Приказ основних података о дисертацији

Potential of cyanobacteria in formulation ofvalue-added food products

dc.contributor.advisorĆetković, Gordana
dc.contributor.advisorMišan, Aleksandra
dc.contributor.otherSimeunović, Jelica
dc.contributor.otherĆetković, Gordana
dc.contributor.otherMišan, Aleksandra
dc.contributor.otherČanadanović-Brunet, Jasna
dc.creatorMilovanović, Ivan
dc.date.accessioned2016-05-28T14:50:31Z
dc.date.available2016-05-28T14:50:31Z
dc.date.available2020-07-03T13:54:58Z
dc.date.issued2016-05-18
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija145804445209616.pdf?controlNumber=(BISIS)100299&fileName=145804445209616.pdf&id=5092&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/5436
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=100299&source=NaRDuS&language=srsr
dc.identifier.urihttp://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/IzvestajKomisije145804448057411.pdf?controlNumber=(BISIS)100299&fileName=145804448057411.pdf&id=5093&source=NaRDuS&language=srsr
dc.description.abstractU okviru disertacije je ispitan hemijski sastav odabranih cijanobakterijskih sojeva roda Anabaena, Nostoc i Spirulina, kao i uticaj azota na sastav rodova Anabaena i Nostoc. U ispitivanim sojevima određen je sadržaj lipida, proteina, mineralnih materija, sastav i sadržaj lakoisparljivih jedinjenja, aminokiselina i masnih kiselina. U heksanskim i metanolno/vodenim ekstraktima sojeva određen je sadržaj ukupnih fenola, sastav i sadržaj karotenoida i proteinskih pigmenata, kao i antioksidativni potencijal ekstrakata prema DPPH radikalu. Takođe, ispitan je antihiperlipidemijski potencijal roda Spirulina S2 u biološkom ogledu, pri čemu je određen nivo ukupnog holesterola, LDL i HDL čestica, izračunati su relevantni biohemijski markeri hiperlipidemije, kao i koncentracija ALS i AST u plazmi eksperimentalnih životinja. Određen je hemijski sastav fecesa eksperimentalnih životinja, kao i sadržaj holesterola i sastav i sadržaj žučnih kiselina u fecesu. Na bazi hemijskog sastava ispitivanih sojeva cijanobakterija: visokog sadržaja proteina, izbalansiranog aminokiselinskog i masnokiselinskog sastava i visokog sadržaja karotenoida, može se zaključiti da oni imaju potencijal kao sirovine za unapređenje nutritivnog sastava prehrambenih proizvoda. Dokazana antihiperlipidemijska aktivnost soja S2 dodatno ga čini atraktivnim za razvoj proizvoda sa dodatom vrednošću namenjenih osobama sa poremećajem u metabolizmu lipida. Rezultati naših ispitivanja su pokazali i da se na hemijskih sastav pojedinih sojeva može uticati putem promene sastave hranljive podloge što svakako ostavlja prostora za buduća istraživanja.sr
dc.description.abstractIn this thesis, the chemical composition of the selected strains of cyanobacteria belonging to Anabaena, Nostoc and Spirulina genus was determined. Influence of nitrogen addition on the chemical composition of Anabaena and Nostoc strains has also been investigated. Content of lipids, crude protein, and minerals, as well as composition and content of volatile organic compounds, amino acids, fatty acids was determined in the investigated strains. Total phenolic content and composition and content of carotenoids, protein pigments and antioxidative action toward DPPH radical was determined in the hexane and methanol/water extracts of the investigated strains. Antihyperlipidemic potential of the Spirulina S2 strain was investigated in a biological assay, and content of total cholesterol, LDL and HDL was determined in plasma of the experimental animals, which allowed calculation of relevant biochemical parameters for hyperlipidemia. ALT and AST concentrations were also determined in the plasma of the experimental animals. Chemical composition, as well as content of cholesterol and composition and content of bile acids in the feces of the experimental animals was also determined. Based on the determined chemical composition of the investigated cyanobacterial strains: high protein and carotenoid content, balanced amino acid and fatty acid profiles, it can be concluded that these strains have a potential as ingredients for improving nutritional characteristics of food products. Antihyperlipidemic activity shown by the tested strain S2 makes it attractive for creation of value-added food products intended for people with lipid disorders. The results of this research also show that manipulation of composition of the growing medium can influence the chemical composition of certain investigated strains, which makes it viable to conduct further research on this topic.en
dc.languagesr (latin script)
dc.publisherУниверзитет у Новом Саду, Технолошки факултетsr
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Новом Садуsr
dc.subjectCijanobakterijesr
dc.subjectCyanobacteriaen
dc.subjectchemical characterizationen
dc.subjectextractionen
dc.subjecthyperlipidemiaen
dc.subjecthemijska karakterizacijasr
dc.subjectekstrakcijasr
dc.subjecthiperlipidemijasr
dc.titlePotencijal cijanobakterija u formulaciji prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošćusr
dc.titlePotential of cyanobacteria in formulation ofvalue-added food productsen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC
dcterms.abstractЋетковић, Гордана; Мишан, Aлександра; Ћетковић, Гордана; Симеуновић, Јелица; Чанадановић-Брунет, Јасна; Мишан, Aлександра; Миловановић, Иван; Потенцијал цијанобактерија у формулацији прехрамбених производа са додатом вредношћу; Потенцијал цијанобактерија у формулацији прехрамбених производа са додатом вредношћу;
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40468/Disertacija2690.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40468/Disertacija2690.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40467/IzvestajKomisije2690.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/40467/IzvestajKomisije2690.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_5436


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији