National Repository of Dissertations in Serbia
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrilic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   NaRDuS home
  • Универзитет у Београду
  • Технолошко-металуршки факултет
  • View Item
  •   NaRDuS home
  • Универзитет у Београду
  • Технолошко-металуршки факултет
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Оптимизација процеса екстракције хербе Thymus serpyllum L., биолошке активности и инкапсулација екстраката

Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts

Thumbnail
2018
Disertacija.pdf (2.022Mb)
IzvestajKomisije16051.pdf (150.9Kb)
Author
Jovanović, Aleksandra A.
Mentor
Bugarski, Branko
Committee members
Knežević-Jugović, Zorica
Šavikin, Katarina
Zdunić, Gordana
Đorđević, Verica
Metadata
Show full item record
Abstract
Врста Thymus serpyllum L. (Lamiaceae) или мајчина душица представља вишегодишњу зељасту биљку богату полифенолима који показују антиоксидативни, антимикробни, антихипертензивни, спазмолитични, антиинфламаторни, антиканцерогени, антиалергијски и анксиолитични ефекат. Оптимизација процеса екстракције представља први корак у добијању максималног приноса активних принципа из биљних извора као безбедне и природне алтернативе синтетским компонентама. Нестабилност полифенола у току процеса производње, дистрибуције и чувања намирница, као и у условима гастроинтестиналног тракта, ограничава њихову активност и потенцијалне корисне ефекте на здравље људи. Инкапсулација полифенола доводи до превазилажења поменутих недостатака, ублажавања горког укуса полифенола и побољшања њихове биорасположивости и полувремена елиминације...
Thymus serpyllum L. (Lamiaceae), well-known as wild thyme, is a perennial subshrub, abundant in polyphenols compounds, which possess antioxidant, antimicrobial, antihypertensive, antispasmodic, antiinflammatory, anticarcinogenic, anti-allergic and anxiolytic properties. The optimization of extraction represents the first step in obtaining the maximum yield of active compounds from plant sources, which are safe and natural alternative to synthetic components. Polyphenols instability during food processing, distribution or storage, and in the gastrointestinal tract, limits their activity and potential health benefits. The encapsulation of polyphenols can overcome the drawbacks of their instability, alleviate unpleasant tastes or flavors, and improve the bioavailability and half-life of the compounds...
Faculty:
Универзитет у Београду, Технолошко-металуршки факултет
Date:
06-03-2018
Projects:
  • Novel encapsulation and enzyme technologies for designing of new biocatalysts and biologically active compounds targeting enhancement of food quality, safety and competitiveness (RS-46010)
  • Traditional and new products of cultivated and wild growing fruits and grape vines, and by-products durring processing, with special emphasis on indigenous varieties: chemical characterization and biological profile (RS-46013)
Keywords:
Thymus serpyllum / Thymus serpyllum / polyphenols / optimization of extraction / chemical characterization / biological activity / encapsulation / полифеноли / оптимизација процеса екстракције / хемијска карактеризација / биолошка активност / инкапсулација
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_9415
URI
https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/9415
http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=5732
https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:17554/bdef:Content/download
http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=49968143

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About NaRDus | Contact us

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS
 

 

Browse

All of DSpaceUniversities & FacultiesAuthorsMentorCommittee membersSubjectsThis CollectionAuthorsMentorCommittee membersSubjects

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About NaRDus | Contact us

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS