Show simple item record

The isolation of bioactive compounds from spent coffee grounds and its complete utilization as an adsorbent

dc.contributor.advisorŠiler-Marinković, Slavica
dc.contributor.otherDimitrijević-Branković, Suzana
dc.contributor.otherAntonović, Dušan
dc.contributor.otherNedeljković, Jovan
dc.creatorPavlović, Marija D.
dc.date.accessioned2016-07-16T13:09:43Z
dc.date.available2016-07-16T13:09:43Z
dc.date.available2020-07-03T09:23:21Z
dc.date.issued2015-12-28
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=3171
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/5859
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:11513/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=47516943
dc.description.abstractPredmet ove disertacije je valorizacija otpadne kafe zaostale nakon pripreme napitaka i razmatranje mogućnosti njene praktične primene. Kafa i njeni produkti, već godinama unazad, se smatraju nutritivno bogatim, usled prisustva bioaktivnih jedinjenja sa izrazitim antioksidativnim potencijalom. Antioksidativni kapacitet kafe pripisuje se, u najvećoj meri, visokom sadržaju jedinjenja koja pripadaju grupi polifenola. Njihova koncentracija u sirovim zrnima varira u zavisnosti od vrste, porekla i uslova gajenja, a u pečenoj kafi od načina obrade i termičkog tretmana. Glavna polifenolna komponenta u kafi je hlorogenska kiselina, koja putem ove sirovine predstavlja i najznačajniji hranljivi izvor za čoveka. Izolovanjem ovih jedinjenja, otvara se mogućnost zamene sintetičkih aditiva u hrani sastojcima prirodnog porekla. Dobijeni ekstrakti se mogu inkorporirati u hranu i/ili farmaceutske proizvode sa ciljem povećanja njihove nutritivne vrednosti i stabilnosti. Mogu, takođe, biti i sastojci nove funkcionalne hrane...sr
dc.description.abstractThis thesis explores the valorization of spent coffee grounds, the solid waste remained after coffee beverage preparation, thus considering the possibility of its practical application. Coffee and its products are considered to be nutritionally rich, due to the presence of bioactive compounds with distinctive antioxidant potential. The antioxidant capacity of coffee is mainly attributed to the high content of compounds belonging to the group of polyphenols. Their concentration in the raw grains varies depending on the type, origin and growing conditions, whereas in roasted coffee by means of processing and heat treatment. The main polyphenol component in coffee is chlorogenic acid; wherein, coffee represents a major source of chlorogenic acid in the human diet. By isolating of these compounds, there is the great possibility of replacing synthetic additives in food ingredients with ones of natural origin. The obtained extracts may be incorporated into food and/or pharmaceutical products in order to increase their nutritional value and stability, or may also be the ingredients of new functional foods...en
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Технолошко-металуршки факултетsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31035/RS//
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Београдуsr
dc.subjectotpadna kafasr
dc.subjectspent coffee groundsen
dc.subjectantioksidansisr
dc.subjectekstrakcijasr
dc.subjectadsorpcijasr
dc.subjectkristal violetsr
dc.subjectparakvatsr
dc.subjectepigalokatehin galatsr
dc.subjectkinetikasr
dc.subjectizotermesr
dc.subjectantioxidantsen
dc.subjectextractionen
dc.subjectadsorptionen
dc.subjectcrystal violeten
dc.subjectparaquaten
dc.subjectepigalocatechingallateen
dc.subjectkineticsen
dc.subjectisothermsen
dc.titleIzolovanje bioaktivnih jedinjenja iz otpadne kafe i njeno potpuno iskorišćenje kao adsorbentasr
dc.titleThe isolation of bioactive compounds from spent coffee grounds and its complete utilization as an adsorbenten
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractШилер-Маринковић, Славица; Димитријевић-Бранковић, Сузана; Aнтоновић, Душан; Недељковић, Јован; Павловић, Марија Д.; Изоловање биоактивних једињења из отпадне кафе и њено потпуно искоришћење као адсорбента; Изоловање биоактивних једињења из отпадне кафе и њено потпуно искоришћење као адсорбента;
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/18226/Disertacija3732.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/18227/Pavlovic_Marija_D.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/18226/Disertacija3732.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/18227/Pavlovic_Marija_D.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_5859


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record