the effect of addition of an osmotic regulator (glucose) in the external aqueous phase on the emulsion stability and lipophobe diffusion, multiple emulsions with encapsulated active components were formed by membrane emulsification in the stirred cell. The complete characterization of the sintered glass as an economically favourable membrane material, gave the possibility of its application in the process. Investigation of the influence of process parameters (transmembrane pressure and impeller rotation speed) and multiobjective optimization of ME, led to the formation of the multiple emulsions with a narrow droplet size distribution, which had improved retention of encapsulated material in the internal water phase over time, relative to the emulsions prepared by the homogenization process.en
dc.languagesr (latin script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Технолошки факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectVišestruke emulzijesr
dc.subjectMultiple emulsionsen
dc.subjectmembransko emulgovanjesr
dc.subjectekstrakti belog lukasr
dc.subjecttikvino uljesr
dc.subjectinkapsulacija aktivnih materijasr
dc.subjectmembrane emulsificationen
dc.subjectgarlic extractsen
dc.subjectpumpkin seed oilen
dc.subjectencapsulation of active ingredientsen
dc.titleDobijanje emulzionih nosača aktivnih materija primenom homogenizera i membranskim emulgovanjem u ćeliji sa mešanjemsr
dc.title.alternativeThe preparation of emulsions as carriers of activecomponents by homogenization and stirred cell membrane emulsificationen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC
dcterms.abstractНиколовски, Бранислава; Петровић, Лидија; Николовски, Бранислава; Милашиновић, Никола; Бајац, Јелена; Добијање емулзионих носача активних материја применом хомогенизера и мембранским емулговањем у ћелији са мешањем; Добијање емулзионих носача активних материја применом хомогенизера и мембранским емулговањем у ћелији са мешањем;
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/39772/IzvestajKomisije17624.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/39771/Disertacija17624.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/39771/Disertacija17624.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/39772/IzvestajKomisije17624.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_9941


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији