Липозоми и системи липозоми-алгинат за контролисано отпуштање ресвератола
Liposomes and liposomes-alginate systems for controlled release of resveratrol.
Author
Balanč, Bojana D.
Mentor
Bugarski, Branko
Committee members
Knežević-Jugović, Zorica
Pjanović, Rada

Đorđević, Verica
Nedović, Viktor

Metadata
Show full item recordAbstract
Ресвератрол је природни антиоксиданс који буди велика интересовања широм
света због свог позитивног дејства на здравље људи. Ипак, овај антиоксиданс је
изузетно подложан оксидацији, слабо растворан у води, има малу
биорасположивост и слабо се апсорбује након оралне администрације. Додатак
ресвератрола прехрамбеним и фармацеутским производима на бази воде
проблематичан је управо због ових карактеристика. Једна врста носачи која
може да омогуће превазилажење недостатака које ресвератрол има су
липозоми. Липозоми могу да се припреме употребом природних компоненти
па је стога њихова примена знатно олакшана.
У овој докторској дисертацији упоређене су различите методе за припрему
липозома са инкапсулираним ресвератролом. За припрему липозома
коришћена је комерцијална липидна смеша, а од метода примењене су метода
танког филма и пролипозомна метода које дају велике липозоме. Тако
припремљени липозоми испитани су са становишта расподеле величина,
површинског наелектрисања, степена инкапсулациј...е, фазне трансформације и
стабилности. Показано је да обе методе обезбеђују висок проценат
инкапсулације ресвератрола (92,9% и 97,4%, респективно), али пролипозомна
метода има предност над методом танког филма због већих могућности за
увећање размера производње. Екструзија и соникација примењене су на
претходно формиране велике липозоме како би се смањила њихова величина и
повећала униформност. Ипак, соникацијом долази до губитка ресвератрола па
је проценат инкапсулације између 44 и 56%, док је код екструзије овај проценат
и даље висок (92–96%)...
Resveratrol is in the limelight all over the world as a health-beneficial compound
widely investigated as natural antioxidant suitable for prevention of human
cardiovascular diseases and inhibition of low-density lipoproteins oxidation.
Nonetheless, it is prone to oxidation, poorly soluble in water, poorly bioavailable,
and characterized by weak absorption after oral administration and rapid
metabolism in vivo. Moreover, the addition of antioxidants to aqueous-based food
and pharmaceutical products can be limited due to their troublesome characteristics.
Liposomes are well known carriers that may be used to overcome these
disadvantages. They can be prepared using only natural components and therefore
the new formulations could be quickly implemented.
In this doctoral thesis different methods were tested for design of liposomes aimed at
effective encapsulation of resveratrol. Liposomes were prepared with a commercial
lipid mixture of phospholipids using thin film and proliposome method ...and further
investigated and compared from the aspect of size distribution, surface charge,
entrapment efficiency, phase behaviour and stability. Both methods provided high
entrapment efficiency (92.9% and 97.4%, respectively), but proliposome method is
more convenient for the industrial application. Extrusion and sonication techniques
were applied to obtain smaller liposomes of the average diameter between 120 and
270 nm. The sonicated liposomes incorporated resveratrol (44–56%) fewer than
extruded vesicles (92–96%). Furthermore, the antioxidative activity of encapsulated
resveratrol was examined. The results showed that it was retained upon
encapsulation and the antioxidant activity of resveratrol was also confirmed by its
95% inhibition of lipid peroxidation, compared to liposomes without resveratrol
exposed to the same conditions...