Дејство сурутке и тиквиног уља (Cucurbita pepo L.) на оштећења јетре пацова индукованих aлкохолом
Метаподаци
Приказ свих података о дисертацијиСажетак
Alkohol se od davnina koristi radi opuštanja, ali nažalost, zloupotreba
alkoholnih pića je godinama stalno u porastu, što značajno utiče na psihosocijalne i bihejvioralne aspekte života, kao i na ukupno fizičko zdravlje čoveka, oštećujući značajno različite sistema organa, a naročito jetru.
Dugotrajno uzimanje alkohola neminovno dovodi do Alkoholne bolesti jetre,
ali najvažniju ulogu u nastanku bolesti ima zapravo njegov dnevni unos i vremenski
period konzumiranja. Genetska predispozicija, imunološka hiperreaktivnost, primarni i sekundarni deficit hranljivih materija, stimulacija razvoja fibroznog tkiva kao i uticaj alkohola na regenerativne procese, takođe utiču na razvoj ove bolesti.
Lečenje alkoholne bolesti jetre najbolje se, naročito u početnim fazama, sprovodi
upravo apstinencijom, zbog velike regenerativne sposobnosti jetrinog tkiva. Trajna
apstinencija dovodi po potpunog izlečenja reverzibilnih formi alkoholne bolesti jetre, međutim hronično konzumiranje alkohola dovodi... do razvoja bolesti zavisnosti i tada apstinencija predstavlja veoma zahtevan terapijski postupak. Često se u terapiji alkoholne bolesti jetre koriste hepatoprotektivne supstance kako bi se sprečilo napredovanje bolesti ili pak restituisale funkcije jetre i vratilo njeno stanje u pređašno.
Na tržištu lekova veoma je mali broj definisanih hepatoprotektiva, poput
silymarina, dok brojne hepatoprotektivne supstance koje se tradicionalno vekovima
koriste u ishrani mnogih naroda, često nemaju jasno ispitano terapijsko dejstvo, niti definisanu dozu i način primene. Kako je sve manje novih lekova, a biološka terapija i similari postaju sastavni deo savremenog lečenja, potraga za potencijalno novim molekulima iz prirodnih supstrata prilično je zastupljena, jer se njihovi uticaji mogu pratiti na molekularnom nivou. Tikvino ulje i surutka zastupljeni su i u ishrani i suplementaciji, a naročito proteini surutke koji su postali najpopularniji i često predozirani dodatak ishrani osoba koje u teretanama vežbaju zarad preoblikovanja tela.
Ideja ovog istraživanja bila je da se utvrdi protektivni uticaj surutke i tikvinog
ulja na alkoholom indukovano oštećenje jetre i eventualno definišu potencijalni
mehanizmi njihovog delovanja.