Приказ основних података о дисертацији

Characteristics of ground pepper oleoresin, produced byclassic and supercritical fluid extraction with carbon-dioxide

dc.contributor.advisorVujičić, Biserka
dc.contributor.otherVračar, Ljubo
dc.contributor.otherZeković, Zoran
dc.contributor.otherJašić, Midhat
dc.contributor.otherVujičić, Biserka
dc.creatorTepić, Aleksandra
dc.date.accessioned2018-10-01T16:36:10Z
dc.date.available2018-10-01T16:36:10Z
dc.date.available2020-07-03T13:54:39Z
dc.date.issued2009-09-03
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija152455422766926.pdf?controlNumber=(BISIS)71273&fileName=152455422766926.pdf&id=11239&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/9936
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=71273&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije152455422072834.pdf?controlNumber=(BISIS)71273&fileName=152455422072834.pdf&id=11238&source=NaRDuS&language=srsr
dc.description.abstractCilj istraživanja u ovom radu bilo je ispitivanje uticaja različitih vidova ekstrakcije (konvencionalna ekstrakcija organskim rastvaračem i superkritična ekstrakcija ugljendioksidom) na kvalitet oleorizina začinske paprike u pogledu kvalitativnog i kvantitativnog sadržaja bojenih materija, sastava masnih kiselina i antioksidativnih svojstava. Pošto u Vojvodini postoje značajni kapaciteti za proizvodnju i preradu začinske paprike, smatramo da će rezultati ovih ispitivanja dati uvid u kinetiku različitih tipova ekstrakcije i pružiti informacije o uslovima potrebnim za dobijanje proizvoda vrhunskog kvaliteta.sr
dc.description.abstractThe aim of the work was to investigate the influence of different extraction methods (conventional extraction using organic solvent and supercritical carbon-dioxide extraction) to qualitative and quantitative pigment content, fatty acid content and antioxidant properties of oleoresins. As there have been significant production and processing capacities of spice pepper in Vojvodina, the results of these investigations will give a closer insight into the kinetics of different types of extraction and conditions for obtaining the high quality product.en
dc.languagesr (latin script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Технолошки факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectMlevena začinska paprikasr
dc.subjectGround pepperen
dc.subjectekstrakcijasr
dc.subjectSoxhletsr
dc.subjectsuperkritičniugljen-dioksidsr
dc.subjectoleorizinsr
dc.subjectASTAsr
dc.subjectsastav masnih kiselinasr
dc.subjectsadržaj karotenoidasr
dc.subjectsadržaj tokoferolasr
dc.subjectantioksidativna svojstvasr
dc.subjectextractionen
dc.subjectSoxhleten
dc.subjectsupercritical carbondioxideen
dc.subjectoleoresinen
dc.subjectASTAen
dc.subjectfatty acid compositionen
dc.subjectcarotenoidcontenten
dc.subjecttocopherol contenten
dc.subjectantioxidant propertiesen
dc.titleKarakteristike oleorizina mlevene začinske paprike dobijenog klasičnom i ekstrakcijom superkritičnim ugljen-dioksidomsr
dc.title.alternativeCharacteristics of ground pepper oleoresin, produced byclassic and supercritical fluid extraction with carbon-dioxideen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractВујичић, Бисерка; Јашић, Мидхат; Врачар, Љубо; Зековић, Зоран; Вујичић, Бисерка; Тепић, Aлександра; Карактеристике олеоризина млевене зачинске паприке добијеног класичном и екстракцијом суперкритичним угљен-диоксидом; Карактеристике олеоризина млевене зачинске паприке добијеног класичном и екстракцијом суперкритичним угљен-диоксидом;
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40377/Disertacija17612.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40378/IzvestajKomisije17612.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40378/IzvestajKomisije17612.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40377/Disertacija17612.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_9936


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији