Примена резултата NMR и FTIR спектроскопских техника у мултиваријантној анализи за класификацију прополиса
The application of NMR and FTIR spectroscopic techniques results in the multivariate data analysis for propolis classification
Author
Anđelković, Boban D.
Mentor
Tešević, Vele
Committee members
Gođevac, Dejan
Milosavljević, Slobodan
Vajs, Vlatka
Vujisić, Ljubodrag

Metadata
Show full item recordAbstract
У овом раду су приказане брзе и једноставне спектроскопске методе за
одређивање хемијског састава прополиса типа топола са подручја Србије, Босне и
Херцеговине и Бугарске коришћењем метаболомичког приступа. У циљу
корелисања разлика у хемијском саставу прополиса топола типа са надморском
висином са које су узорци прикупљени, коришћени су резултати NMR, IR и UV
спектроскопских техника у комбинацији са PCA и OPLS статистичким методама.
Ботаничко порекло прополиса је утврђено поређењем спектралних података
узорака прополиса са спектралним подацима фенолних смола пупољака
различитих врста топола које расту у близини локација са којих су узорци
прикупљени. За корелисање две матрице (табеле) спектралних података
коришћена је O2PLS метода. На основу примењених статистичких анализа (PCA,
OPLS i O2PLS), главне компоненте у узорцима прополиса прикупљеним у регији
умерено-континенталне климе на надморској висини изнад 500 m су ацетил
глицерил естри фенолних киселина са пупољака Populus tremula. Ф...лавоноиди
фенолних смола пупољака врста P. nigra и P. x euramericana су најзаступљенији у
узорцима прополиса прикупљеним на надморској висини испод 400 m. Узорци
прикупљени на надморској висини између 400 и 500 m садрже све поменуте
секундарне метаболите топола у различитим односима.
Применом OPLS-DA методе на спектралне податке узорци прополиса типа
топола су класификовани у две класе назване Планински прополис типа топола и
Равничарски прополис типа топола.
Антимикробна активност прикупљених узорака је тестирана на Грам-
позитивним бактеријским сојевима Staphylococcus aureus (ATCC 6538),
клиничком изолату Bacillus cereus, Micrococcus flavus (ATCC 10240) и Listeria
monocytogenes (NCTC 7973), Грам-негативним бактеријама Pseudomonas
aeruginosa (ATCC 27853), Salmonella typhimurium (ATCC 13311), Escherichia coli
(ATCC 35210) и хуманом изолату Enterobacter cloacae и на гљиви Fusarium
oxysporum. Резултати антимикробних тестова показали су високу антимикробну
активност прополиса према свим испитиваним микроорганизмима.
Here we have presented simple, fast and rapid spectroscopic methods for
determination of the chemical composition of Poplar type propolis from Serbia, Bosnia
and Herzegovina and Bulgaria, using metabolomics approach. The main objective was
to correlate variability in Poplar type propolis composition with the altitude of its
collection. This was carried out using NMR, IR, and UV spectroscopy followed by PCA
and OPLS methods. The botanical origin of the propolis was established by comparing
spectral data of propolis with those of various Populus species growing close to the
collection site. An O2PLS method was utilized to integrate two blocks of data.
According to PCA, OPLS and O2PLS, the major compounds in propolis samples,
collected from temperate continental climate above 500 m, were phenolic glycerides
originating from Populus tremula buds. Flavonoids were predominant in propolis
samples collected below 400 m, originating from P. nigra and P. x euramericana buds.
Samples collected at... 400 – 500 m were of mixed origin with variable amount of all
detected metabolites.
Using OPLS-DA method and spectral data, poplar propolis samples were
classified in two classes named Mountain populus type and Flatland populus type.
Antimicrobial activity of propolis samples was tested on Gram-positive bacteria
Staphylococcus aureus (ATCC 6538), clinical isolates of Bacillus cereus, Micrococcus
flavus (ATCC 10240) and Listeria monocytogenes (NCTC 7973), Gram-negative
bacteria Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Salmonella typhimurium (ATCC
13311), Escherichia coli (ATCC 35210), and human isolate of Enterobacter cloacae,
on fungus Fusarium oxysporum. The results of antimicrobial tests showed strong
antimicrobial activity of propolis against all tested microorganisms.