Unapređenje dijagnostičkih reagenasa za alergiju na bananu
Improvement of diagnostic reagents for banana fruit allergy
Author
Nikolić, Jasna M.Mentor
Gavrović-Jankulović, MarijaCommittee members
Vujčić, ZoranĆirković Veličković, Tanja
Burazer, Lidija
Metadata
Show full item recordAbstract
Banana je voće koje se veoma često koristi u ishrani širom sveta. Predstavlja
jednu od prvih čvrstih namirnica koje se uvode u ishranu kod novorođenčadi, kao i
jednu od uobičajnih namirnica u ishrani hospitalizovanih pacijenata. Prijatnog je ukusa i
lake svarljivosti, i bogata je nutrijentima. Ipak, pored svih dobrih strana korišćenja
banane u ishrani, ona može biti uzročnik netolerancije i alergijske reakcije.
Alergijska reakcija na bananu je u većini slučajeva praćena pojavom blagih
lokalnih simptoma, međutim u retkim slučajevima dolazi i do anafilaktičke reakcije.
Dijagnostički reagensi koji se rutinski primenjuju u kliničkoj dijagnostici za
alergiju na bananu su se u praksi pokazali kao nepouzdani. Kao pokazatelj važnosti
upotrebe pouzdanih dijagnostičkih reagenasa opisani su slučajevi anafilaktičke reakcije
nakon konzumiranja banane, gde je pokazano da komercijalno dostupni reagensi nisu
dovoljno osetljivi da ukažu na prisustvo specifičnih IgE antitela, odnosno da postoji
razvijen...a alergija na bananu. U cilju unapređenja dijagostičkih reagenasa za alergiju na
bananu u ovom radu je optimizovan postupak za prečišćavanje tri važna alergena iz
banana, označena kao Mus a 2, Mus a 4 i Mus a 5. Dobijeni pojedinačni dijagnostički
reagensi za alergiju na bananu su omogućili detekciju specifičnog IgE-a kod alergičnih
osoba i pokazali su se pouzdanijim u odnosu na komercijanli alergenski ekstrakt.
U literaturi, kao i u rezultatima naših istraživanja, je pokazano da osim do sada
registrovanih alergena iz banane (WHO/IUIS baza podataka) postoji još IgE reaktivnih
proteina banane koji bi mogli da se koriste radi unapređenja dijagnostifikovanja alergije
na ovaj alergeni izvor. Upotrebom kombinatornih biblioteka peptidnih liganada (CPLL)
razvijen je 2D imunoblot proteina iz ekstrakta banane. Detektovani su IgE reaktivni
proteini banane, među kojima su i neki koji do sada nisu registrovani kao alergeni.
Identifikacija proteina sa 2D mape je urađena tehnikom određivanja “proteinskog otiska
prsta" (PMF). Među IgE reaktivnim proteinima banane identifikovana je i katalaza, koja
je proizvedena rekombinantnom DNK tehnologijom i okarakterisana kao novi alergen
banane...