Национални Репозиторијум Дисертација у Србији
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед дисертације 
  •   НаРДуС - почетна
  • Универзитет у Београду
  • Факултет за физичку хемију
  • Преглед дисертације
  •   НаРДуС - почетна
  • Универзитет у Београду
  • Факултет за физичку хемију
  • Преглед дисертације
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hemijska i termalna analiza semena jagodastog voća

Chemical and thermal analysis of berry seeds

Thumbnail
2016
Disertacija4147.pdf (3.242Mb)
Micic_Darko_M.pdf (478.7Kb)
Докторанд
Micić, Darko M.
Ментор
Damjanović, Ljiljana
Чланови комисије
Simonović, Branislav
Dondur, Vera
Vrvić, Miroslav
Метаподаци
Приказ свих података о дисертацији
Сажетак
Cilj ovog rada bio je da se ispitaju hemijske i termalne osobine i oksidativna stabilnost ulja i brašna iz semena kupine (R. fruticosus L., sorta Čačanska bestrna) i maline (Rubus idaeus L., sorta Vilamet). Analiziran je i uticaj sastava ulja (sadržaj masnih kiselina) i antioksidanata, koji su prirodno prisutni u uljima, na termalne osobine i oksidativnu stabilnost ovih ulja. Određeni su kinetički parametri: energija aktivacije (Ea), predeksponencijalni faktor (A) i konstanta brzine (k) procesa oksidacije ulja, u izotermskim i neizotermskim uslovima, i analizirano je kako zastupljenost pojedinih masnih kiselina u sastavu ulja utiče na njih...
The objective of the present work was investigation of chemical and thermal properties of blackberry (R. fruticosus L., Čačak Thornless cultivar) and raspberry (Rubus idaeus L., Willamette cultivar) seed flours and oils, as well as oxidative stability of these berry seed oils. The impact of fatty acid composition of examined berry seed oils on their oxidative stability and thermal characteristics was analyzed, as well as the effect of antioxidants, which are naturally present in oils, on their oxidative stability. Comparison with the oxidative stability of pure fatty acids was performed. Also, the kinetic parameters (activation energy, Ea, pre-exponential factor, A, and rate constant, k) related to the oxidation process of analyzed oils were determined in isothermal and non-isothermal conditions...
Факултет:
Универзитет у Београду, Факултет за физичку хемију
Датум одбране:
10-06-2016
Пројекти:
  • Утицај сорте и услова гајења на садржај биоактивних компоненти јагодастог и коштичавог воћа и добијање биолошки вредних производа побољшаним и новим технологијама (RS-31093)
Кључне речи:
seme maline / raspberry seed / seme kupine / brašno iz semena / ulje iz semena / termalna analiza / DSC / MDSC / TG / oksidacija ulja / kinetički parametri oksidacije / blackberry seed / seed flour / seed oil / thermal analysis / DSC / MDSC / TG / oxidation of oil / oxidation kinetic parameters
[ Google Scholar ]
Остали линкови:
http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=3514
http://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/6170
https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:12211/bdef:Content/download
http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=48110351

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О НаРДуС порталу | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS
 

 

Преглед

Све дисертацијеУниверзитети и факултетиДокторандиМенториЧланови комисијаТемеФакултетДокторандиМенториЧланови комисијаТеме

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О НаРДуС порталу | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUBRODOSTEMPUS