Приказ основних података о дисертацији

Uticaj gaziranih pića na tvrda zubna tkiva - in vitro studija

dc.contributor.advisorStojšin, Ivana
dc.contributor.otherPetrović, Ljubomir
dc.contributor.otherDrobac, Milan
dc.contributor.otherStojanac, Igor
dc.contributor.otherTušek, Ivan
dc.contributor.otherŽivković, Slavoljub
dc.creatorПанић, Зорица
dc.date.accessioned2018-07-05T09:28:09Z
dc.date.available2018-07-05T09:28:09Z
dc.date.available2020-07-03T13:24:13Z
dc.date.issued2018-07-02
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/9581
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija15217995660675.pdf?controlNumber=(BISIS)107189&fileName=15217995660675.pdf&id=11084&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=107189&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije152179958659474.pdf?controlNumber=(BISIS)107189&fileName=152179958659474.pdf&id=11085&source=NaRDuS&language=srsr
dc.description.abstractZnačajan porast prevalence dentalnih erozija u savremenom društvu, zahteva sve više pažnje ka  istraživanju njihove etiologije i preventivnih mera koje se mogu preduzeti. Cilj ove studije bio je da se ispita erozivni potencijal gaziranih napitaka i njihov uticaj na zubna tkiva, tokom različitih vremenskih intervala. Stepen kiselosti izražen pH vrednostima za svaki ispitivani napitak (gaziranu vodu „Knjaz Miloš“, Coca-Cola-u i Schweppes Bitter Lemon), određen je odmah po otvaranju ambalaže sa napitkom, nakon 5 i 60 minuta kao i nakon 12 i 24 sata od potapanja zubnih uzoraka. U ovoj studiji posmatrane su mikroskopske promene proučavanjem skening elektronske mikrofotografije spoljašnje površine gleđi, kao i uzdužni presek gleđi i dentina zuba nakon izlaganja gore navedenim napicima 5 i 60 minuta,12 i 24 sata kao i 7 i 30 dana, ali i makroskopske promene boje i strukture gleđi u svim navedenim vremenskim intervalima. Za određivanje stepena nastalih mikroskopskih i makroskopskih promena primenjene su individualno prilagođene skale. Početna pH vrednost svih ispitivanih napitaka je niža od kritične pH vrednosti za demineralizaciju gleđi. Sa porastom vremena od potapanja zubnih uzoraka u napitke, njihova pH vrednost značajno raste. Na SEM mikrofotografijama gleđi i dentina se uočavaju promene u morfologiji, čiji intenzitet zavisi od vrste napitka i vremena koje je uzorak u njemu proveo. Centralni tip demineralizacije prisutan je kod uzoraka potopljenih u kiselu vodu i Coca Cola napitak a periferni kod Schweppes Bitter Lemon. Intenzitet promena zubnih tkiva raste u funkciji vremena, ali statistički značajna razlika ne postoji između svih vremenskih intervala. Zubi koji su bili izloženi delovanju gazirane vode „Knjaz Miloš“ ne pokazuju izmene u makroskopskom izgledu, za razliku od zuba koji su tretirani Coca-Cola-om i Schweppes Bitter Lemon-om čiji intenzitet izmenjenosti raste u funkciji vremena, s tim da je statitički značajna razlika prisutna između pojedinih vremenskih intervala. S obzirom na erozivni potencijal i promene koje gazirani napitci izazivaju u in vitro условима, potrebno je preduzeti odgovarajuće preventivne mere kako bi se smanjio njihov uticaj na zube u in vivo uslovima.sr
dc.description.abstractZnačajan porast prevalence dentalnih erozija u savremenom društvu, zahteva sve više pažnje ka  istraživanju njihove etiologije i preventivnih mera koje se mogu preduzeti. Cilj ove studije bio je da se ispita erozivni potencijal gaziranih napitaka i njihov uticaj na zubna tkiva, tokom različitih vremenskih intervala. Stepen kiselosti izražen pH vrednostima za svaki ispitivani napitak (gaziranu vodu „Knjaz Miloš“, Coca-Cola-u i Schweppes Bitter Lemon), određen je odmah po otvaranju ambalaže sa napitkom, nakon 5 i 60 minuta kao i nakon 12 i 24 sata od potapanja zubnih uzoraka. U ovoj studiji posmatrane su mikroskopske promene proučavanjem skening elektronske mikrofotografije spoljašnje površine gleđi, kao i uzdužni presek gleđi i dentina zuba nakon izlaganja gore navedenim napicima 5 i 60 minuta,12 i 24 sata kao i 7 i 30 dana, ali i makroskopske promene boje i strukture gleđi u svim navedenim vremenskim intervalima. Za određivanje stepena nastalih mikroskopskih i makroskopskih promena primenjene su individualno prilagođene skale. Početna pH vrednost svih ispitivanih napitaka je niža od kritične pH vrednosti za demineralizaciju gleđi. Sa porastom vremena od potapanja zubnih uzoraka u napitke, njihova pH vrednost značajno raste. Na SEM mikrofotografijama gleđi i dentina se uočavaju promene u morfologiji, čiji intenzitet zavisi od vrste napitka i vremena koje je uzorak u njemu proveo. Centralni tip demineralizacije prisutan je kod uzoraka potopljenih u kiselu vodu i Coca Cola napitak a periferni kod Schweppes Bitter Lemon. Intenzitet promena zubnih tkiva raste u funkciji vremena, ali statistički značajna razlika ne postoji između svih vremenskih intervala. Zubi koji su bili izloženi delovanju gazirane vode „Knjaz Miloš“ ne pokazuju izmene u makroskopskom izgledu, za razliku od zuba koji su tretirani Coca-Cola-om i Schweppes Bitter Lemon-om čiji intenzitet izmenjenosti raste u funkciji vremena, s tim da je statitički značajna razlika prisutna između pojedinih vremenskih intervala. S obzirom na erozivni potencijal i promene koje gazirani napitci izazivaju u in vitro uslovima, potrebno je preduzeti odgovarajuće preventivne mere kako bi se smanjio njihov uticaj na zube u in vivo uslovima.sr
dc.description.abstractDue to the fact that prevalence of dental erosion significantly increased in modern society, it is important to investigate its etiological factors and all available preventive measures. The aim of this study was to investigate erosive potential of carbonated beverages and their influence on dental hard tissues, during different intervals. The acidity or pH level was measured for each beverage (carbonated water „Knjaz Milos“, Coca-cola and Schweppes Bitter Lemon), on opening of the bottle, after 5 minutes and 60 minutes, and after 12 hours and 24 hours immersion of tooth samples in adequate beverage. In this study, microscopic changes of dental tissues were examined using a scanning electron microphotography of outer surface of enamel and longitudinal section of enamel and dentin, after exposure to beverages during 5 and 60 minutes, 12 and 24 hours, and 7 and 30 days, as well as macroscopic changes of tooth color and structure at same intervals. Individually adopted scales were used for grading of the severity of microscopic and macroscopic changes. Initiated pH value of each tested beverage was lower than critical pH for enamel demineralisation. SEM images of enamel and dentin showed different morphology changes, which intensivity depended on type of beverages and time that sample were stored. Central type of demineralisation was visible on samples treated with carbonated water and Coca-Cola, while peripheral type of demineralisation was detected on samples treated with Schweppes Bitter Lemon. The intensity of alterations of dental tissues increased during time, but there was not statistically significant difference between all intervals. There wasn’t detected macroscopic changes on teeth stored in carbonated water, while teeth treated with Coca-Cola and Schweppes Bitter Lemon showed changes which intensity increased during time, but statistically significant difference between all intervals wasn’t detected. Due to erosive potential and changes influenced by carbonated beverages in vitro, preventive measures are necessary for reducing their effect on teeth in vivo.en
dc.languagesr (cyrillic script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Медицински факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectgazirani napicisr
dc.subjectCarbonated Beveragesen
dc.subjectElectronen
dc.subjectScanningen
dc.subjectdentinsr
dc.subjectskening elektronska mikroskopijasr
dc.subjecterozija zubasr
dc.subjectzubna gleđsr
dc.subjectkomponente zubasr
dc.subjectin vitro metodesr
dc.subjectTooth Erosionen
dc.subjectDental Enamelen
dc.subjectTooth Componentsen
dc.subjectIn Vitro Techniquesen
dc.subjectDentinen
dc.subjectMicroscopyen
dc.titleУтицај газираних пића на тврда зубна ткива - in vitro студијаsr
dc.title.alternativeUticaj gaziranih pića na tvrda zubna tkiva - in vitro studijasr
dc.title.alternativeInfluence of carbonated beverages on dental hard tissues - in vitro investigationen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractСтојшин, Ивана; Стојанац, Игор; Живковић, Славољуб; Петровић, Љубомир; Дробац, Милан; Тушек, Иван; Panić, Zorica; Uticaj gaziranih pića na tvrda zubna tkiva - in vitro studija;
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/33964/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/33964/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/33963/Disertacija.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/33963/Disertacija.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_9581


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији