National Repository of Dissertations in Serbia
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrilic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   NaRDuS home
  • Универзитет у Новом Саду
  • Технолошки факултет
  • View Item
  •   NaRDuS home
  • Универзитет у Новом Саду
  • Технолошки факултет
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Karakteristike oleorizina mlevene začinske paprike dobijenog klasičnom i ekstrakcijom superkritičnim ugljen-dioksidom

Characteristics of ground pepper oleoresin, produced byclassic and supercritical fluid extraction with carbon-dioxide

Thumbnail
2009
Disertacija17612.pdf (2.963Mb)
IzvestajKomisije17612.pdf (5.202Mb)
Author
Tepić, Aleksandra
Mentor
Vujičić, Biserka
Committee members
Vračar, Ljubo
Zeković, Zoran
Jašić, Midhat
Vujičić, Biserka
Metadata
Show full item record
Abstract
Cilj istraživanja u ovom radu bilo je ispitivanje uticaja različitih vidova ekstrakcije (konvencionalna ekstrakcija organskim rastvaračem i superkritična ekstrakcija ugljendioksidom) na kvalitet oleorizina začinske paprike u pogledu kvalitativnog i kvantitativnog sadržaja bojenih materija, sastava masnih kiselina i antioksidativnih svojstava. Pošto u Vojvodini postoje značajni kapaciteti za proizvodnju i preradu začinske paprike, smatramo da će rezultati ovih ispitivanja dati uvid u kinetiku različitih tipova ekstrakcije i pružiti informacije o uslovima potrebnim za dobijanje proizvoda vrhunskog kvaliteta.
The aim of the work was to investigate the influence of different extraction methods (conventional extraction using organic solvent and supercritical carbon-dioxide extraction) to qualitative and quantitative pigment content, fatty acid content and antioxidant properties of oleoresins. As there have been significant production and processing capacities of spice pepper in Vojvodina, the results of these investigations will give a closer insight into the kinetics of different types of extraction and conditions for obtaining the high quality product.
Faculty:
Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет
Date:
03-09-2009
Keywords:
Mlevena začinska paprika / Ground pepper / ekstrakcija / Soxhlet / superkritičniugljen-dioksid / oleorizin / ASTA / sastav masnih kiselina / sadržaj karotenoida / sadržaj tokoferola / antioksidativna svojstva / extraction / Soxhlet / supercritical carbondioxide / oleoresin / ASTA / fatty acid composition / carotenoidcontent / tocopherol content / antioxidant properties
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_9936
URI
https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/9936
https://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija152455422766926.pdf?controlNumber=(BISIS)71273&fileName=152455422766926.pdf&id=11239&source=NaRDuS&language=sr
https://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=71273&source=NaRDuS&language=sr
https://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije152455422072834.pdf?controlNumber=(BISIS)71273&fileName=152455422072834.pdf&id=11238&source=NaRDuS&language=sr

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About NaRDus | Contact us

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS
 

 

Browse

All of DSpaceUniversities & FacultiesAuthorsMentorCommittee membersSubjectsThis CollectionAuthorsMentorCommittee membersSubjects

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About NaRDus | Contact us

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS