National Repository of Dissertations in Serbia
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrilic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   NaRDuS home
  • Универзитет у Новом Саду
  • Природно-математички факултет
  • View Item
  •   NaRDuS home
  • Универзитет у Новом Саду
  • Природно-математички факултет
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Fitohemijska karakterizacija i biohemijska ispitivanja plodova vrsta roda Sorbus L. 1753 (Rosaceae, Maloideae) kao izvora prirodnih nutraceutika

Phytochemical characterization and biochemical activity of fruits of genus Sorbus L. 1753 (Rosaceae, Maloideae) as natural source of nutraceutics

Thumbnail
2017
Disertacija14996.pdf (6.439Mb)
IzvestajKomisije14996.pdf (170.5Kb)
Author
Mrkonjić, Zorica
Mentor
Lesjak, Marija
Committee members
Mimica-Dukić, Neda
Igić, Ružica
Beara, Ivana
Četojević-Simin, Dragana
Lesjak, Marija
Metadata
Show full item record
Abstract
   Cilj ove doktorske disertacije predstavljao je ispitivanje fitohemijskog sastava i biološke aktivnosti vodenih i metanolnih ekstrakata svežih i suvih plodova, kao  i pekmeza  pripremljenog  po tradicionalnoj recepturi od plodova  četiri (od kojih se jedna javlja u dve forme)  samonike  vrsta  roda  Sorbus  L.:  S. aucuparia, S. domestica, S. torminalis  f.  torminalis, S. torminalis  f. semitorminalis  i  S. intermedia Ispitivanje fitohemijskog sastava obuhvatalo je LC-MS/MS analizu  44 odabrana fenolna jedinjenja  i  hinske kiseline (organska  kiselina). Takođe, spektrofotometrijski je  određen  sadržaj  ukupnih fenolnih i flavonoidnih jedinjenja, kao i  sadržaj askorbinske kiseline. Evaluacija biološke aktivnosti obuhvatala je  in vitro  ispitivanja antioksidantne aktivnosti, kao i ispitivanje uticaja ekstrakata odabranih vrsta  roda  Sorbus  na aktivnost enzima acetilholinesteraze, antimikrobni, kao i antiproliferativni potencijal.    Sumiranjem dobijenih rezultata može se zaklju...čiti da sveži i suvi plodovi ispitivanih vrsta  Sorbus,  kao i  pekmezi  predstavljaju  umeren izvor  fenolnih jedinjenja.  Kao najzastupljenije fenolne kiseline izdvojile su se protokatehinska i  ferulna, a među flavonoidima amentoflavon i kvercetin-3-O-glukozid.  Pored toga, hinska kiselina je zabeležena u značajnoj količini u svim analiziranim ekstraktima.     Ekstrakti ispitivanih vrsta pokazali su  umeren  antioksidantni potencijal koji se ogleda u njihovoj sposobnosti neutralizacije nekoliko radikalskih vrsta, redukcionom potencijalu i sposobnosti inhibicije lipidne peroksidacije.  Ispitivanjem uticaja ekstrakata odabranih vrsta  Sorbus  naaktivnost  enzima  acetilholinesteraze  dokazana  je  jedino  umerena aktivnost  ekstrakata vrste  S. aucuparia.  Takođe, ispitivani ekstrakti  vrsta roda  Sorbus  ispoljili su umerenu  antimikrobnu  aktivnost u pogledu inhibicije  rasta Gram pozitivne bakterije,  Staphylococcus aureus, i Gram negativne bakterije,  Escherichia coli.  Vodeni i metanolni ekstrakti svežih i suvih plodova vrste  S. aucuparia  pokazali su umeren i inhibitorni potencijal prema rastu tumorskih (HeLa, MCF7, HT-29), ali i netumorskih ćelijskih linija (MRC-5).  Rezultati dobijeni u ovoj doktorskoj distertaciji  ukazuju na značajan  biopotencijal plodova i pekmeza  ispitivanih vrsta  Sorbus  i ukazuju na njihovu primenu u prehrambenoj industriji u vidu funkcionalne hrane.

The aim of presented  PhD  thesis was investigation of phytochemical composition and biological activity of water and methanol extracts of fresh and air-dried  fruits, as   well  as  jam,  made according to traditional recipe,  of fruits  of four  (one of them occurs in two forms)  wild growing  Sorbus  L. species:  S. aucuparia, S. domestica, S. torminalis  f. torminalis, S. torminalis f. semitorminalis and S. intermedia. Examination of phytochemical composition included LC-MS/MS analysis of 44 selected phenolic compounds  and  quinic acid (organic acid).  Also, total phenolic and flavonoid contents, as well as  ascorbic acid  content,  were determined spectrophotometrically. Biological activity evaluation of extracts of  Sorbus  species included  in vitro  investigation of antioxidant, anti-acetylcholinesterase, antimicrobial  and cytotoxic activity.    According to obtained results, fresh and air-dried  fruits, as well as jam  present  moderate  source of phenolic compounds. Amongs ...examined phenolic acids protocatechuic  and ferulic acids were the most abundant, and amongs investigated flavonoids amentoflavone and quercetin-3-O-glucoside wete present in noticeable amount.  Furthermore, high concentration of quinic acid was present in all examined extracts.    Extracts of all examined species showed  moderate   antioxidant activity in terms of radical scavenging ability, reduction potential and inhibition of lipid peroxidation.  Also, investigation of  anti-acetylcholinesterase activity revealed moderate activity only of extracts of S. aucuparia. Furthermore, examinated extracts of Sorbus species showedmoderate antimicrobial activity against Gram–positive bacteria, Staphylococcus aureus, and Gram-negative bacteria,  Escherichia coli.  In addition, water  and methanol  extracts of fresh and air-dried  fruits of  S.aucuparia  showed  inhibitory activity toward  tumor (HeLa, MCF7, HT-29), and also non-tumor (MRC-5) cell lines. Presented results indicate significant  biopotential of examined  fruits of  Sorbus  species  and  support their use in food industry as functional food.

Faculty:
Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет
Date:
02-10-2017
Projects:
  • Bioactive natural products as potential sources of new pharmaceuticals and food supplements (RS-172058)
Keywords:
S. domestica / S. domestica / S. aucuparia / S. torminalis f. torminalis / S. torminalis f. semitorminalis / S. intermedia / svež plod / suv plod / pekmez / fenolni profil / askorbinska kiselina / antioksidantna aktivnost / antiacetilholinesterazna aktivnost / antimikrobna aktivnost / antiproliferativna aktivnost. / S. aucuparia / S. torminalis f. torminalis / S. torminalis f. semitorminalis / S. intermedia / fresh fruit / air-dried fruit / jam / phenolic profile / ascorbic acid / antioxidant activity / anti-acetylcholinesterase activity / antimicrobial activity / cytotoxic activity.
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_8838
URI
https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/8838
http://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija150063315877559.pdf?controlNumber=(BISIS)104909&fileName=150063315877559.pdf&id=10302&source=NaRDuS&language=sr
http://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=104909&source=NaRDuS&language=sr
http://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije150063319724122.pdf?controlNumber=(BISIS)104909&fileName=150063319724122.pdf&id=10304&source=NaRDuS&language=sr

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About NaRDus | Contact us

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS
 

 

Browse

All of DSpaceUniversities & FacultiesAuthorsMentorCommittee membersSubjectsThis CollectionAuthorsMentorCommittee membersSubjects

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About NaRDus | Contact us

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS