Идентификација сората луцерке применом молекуларних маркера у почетним фазама развића биљака
Identification of Alfalfa cultivars application of molecular markers in the initial phases of development plants
Author
Štrbanović, Ratibor T.Mentor
Živanović, TomislavCommittee members
Šurlan-Momirović, Gordana
Lekić, Slavoljub

Prodanović, Slaven

Branković, Gordana
Metadata
Show full item recordAbstract
У обављеним истраживањима процењена је варијабилност десет
различитих сората и партија луцерке. Оглед је изведен у акредитованим
лабораторијама Института за заштиту биља и животну средину у Београду.
Применом ISSR и RAPD молекуларних маркера извршено је груписање сродних
генотипова луцерке, а конструисана филогенетска стабла су извршила груписање
сората луцерке према генетичкој сродности у кластере. На гелу на коме се налазе
различите сорте луцерке са прајмером OPB 10, могу се уочити разлике између
сората луцерке. Молекуларном методом ISSR и коришћењем прајмера (GACA)4 и
(TGTC)4 потврђене су разлике између испитиваних сората луцерке.
Генетичке дистанце између десет проучаваних генотипова луцерке кретале
су се у интервалу од 0,097 до 0,310. У анализи главних координата прве и друге
осе објасниле су укпно 63,1 % генетичке варијабилности садржане у оригиналном
сету података. Груписање података на основу анализе главних координата
показало је сличност и са моделом груписања на... основу кластер анализе. Јасно се
може видети да је генотип Зајечарска 83 генетички најудаљенији од осталих
проучаваних генотипова луцерке. Анализом молекуларне варијансе у укупној
варијацији знатно веће варирање било је резултат диференцијације у оквиру група
(98,22 %), него диференцијације између група (1,78 %).
Применом теста убрзаног старења код десет различитих сората и партија
луцерке, утврђена је значајност између партија семена, као показатељ виталности
семена луцерке. Применом стандардног теста убрзаног старења на температури
од 41 oC након излагања семена у времену од 72 h на свим испитиваним сортама,
било је могуће детектовати партије семена које су биле виталније од других.
Примена теста убрзаног старења модификованом методом, на температури
од 45 oC у времену трајања од 120 h, утврђене су виталније партије семена код
свих испитиваних сората луцерке. Испитивањем здравственог стања семена утврђена је толерантност према
фитопатогеним микроорганизмима (гљивама) и утицај локалитета (партије
семена) на варијабилност патогена семена исте сорте. Утврђени микроорганизми
(гљиве) на семену луцерке утицале су на смањење укупне клијавости семена, што
указује негативна корелациона међузависност.
The aims of the investigation were to estimate variability of ten different
cultivars and lots of alfalfa. The experiment was performed in accreditation laboratories
of the Institute for Plant Protection and Environment, Belgrade. ISSR and RAPD
molecular markers were clustered closely related genotypes of alfalfa and constructed
phylogenetic trees were performed grouping cultivar of alfalfa according to their genetic
relatedness in clusters. Gel that includes the different cultivars of alfalfa with a primer
OPB 10, can spot the differences between cultivars of alfalfa. ISSR molecular method
and using primers (GACA) 4 and (TGTC) 4 confirmed the differences between the
cultivars of alfalfa.
Genetic distans between ten studied alfalfa genotypes were in the range of 0,097
to 0,310. In the analysis of the main coordinates of the first and second axes are explain
63,1 % genetic variation contained in the original data set. Group data based on analysis
of the main coordinates show...ed similarity with the model of grouping based on cluster
analysis. We can clearly see that the genotype Zaječarska 83 genetically furthest from
the other studied alfalfa genotypes. The analysis of molecular variance in total variation
much greater variation was a result of differentiation within the group (98,22 %), but
differentiation between groups (1,78 %).
Applying the accelerated aging test in ten different cultivars and lots of alfalfa,
determined significance between seed lots, as an indicator of the vitality of alfalfa seed.
Using a standard accelerated aging test at a temperature of 41 ° C after exposure to the
seed for a period of 72 h in all tested varieties, it is possible to detect the seed lots that
were more vital than others. Application of accelerated aging by the modified method
and at a temperature of 45 ° C for the duration of 120 h, were determined vital seed lot
in all the cultivars of alfalfa. Seed health testing determined tolerance to phytopathogenic microorganisms
(fungi) and effect of the site (seed lot) on the variability of the pathogen seed of the
same variety. Fortified microorganisms (fungi) on seeds alfalfa resulted in the reduction
of total seed germination, indicating a negative correlation interdependence.