Утицај микробиолошких и минералних ђубрива на биолошко-производне особине сорти јагоде (Fragaria ananassa Duch.)
Effect of microbiological and mineral fertilizers on biological and production characteristics of strawberry (Fragaria ananassa Duch.) cultivars
Докторанд
Tomić, Jelena M.Ментор
Milivojević, JasminkaЧланови комисије
Nikolić, MihailoPešaković, Marijana
Ličina, Vlado
Oparnica, Čedo
Метаподаци
Приказ свих података о дисертацијиСажетак
Један од битних чинилаца интензивирања производње јагоде представља иновирање сортимента у циљу што равномернијег снабдевања тржишта плодовима високог квалитета. Међутим, у дефинисању производне и употребне вредности интродукованих сорти, поред утицаја самог генотипа, значајну улогу имају и фактори спољашње средине, систем гајења, као и интензитет примене агро и помотехничких мера. Једну од најважнијих агротехничких мера у савременој производњи јагоде представља ђубрење, које укључује примену органских и минералних ђубрива. Бројна истраживања указују да континуирана употреба минералних ђубрива изазива контаминацију животне средине при чему више од 50% примењених минералних ђубрива биљке не усвоје, већ на различите начине долази до губљења минералних елемената, што представља велику опасност за животну средину. Стога, адекватном употребом и делимичном или потпуном заменом минералних ђубрива микробним инокулантима тј. биофертилизаторима, могу се превазићи еколошки проблеми настали преком...ерном употребом минералних ђубрива.
Основни циљ ових истраживања био је да се испита утицај биофертилизатора и минералних ђубрива на вегетативни и генеративни потенцијал, најважније физиолошке особине, као и физичке, хемијске и сензоричке особине плода јагоде.
Истраживање је обављено у огледном засаду јагоде сорти “Clery”, “Joly” и “Dely”, Института за воћарство у Чачку, који се налази у центру Чачка, у котлини Западне Мораве. Садња је обављена у јулу 2011. године у форми дворедних пантљика на гредицама прекривеним црном полиетиленском фолијом. Примењено растојање садње је 30 × 30 cm. Оглед је постављен по потпуно случајном плану и испитиван је утицај два фактора: сорта и ђубриво...
An important factor in the intensification of strawberry production is cultivar innovation, which aims to ensure that the market is supplied with high quality fruits as evenly as possible. However, when defining the value for cultivation and use of introduced cultivars, importance is given to environmental factors, production system and levels of cultural and crop management practices, in addition to the effect of genotype. Fertilization is one of the most important cultural practices used in modern strawberry production, including the use of organic and mineral fertilizers. An extensive body of research shows that the continuous use of mineral fertilizers leads to environmental contamination, with more than 50% of applied mineral fertilizers remaining unabsorbed, resulting in loss of minerals, and thus posing a serious threat to the environment. Therefore, proper use and partial or complete substitution of mineral fertilizers with microbial inoculants i.e. biofertilizers can help over...come environmental problems caused by the overuse of mineral fertilizers.
The main objective of this research was to examine the effect of biofertilizers and mineral fertilizers on the vegetative and generative potential and major physiological traits of strawberry cultivars and major physical, chemical and sensory properties of the fruit.
The research was conducted in an experimental planting of strawberry cvs. ‘Clery’, ‘Joly’ and ‘Dely’ at the Fruit Research Institute, Čačak, located in central Čačak, in the Western Morava valley. Strawberries were planted in July 2011 in double rows on beds covered with black polyethylene foil. Plant spacing was 30 x 30 cm. The layout of the experiment was a completely randomized design, with the effect of two factors, viz. cultivar and fertilizer, analyzed...