Приказ основних података о дисертацији

Enogastronomski turistički proizvod ruralnog područja Šumadije i njegov uticaj na zadovoljstvo turista

dc.contributor.advisorPivac, Tatjana
dc.contributor.otherKošić Pavlica, Kristina
dc.contributor.otherMilenković, Svetislav
dc.contributor.otherBlešić, Ivana
dc.contributor.otherKalenjuk, Bojana
dc.contributor.otherPivac, Tatjana
dc.creatorТасић, Јелена
dc.date.accessioned2016-11-06T15:18:56Z
dc.date.available2016-11-06T15:18:56Z
dc.date.available2020-07-03T13:38:47Z
dc.date.issued2016-09-23
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija146978398233247.pdf?controlNumber=(BISIS)101629&fileName=146978398233247.pdf&id=6639&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/6924
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=101629&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije146978398819380.pdf?controlNumber=(BISIS)101629&fileName=146978398819380.pdf&id=6640&source=NaRDuS&language=srsr
dc.description.abstract   Еногастрономски туризам има велики значај као селективни подсистем укупног туризма. Његов посебан значај је у остваривању осталих привредних делатности, где се истичу пољопривреда, прерађивачка индустрија, занатство, трговина, саобраћај, комуналне делатности и итд.     Овај рад је усмерен на еногастрономски туризам Шумадије . Истраживање користи квалитативне и квантитативне методе да би пружило што бројније и поузданије податке о еногастрономском туризму Шумадије. Резултати  истраживања, треба да дају бројне одговоре, како и на који начин побољшати квалитет услуге и тиме изаћи што више у сусрет туристима, како задовољити њихове жеље и потребе, пронаћи адекватну стратегију за развој винског туризма и подићи ниво свести о еногастрономској култури дестинације, путем часописа, брошура, едукације кадрова, курсева, семинара, екскурзија до винарија.Иако  еногастрономски туризам последњих година добија све више на значају, на основу статистичких показатеља може се закључити да још увек није постигнуто адекватно унапређење квалитета еногастрономског производа, у циљу задовољавања како потреба потрошача, тако и пружању услуга.     Данас, у појединим областима туризам хране и вина је веома добро развијен , док  у другима    и даље заузима мало тржиште и привлачи мањи број као домаћих  тако и иностраних туриста. С тим у вези, јавила се потреба оваквог вида  истраживања, а све у циљу побољшања квалитета винско-туристичких дестинација Шумадије. Како би еногастрономски туризам заживео и био један од пририотета Србије,  неопходно је открити слабе тачке туристичког развоја и радити на њиховом побољшању, па је  оваква врста истраживања веома корисна.  Циљ рада је да укаже  на  значај утицаја развоја еногастрономских активности на ставове туриста  о винским подрумима Шумадије, где је овај вид туризма и присутан.sr
dc.description.abstract   Enogastronomski turizam ima veliki značaj kao selektivni podsistem ukupnog turizma. NJegov poseban značaj je u ostvarivanju ostalih privrednih delatnosti, gde se ističu poljoprivreda, prerađivačka industrija, zanatstvo, trgovina, saobraćaj, komunalne delatnosti i itd.     Ovaj rad je usmeren na enogastronomski turizam Šumadije . Istraživanje koristi kvalitativne i kvantitativne metode da bi pružilo što brojnije i pouzdanije podatke o enogastronomskom turizmu Šumadije. Rezultati  istraživanja, treba da daju brojne odgovore, kako i na koji način poboljšati kvalitet usluge i time izaći što više u susret turistima, kako zadovoljiti njihove želje i potrebe, pronaći adekvatnu strategiju za razvoj vinskog turizma i podići nivo svesti o enogastronomskoj kulturi destinacije, putem časopisa, brošura, edukacije kadrova, kurseva, seminara, ekskurzija do vinarija.Iako  enogastronomski turizam poslednjih godina dobija sve više na značaju, na osnovu statističkih pokazatelja može se zaključiti da još uvek nije postignuto adekvatno unapređenje kvaliteta enogastronomskog proizvoda, u cilju zadovoljavanja kako potreba potrošača, tako i pružanju usluga.     Danas, u pojedinim oblastima turizam hrane i vina je veoma dobro razvijen , dok  u drugima    i dalje zauzima malo tržište i privlači manji broj kao domaćih  tako i inostranih turista. S tim u vezi, javila se potreba ovakvog vida  istraživanja, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta vinsko-turističkih destinacija Šumadije. Kako bi enogastronomski turizam zaživeo i bio jedan od pririoteta Srbije,  neophodno je otkriti slabe tačke turističkog razvoja i raditi na njihovom poboljšanju, pa je  ovakva vrsta istraživanja veoma korisna.  Cilj rada je da ukaže  na  značaj uticaja razvoja enogastronomskih aktivnosti na stavove turista  o vinskim podrumima Šumadije, gde je ovaj vid turizma i prisutan.sr
dc.description.abstractEnogastronomic tourism bears a great significance as a selective subsystem of the total tourism. Its special importance lies in the accomplishment of other economic activities, including agriculture, manufacturing industry, handcraft, trade, traffic,  communal activities, etc.  This paper aims at enogastronomic tourists  in  Šumadija.  Our research uses qualitative and quantitative methods to provide numerous and reliable data on enogastronomic tourism in Šumadija. The results of our research should give answers to how to improve the quality of service and therefore satisfy tourists' wishes and needs and find out an adequate strategy for the development of wine tourism as well as to raise consciousness about enogastronomic culture of the  destination through magazines, brochures, staff education, training courses,  seminars,excursions to winaries.  Although enogastronomic tourism has been gaining much significance during the last years, statistical indicators show that there has been no adequate improvement in the enogastronomic products' quality  regarding not only satisfying consumers' needs but upgrading services as well. Today food and wine tourism is well developed in certain areas on one side; on the  other side this kind of tourism occupies very small-scale market attracting small number of both domestic and foreign tourists.Therefore the need for this kind of research has emerged with an aim to improve the quality of wine tourism   destinations in Šumadija. In order for enogastronomic tourism to come to life and become one of Serbia's priorities, the drawbacks of tourism development should be identified and an effort to lessen those drawbacks should be made. In that respect this research could be quite useful.en
dc.languagesr (cyrillic script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Природно-математички факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectтуризамsr
dc.subjectturizamsr
dc.subjecttourismen
dc.subjectруралниsr
dc.subjectкултурниsr
dc.subjecteногастрономскиsr
dc.subjectтржиштеsr
dc.subjectпотрошачsr
dc.subjectruralnisr
dc.subjectkulturnisr
dc.subjectenogastronomskisr
dc.subjecttržištesr
dc.subjectpotrošačsr
dc.subjectruralen
dc.subjectculturalen
dc.subjectenogastronomicen
dc.subjectmarketen
dc.subjectconsumeren
dc.titleЕногастрономски туристички производ руралног подручја Шумадије и његов утицај на задовољство туристаsr
dc.title.alternativeEnogastronomski turistički proizvod ruralnog područja Šumadije i njegov uticaj na zadovoljstvo turistasr
dc.title.alternativeDeveloping potenctial of wine tourism in Serbiaen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC
dcterms.abstractПивац, Татјана; Пивац, Татјана; Кошић (Павлица), Кристина; Миленковић, Светислав; Блешић, Ивана; Калењук, Бојана; Tasić, Jelena; Enogastronomski turistički proizvod ruralnog područja Šumadije i njegov uticaj na zadovoljstvo turista;
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/36967/Disertacija5511.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/36968/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/36968/IzvestajKomisije.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/36967/Disertacija5511.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_6924


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији