Show simple item record

Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts

dc.contributor.advisorBugarski, Branko
dc.contributor.otherKnežević-Jugović, Zorica
dc.contributor.otherŠavikin, Katarina
dc.contributor.otherZdunić, Gordana
dc.contributor.otherĐorđević, Verica
dc.creatorJovanović, Aleksandra A.
dc.date.accessioned2018-04-23T11:32:33Z
dc.date.available2018-04-23T11:32:33Z
dc.date.available2020-07-03T09:19:06Z
dc.date.issued2018-03-06
dc.identifier.urihttp://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/9415
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=5732
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:17554/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=49968143
dc.description.abstractВрста Thymus serpyllum L. (Lamiaceae) или мајчина душица представља вишегодишњу зељасту биљку богату полифенолима који показују антиоксидативни, антимикробни, антихипертензивни, спазмолитични, антиинфламаторни, антиканцерогени, антиалергијски и анксиолитични ефекат. Оптимизација процеса екстракције представља први корак у добијању максималног приноса активних принципа из биљних извора као безбедне и природне алтернативе синтетским компонентама. Нестабилност полифенола у току процеса производње, дистрибуције и чувања намирница, као и у условима гастроинтестиналног тракта, ограничава њихову активност и потенцијалне корисне ефекте на здравље људи. Инкапсулација полифенола доводи до превазилажења поменутих недостатака, ублажавања горког укуса полифенола и побољшања њихове биорасположивости и полувремена елиминације...sr
dc.description.abstractThymus serpyllum L. (Lamiaceae), well-known as wild thyme, is a perennial subshrub, abundant in polyphenols compounds, which possess antioxidant, antimicrobial, antihypertensive, antispasmodic, antiinflammatory, anticarcinogenic, anti-allergic and anxiolytic properties. The optimization of extraction represents the first step in obtaining the maximum yield of active compounds from plant sources, which are safe and natural alternative to synthetic components. Polyphenols instability during food processing, distribution or storage, and in the gastrointestinal tract, limits their activity and potential health benefits. The encapsulation of polyphenols can overcome the drawbacks of their instability, alleviate unpleasant tastes or flavors, and improve the bioavailability and half-life of the compounds...en
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Технолошко-металуршки факултетsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46010/RS//
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46013/RS//
dc.rightsopenAccessen
dc.sourceУниверзитет у Београдуsr
dc.subjectThymus serpyllumsr
dc.subjectThymus serpyllumen
dc.subjectpolyphenolsen
dc.subjectoptimization of extractionen
dc.subjectchemical characterizationen
dc.subjectbiological activityen
dc.subjectencapsulationen
dc.subjectполифенолиsr
dc.subjectоптимизација процеса екстракцијеsr
dc.subjectхемијска карактеризацијаsr
dc.subjectбиолошка активностsr
dc.subjectинкапсулацијаsr
dc.titleОптимизација процеса екстракције хербе Thymus serpyllum L., биолошке активности и инкапсулација екстракатаsr
dc.title.alternativeOptimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extractsen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractБугарски, Бранко; Здунић, Гордана; Ђорђевић, Верица; Кнежевић-Југовић, Зорица; Шавикин, Катарина; Јовановић, Aлександра A.; Optimizacija procesa ekstrakcije herbe Thymus serpyllum L., biološke aktivnosti i inkapsulacija ekstrakata;
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/17091/IzvestajKomisije16051.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/17090/Disertacija.pdf


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record