Оптимизација процеса екстракције хербе Thymus serpyllum L., биолошке активности и инкапсулација екстраката
Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts
Author
Jovanović, Aleksandra A.
Mentor
Bugarski, Branko
Committee members
Knežević-Jugović, Zorica
Šavikin, Katarina

Zdunić, Gordana
Đorđević, Verica
Metadata
Show full item recordAbstract
Врста Thymus serpyllum L. (Lamiaceae) или мајчина душица представља
вишегодишњу зељасту биљку богату полифенолима који показују
антиоксидативни, антимикробни, антихипертензивни, спазмолитични,
антиинфламаторни, антиканцерогени, антиалергијски и анксиолитични ефекат.
Оптимизација процеса екстракције представља први корак у добијању
максималног приноса активних принципа из биљних извора као безбедне и
природне алтернативе синтетским компонентама. Нестабилност полифенола у
току процеса производње, дистрибуције и чувања намирница, као и у условима
гастроинтестиналног тракта, ограничава њихову активност и потенцијалне
корисне ефекте на здравље људи. Инкапсулација полифенола доводи до
превазилажења поменутих недостатака, ублажавања горког укуса полифенола и
побољшања њихове биорасположивости и полувремена елиминације...
Thymus serpyllum L. (Lamiaceae), well-known as wild thyme, is a perennial
subshrub, abundant in polyphenols compounds, which possess antioxidant,
antimicrobial, antihypertensive, antispasmodic, antiinflammatory, anticarcinogenic,
anti-allergic and anxiolytic properties. The optimization of extraction represents the first
step in obtaining the maximum yield of active compounds from plant sources, which are
safe and natural alternative to synthetic components. Polyphenols instability during food
processing, distribution or storage, and in the gastrointestinal tract, limits their activity
and potential health benefits. The encapsulation of polyphenols can overcome the
drawbacks of their instability, alleviate unpleasant tastes or flavors, and improve the
bioavailability and half-life of the compounds...
Faculty:
Универзитет у Београду, Технолошко-металуршки факултетDate:
06-03-2018Projects:
- Novel encapsulation and enzyme technologies for designing of new biocatalysts and biologically active compounds targeting enhancement of food quality, safety and competitiveness (RS-46010)
- Traditional and new products of cultivated and wild growing fruits and grape vines, and by-products durring processing, with special emphasis on indigenous varieties: chemical characterization and biological profile (RS-46013)