National Repository of Dissertations in Serbia
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrilic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   NaRDuS home
  • Универзитет у Приштини (Косовска Митровица)
  • Медицински факултет
  • View Item
  •   NaRDuS home
  • Универзитет у Приштини (Косовска Митровица)
  • Медицински факултет
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Дејство сурутке и тиквиног уља (Cucurbita pepo L.) на оштећења јетре пацова индукованих aлкохолом

Thumbnail
2018
Disertacija (4.354Mb)
Izveštaj komisije (3.148Mb)
Author
Радић, Иван
Mentor
Јанићијевић Худомал, Снежана
Metadata
Show full item record
Abstract
Alkohol se od davnina koristi radi opuštanja, ali nažalost, zloupotreba alkoholnih pića je godinama stalno u porastu, što značajno utiče na psihosocijalne i bihejvioralne aspekte života, kao i na ukupno fizičko zdravlje čoveka, oštećujući značajno različite sistema organa, a naročito jetru. Dugotrajno uzimanje alkohola neminovno dovodi do Alkoholne bolesti jetre, ali najvažniju ulogu u nastanku bolesti ima zapravo njegov dnevni unos i vremenski period konzumiranja. Genetska predispozicija, imunološka hiperreaktivnost, primarni i sekundarni deficit hranljivih materija, stimulacija razvoja fibroznog tkiva kao i uticaj alkohola na regenerativne procese, takođe utiču na razvoj ove bolesti. Lečenje alkoholne bolesti jetre najbolje se, naročito u početnim fazama, sprovodi upravo apstinencijom, zbog velike regenerativne sposobnosti jetrinog tkiva. Trajna apstinencija dovodi po potpunog izlečenja reverzibilnih formi alkoholne bolesti jetre, međutim hronično konzumiranje alkohola dovodi... do razvoja bolesti zavisnosti i tada apstinencija predstavlja veoma zahtevan terapijski postupak. Često se u terapiji alkoholne bolesti jetre koriste hepatoprotektivne supstance kako bi se sprečilo napredovanje bolesti ili pak restituisale funkcije jetre i vratilo njeno stanje u pređašno. Na tržištu lekova veoma je mali broj definisanih hepatoprotektiva, poput silymarina, dok brojne hepatoprotektivne supstance koje se tradicionalno vekovima koriste u ishrani mnogih naroda, često nemaju jasno ispitano terapijsko dejstvo, niti definisanu dozu i način primene. Kako je sve manje novih lekova, a biološka terapija i similari postaju sastavni deo savremenog lečenja, potraga za potencijalno novim molekulima iz prirodnih supstrata prilično je zastupljena, jer se njihovi uticaji mogu pratiti na molekularnom nivou. Tikvino ulje i surutka zastupljeni su i u ishrani i suplementaciji, a naročito proteini surutke koji su postali najpopularniji i često predozirani dodatak ishrani osoba koje u teretanama vežbaju zarad preoblikovanja tela. Ideja ovog istraživanja bila je da se utvrdi protektivni uticaj surutke i tikvinog ulja na alkoholom indukovano oštećenje jetre i eventualno definišu potencijalni mehanizmi njihovog delovanja.

Faculty:
Универзитет у Приштини (Косовска Митровица), Медицински факултет
Date:
2018
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_9094
URI
https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/9094
eteze.pr.ac.rs

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About NaRDus | Contact us

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS
 

 

Browse

All of DSpaceUniversities & FacultiesAuthorsMentorCommittee membersSubjectsThis CollectionAuthorsMentorCommittee membersSubjects

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About NaRDus | Contact us

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS