National Repository of Dissertations in Serbia
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrilic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   NaRDuS home
  • Универзитет у Београду
  • Математички факултет
  • View Item
  •   NaRDuS home
  • Универзитет у Београду
  • Математички факултет
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Екстракција информација вођена онтологијама: (модел за српски језик)

Ontology based information: (model for the Serbian language)

Thumbnail
2016
Disertacija.pdf (9.903Mb)
IzvestajKomisije8266.pdf (191.4Kb)
Author
Vujičić-Stanković, Staša
Mentor
Vitas, Duško
Committee members
Pavlović-Lažetić, Gordana
Pajić, Vesna
Milutinović, Veljko
Metadata
Show full item record
Abstract
Основни задатак ове докторске дисертације је истраживање различитих техника и модела који се примењују у екстракцији информација и пружање информатичке подршке за обраду текстова који припадају домену кулинарства и гастрономије. Екстракција информација је подобласт рачунарске лингвистике која обухвата скуп техника обраде природних језика, како би се у текстовима пронашлe релевантне информације, одредила њихова значења и успоставиле релације међу њима. Посебна пажња је посвећена екстракцији информација вођеној онтологијама. Она обухвата задатак препознавањa инстанци концепата онтологије у неструктурираним или полуструктурираним природно‐језичним текстовима и резоновање над препознатим инстанцама на основу правила која су дефинисана у онтологији. Такође обухвата и задатак препознавања инстанци у тексту и њихово правилно придруживање концепту онтологије...
The basic goal of this doctoral thesis is a research into different techniques and models which are applied in information extraction, and providing an informatic support in processing of natural language texts from culinary and gastronomy domain. Information extraction is a subfield of computational linguistics which includes techniques for natural languages processing, in order to find relevant information, define their meaning and establish relations between them. A very special attention is given to ontology based information extraction. It consists of the following: recognition of instances of ontology concepts in non‐structured or semistructured texts written in natural language, reasoning over the identified instances based on the rules defined in the ontology, as well as recognition of instances and their use for instantiating the proper ontology concepts...
Faculty:
University of Belgrade, Faculty of Mathematics
Date:
01-09-2016
Keywords:
екстракција информација / Information Extracion / Natural Language Processing / Ontologies / Culinary Domain / WordNet / обрада природних језика / онтологије / кулинарски домен / WordNet
[ Google Scholar ]
URI
http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=4790
http://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/7893
https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:15083/bdef:Content/download
http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=48837647

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About NaRDus | Contact us

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS
 

 

Browse

All of DSpaceUniversities & FacultiesAuthorsMentorCommittee membersSubjectsThis CollectionAuthorsMentorCommittee membersSubjects

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About NaRDus | Contact us

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS