Модели за оптимизацију структуре производње поврћа на породичним газдинствима
Models for optimizing vegetable production structure on family farms
Author
Paunović, Tamara
Mentor
Ceranić, SlobodanCommittee members
Rajić, Zoran
Novković, Nebojša

Ilin, Žarko

Ralević, Nebojša
Metadata
Show full item recordAbstract
Производња поврћа има веома велики економски значај за даљи развој
пољопривреде, односно за привредни развој Републике Србије. Значај
производње поврћа огледа се пре свега у чињеници да је то једна од
најинтензивнијих грана биљне производње, која омогућује рационалније
и интензивније коришћење земљишта, већу запосленост радне снаге и
средстава механизације, а самим ти и већи економску ефективност у односу
на ратарску или сточарску производњу. Поред тога, производња поврћа
представља значајну сировинску основу за разне облике прераде, па тако у
великој мери утиче и на развој прехрамбене индустрије.
У Републици Србији производња поврћа је готово у целости
сконцентрисана на породичним газдинствима, која представљају
најзначајнију производну јединицу, како по производним потенцијалима,
тако и по оствареном обиму производње. Равничарски регион Војвoдине је
због својих повољних климатских и природних карактеристика веома
погодан за повртарску производњу. Поред тога, на значај производње повр...ћа
у Региону Војводине указује податак да газдинства која су специјализована
за повртарство, цвећарство и остале хортикултуре имају највећу просечну
економску вредност, иако су заступљена са само 1,4% у укупном броју
пољопривредних газдинстава. Доминантан удео у овој групи газдинстава
имају она пољопривредна газдинства која су специјализована за производњу
поврћа, како на отвореном, тако и у заштићеном простору, и њихов удео је
скоро 60%.
С обзиром на значај који породична газдинства имају, предмет
истраживања овог рада је упоредна анализа производње поврћа на
породичним газдинствима, и то производње поврћа у пластеницима и
производње поврћа на отвореном простору. У складу са тим, формулисан је и
основни циљ истраживања, који подразумева утврђивање такве структуре
производње поврћа која ће да задовољи потребе газдинства, а да се при том
оствари максималан финансијски резултат уз уважавање низа биотехничких,
производних, технолошких и тржишних ограничења. У циљу решавања
оваквог проблема, једна од најчешће коришћених метода је метод
моделовања. Ова метода се успешно користи кад год није могуће или није
рационално експериментисање на реалном систему, односно на самом
предмету истраживања...
Vegetable production has great economic importance for further
development of agriculture, and for the overall economic development of the
Republic of Serbia. Its importance is reflected primarily in the fact that it is one of
the most intense branches of plant production that enables more rational and
more intensive use of land, greater employment of the workforce and
mechanization, and therefore, greater economic efficiency compared to crop or
livestock production. Moreover, vegetable production represents an important raw
material basis for various forms of processing, but also has a great influence on
development of the food industry.
In the Republic of Serbia vegetable production is almost entirely
concentrated on family farms, which are the most important production unit, both
in production potentials, as well as in production volume. The plain of Vojvodina
region is very suitable for vegetable production because of its favorable climate
and natural characteristics. In addition, ...the importance of vegetable production
in Vojvodina region is indicated by the fact that farms that are specialized in
vegetable production, floriculture and other horticulture have the highest average
economic value, although they are represented with only 1.4% of the total
number of farms. Within this group, farms that are specialized in vegetable
production have a dominant share, both in the open, and in a protected area, and it
is nearly 60%.
Considering the importance of family farms, subject of this study is a
comparative analysis of vegetable production on family farms ‐ vegetable
production in greenhouses, as well as open‐air vegetable production. Accordingly,
the primary goal of the research is determination of such a structure of vegetable
production that will meet the needs of the farm, and to thereby maximize financial
result with respect to bio‐technical, technological, production and market
constraints. In order to solve this problem, one of the most commonly used
methods is a method of modeling. This method is successfully used when it is not
possible or not rational experimenting on the real system, or on the real research
subject...