Кулинарска лексика у савременом српском књижевном језику
Culinary lexis in contemporary Serbian literary language ; Кулинарная лексика в современном сербском литературном языке
Author
Radonjić, DanijelaMentor
Dragićević, Rajna
Committee members
Jovanović-Simić, JelenaĐinđić, Marija

Metadata
Show full item recordAbstract
Предмет истраживања у овом раду јесте лексика кулинарства у савременом
српском књижевном језику, представљена сегментом који се односи на називе
јела, као највећу и најзначајнију тематску групу кулинарске терминологије. Циљ
истраживања јесте да се утврде место и статус те лексике у савременом српском
књижевном језику.
У уводној целини рада, формулисани су предмет и циљ истраживања,
представљен је корпус и дат је преглед важнијих досадашњих проучавања која
представљају допринос теми. Лексички фонд који се односи на кулинарство
формира посебну терминологију из једне од сфера свакодневног живота. Овај
сегмент лексикона српског језика можемо посматрати и као терминологију
одговарајуће струке, а управо повезаност сфера струке и свакодневног живота
представља особеност наведеног терминолошког система и његових јединица...
This thesis deals with the culinary lexis in contemporary Serbian literary
language, which is represented by the segment related to the names of the dishes, as the
broadest and most significant thematic group of culinary terminology. The aim of this
research is to define a place and status of the said lexis in contemporary Serbian literary
language.
The introductory part presents the subject and aim of the research, the corpus and
an overview of relevant references which have contributed to the study of this topic.
The lexical fund related to cooking forms a specific body of terminology from one of
the domains of everyday life. This segment of the Serbian lexicon may also be regarded
as a type of specialized terminology of the corresponding profession, and that link
between a profession and everyday life is what makes this terminological subsystem
unique...