Приказ основних података о дисертацији
Karakteristike oleorizina mlevene začinske paprike dobijenog klasičnom i ekstrakcijom superkritičnim ugljen-dioksidom
Characteristics of ground pepper oleoresin, produced byclassic and supercritical fluid extraction with carbon-dioxide
dc.contributor.advisor | Vujičić, Biserka | |
dc.contributor.other | Vračar, Ljubo | |
dc.contributor.other | Zeković, Zoran | |
dc.contributor.other | Jašić, Midhat | |
dc.contributor.other | Vujičić, Biserka | |
dc.creator | Tepić, Aleksandra | |
dc.date.accessioned | 2018-10-01T16:36:10Z | |
dc.date.available | 2018-10-01T16:36:10Z | |
dc.date.available | 2020-07-03T13:54:39Z | |
dc.date.issued | 2009-09-03 | |
dc.identifier.uri | https://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija152455422766926.pdf?controlNumber=(BISIS)71273&fileName=152455422766926.pdf&id=11239&source=NaRDuS&language=sr | sr |
dc.identifier.uri | https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/9936 | |
dc.identifier.uri | https://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=71273&source=NaRDuS&language=sr | sr |
dc.identifier.uri | https://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije152455422072834.pdf?controlNumber=(BISIS)71273&fileName=152455422072834.pdf&id=11238&source=NaRDuS&language=sr | sr |
dc.description.abstract | Cilj istraživanja u ovom radu bilo je ispitivanje uticaja različitih vidova ekstrakcije (konvencionalna ekstrakcija organskim rastvaračem i superkritična ekstrakcija ugljendioksidom) na kvalitet oleorizina začinske paprike u pogledu kvalitativnog i kvantitativnog sadržaja bojenih materija, sastava masnih kiselina i antioksidativnih svojstava. Pošto u Vojvodini postoje značajni kapaciteti za proizvodnju i preradu začinske paprike, smatramo da će rezultati ovih ispitivanja dati uvid u kinetiku različitih tipova ekstrakcije i pružiti informacije o uslovima potrebnim za dobijanje proizvoda vrhunskog kvaliteta. | sr |
dc.description.abstract | The aim of the work was to investigate the influence of different extraction methods (conventional extraction using organic solvent and supercritical carbon-dioxide extraction) to qualitative and quantitative pigment content, fatty acid content and antioxidant properties of oleoresins. As there have been significant production and processing capacities of spice pepper in Vojvodina, the results of these investigations will give a closer insight into the kinetics of different types of extraction and conditions for obtaining the high quality product. | en |
dc.language | sr (latin script) | |
dc.publisher | Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет | sr |
dc.rights | openAccess | en |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.source | Универзитет у Новом Саду | sr |
dc.subject | Mlevena začinska paprika | sr |
dc.subject | Ground pepper | en |
dc.subject | ekstrakcija | sr |
dc.subject | Soxhlet | sr |
dc.subject | superkritičniugljen-dioksid | sr |
dc.subject | oleorizin | sr |
dc.subject | ASTA | sr |
dc.subject | sastav masnih kiselina | sr |
dc.subject | sadržaj karotenoida | sr |
dc.subject | sadržaj tokoferola | sr |
dc.subject | antioksidativna svojstva | sr |
dc.subject | extraction | en |
dc.subject | Soxhlet | en |
dc.subject | supercritical carbondioxide | en |
dc.subject | oleoresin | en |
dc.subject | ASTA | en |
dc.subject | fatty acid composition | en |
dc.subject | carotenoidcontent | en |
dc.subject | tocopherol content | en |
dc.subject | antioxidant properties | en |
dc.title | Karakteristike oleorizina mlevene začinske paprike dobijenog klasičnom i ekstrakcijom superkritičnim ugljen-dioksidom | sr |
dc.title.alternative | Characteristics of ground pepper oleoresin, produced byclassic and supercritical fluid extraction with carbon-dioxide | en |
dc.type | doctoralThesis | en |
dc.rights.license | BY-NC-ND | |
dcterms.abstract | Вујичић, Бисерка; Јашић, Мидхат; Врачар, Љубо; Зековић, Зоран; Вујичић, Бисерка; Тепић, Aлександра; Карактеристике олеоризина млевене зачинске паприке добијеног класичном и екстракцијом суперкритичним угљен-диоксидом; Карактеристике олеоризина млевене зачинске паприке добијеног класичном и екстракцијом суперкритичним угљен-диоксидом; | |
dc.identifier.fulltext | http://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40377/Disertacija17612.pdf | |
dc.identifier.fulltext | http://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40378/IzvestajKomisije17612.pdf | |
dc.identifier.fulltext | https://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40378/IzvestajKomisije17612.pdf | |
dc.identifier.fulltext | https://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40377/Disertacija17612.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_9936 |