Nacionalni Repozitorijum Disertacija u Srbiji
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled disertacije 
  •   NaRDuS - početna
  • Универзитет у Београду
  • Технолошко-металуршки факултет
  • Pregled disertacije
  •   NaRDuS - početna
  • Универзитет у Београду
  • Технолошко-металуршки факултет
  • Pregled disertacije
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Оптимизација процеса екстракције хербе Thymus serpyllum L., биолошке активности и инкапсулација екстраката

Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts

Thumbnail
2018
Disertacija.pdf (2.022Mb)
IzvestajKomisije16051.pdf (150.9Kb)
Doktorand
Jovanović, Aleksandra A.
Mentor
Bugarski, Branko
Članovi komisije
Knežević-Jugović, Zorica
Šavikin, Katarina
Zdunić, Gordana
Đorđević, Verica
Metapodaci
Prikaz svih podataka o disertaciji
Sažetak
Врста Thymus serpyllum L. (Lamiaceae) или мајчина душица представља вишегодишњу зељасту биљку богату полифенолима који показују антиоксидативни, антимикробни, антихипертензивни, спазмолитични, антиинфламаторни, антиканцерогени, антиалергијски и анксиолитични ефекат. Оптимизација процеса екстракције представља први корак у добијању максималног приноса активних принципа из биљних извора као безбедне и природне алтернативе синтетским компонентама. Нестабилност полифенола у току процеса производње, дистрибуције и чувања намирница, као и у условима гастроинтестиналног тракта, ограничава њихову активност и потенцијалне корисне ефекте на здравље људи. Инкапсулација полифенола доводи до превазилажења поменутих недостатака, ублажавања горког укуса полифенола и побољшања њихове биорасположивости и полувремена елиминације...
Thymus serpyllum L. (Lamiaceae), well-known as wild thyme, is a perennial subshrub, abundant in polyphenols compounds, which possess antioxidant, antimicrobial, antihypertensive, antispasmodic, antiinflammatory, anticarcinogenic, anti-allergic and anxiolytic properties. The optimization of extraction represents the first step in obtaining the maximum yield of active compounds from plant sources, which are safe and natural alternative to synthetic components. Polyphenols instability during food processing, distribution or storage, and in the gastrointestinal tract, limits their activity and potential health benefits. The encapsulation of polyphenols can overcome the drawbacks of their instability, alleviate unpleasant tastes or flavors, and improve the bioavailability and half-life of the compounds...
Fakultet:
Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet
Datum odbrane:
06-03-2018
Projekti:
  • Razvoj novih inkapsulacionih i enzimskih tehnologija za proizvodnju biokatalizatora i biološki aktivnih komponenata hrane u cilju povećanja njene konkurentnosti, kvaliteta i bezbednosti (RS-46010)
  • Tradicionalni i novi proizvodi od plodova gajenih i samoniklih vrsta voćaka i vinove loze i nus-produkata u preradi, sa posebnim osvrtom na autohtone sorte: hemijska karakterizacija i biološki profil (RS-46013)
Ključne reči:
Thymus serpyllum / Thymus serpyllum / polyphenols / optimization of extraction / chemical characterization / biological activity / encapsulation / полифеноли / оптимизација процеса екстракције / хемијска карактеризација / биолошка активност / инкапсулација
[ Google Scholar ]
Ostali linkovi:
http://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/9415
http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=5732
https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:17554/bdef:Content/download
http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=49968143

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O NaRDuS portalu | Pošaljite zapažanja

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS
 

 

Pregled

Sve disertacijeUniverziteti i fakultetiDoktorandiMentoriČlanovi komisijaTemeFakultetDoktorandiMentoriČlanovi komisijaTeme

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O NaRDuS portalu | Pošaljite zapažanja

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS