Варијабилност особина и стабилност приноса и компоненети родности озиме пшенице
Variability of traits and stability of yield and yield components of winter wheat
Author
Perišić, Vladimir D.Mentor
Živanović, Tomislav
Committee members
Prodanović, Slaven
Pešić, Vladan
Staletić, Mirjana
Milovanović, Milivoje

Metadata
Show full item recordAbstract
У раду је проучавана варијабилност најважнијих компоненти родности и
стабилност приноса зрна генотипова пшенице, селекционисаних у Центру за
стрна жита у Крагујевцу. Полазни материјал за реализацију програма
истраживања представљала су 14 хомозиготних генотипова озиме хлебне
пшенице (Triticum aestivum spp vulgare), одабраних због своје дивергентности у
погледу најважнијих агрономских особина. Огледи су постављени по потпуно
случајном блок систему на огледном пољу Центра за стрна жита у Крагујевцу,
Института за крмно биље у Крушевцу и Агроинститута у Сомбору, током две
године (2013. и 2014.). У испитивању је анализиран принос зрна и најважније
компоненте родности: број биљака/м2, број продуктивних класова/м2, висина
биљке, маса надземног дела биљке, дужина примарног класа, број класића
примарног класа, маса примарног класа, маса класова по биљци, број зрна
примарног класа, маса зрна примарног класа, маса зрна по биљци, маса 1000 зрна
и хектолитарска маса. Биометријском обрадом добијених... података израчунате су
просечне вредности, варијанса, стандардна девијација и стандардна грешка за све
испитиване особине. Према коефицијенту варијације, најмања варијабилност
утврђена је код хектолитарске масе (1,49%), док је највећа забележена код масе
класова биљке (31,30%). Утицај генотипа био је најизраженији код експресије
броја продуктивних класова/м2, висине примарне стабљике, дужине примарног
класа, броја класића примарног класа, броја зрна примарног класа, хектолитарске
масе и приноса зрна. Интеракција генотип х спољашња средина испољила је
значајан утицај код свих особина, осим код броја биљака/м2 и масе 1000 зрна.
AMMI анализом стабилности утврђено је да се вредност прве главне компоненте
интеракције кретала у распону од 57,10% за број продуктивних класова/м2 до
84,86% за масу примарног класа. Према GGE-биплот анализи, удео прве главне
компоненте PC1 у укупној GGE варијанси, кретао се у распону од 55,31% код
броја продуктивних класова/м2 до 97,29% код висине примарне стабљике. Висока
и стабилнае експресија најважнијих компоненти родности и приноса зрна
утврђена је код неколико генотипова пшенице, интересантних за поступак
признавања, али и за избор родитељских парова у будућем раду на оплемењивању
пшенице.
In the study, variability of the most important yield components and yield
stability of wheat genotipes, breeded in Center for Small Grains in Kragujevac, was
investigated. Cornerstone material for realization of investigation were 14 homozigous
genotipes of winter bread wheat (Triticum aestivum spp vulgare), chosen because of
divergence of the most important agronomical traits. Trials were designed as complete
randomized block experiments on the field of Center for Small Grains in Kragujevac,
Institute for forage plants in Kruševac and Agroinstitute in Sombor, during two years
(2013. и 2014.). During investigation was analysed kernel yield and the most important
yield components: number of plants per m2, number of spikes per m2, plant height,
above-ground mass of plant, lenght of primary spike, spikelets number per spike, weight
of primary spike, weight of spikes per plant, kernel number of primary spike, kernel
weight of primary spike, kernel weight per plant, 1000 kernel weight, and... hectoliter
mass. The obtained data were statisticaly analysed to calculate mean values, variance,
standard deviation and standard error of the mean for analyzed traits. According to
coefficient of variation, the lowest variability was found for hectoliter mass (1,49%),
while the greatest was found for weight of spikes per plant (31,30%). Genotype effect
was the most important for exprression of number of spikes per m2, plant height, lenght
of primary spike, spikelets number per spike, kernel number of primary spike, hectoliter
mass and kernel yield. Genotype x environment interaction had signifficant effect for
every analysed traits, accept for number of plants per m2 and 1000 kernel weight.
AMMI analyses of stability was revealed that value of first interaction principal
component was in range from 57,10% for number of spikes per m2 to 84,86% for
weight of primary spike. According to GGE-biplot analyses, part of first component
PC1 in the total GGE variance was in range from 55,31% for number of spikes per m2 to
97,29% for plant height. Excellent and stable expression of the most important yield
components and kernel yield was found in a few genotipes of wheat, which are
interesting for approval as a new cultivars and for a choice for parental crosses in the
future breeding of wheat.