Show simple item record

Examination of antioxidative potential of infant formula

dc.contributor.advisorVrvić, Miroslav
dc.contributor.otherSpasić, Snežana
dc.contributor.otherMandć, Ljuba
dc.contributor.otherManojlović, Dragan M.
dc.contributor.otherGorjanovć, Stanislava
dc.creatorLugonja, Nikoleta M.
dc.date.accessioned2016-05-28T14:30:40Z
dc.date.available2016-05-28T14:30:40Z
dc.date.available2020-07-03T10:13:21Z
dc.date.issued2014-06-13
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=2898
dc.identifier.urihttp://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/5350
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:11115/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=47651855
dc.description.abstractOksidativni stres se javlja još u toku neonatalnog perioda. U mlađem gestacionom dobu koje karakteriše slabiji antioksidativni kapacitet može doći do povećanog stvaranja slobodnih radikala i reaktivnih kiseoničnih vrsta. Dosadašnjim istraživanjima je utvrđeno da majčino mleko ima veoma veliki antioksidativni kapacitet u odnosu na infant formule, koje su zamena za majčino mleko. Antioksidanti majčinog mleka još uvek nisu kompletno definisani, ali najvažniji su superoksid-dismutaza, glutation-peroksidaza, katalaza, vitamini C, A i E, koenzim Q, karotenoidi, cistein, koji sinergistički štite novorođenče od reaktivnih kiseoničnih vrsta u ranom životnom doba. Cilj ove doktorske disertacije je proučavanje ukupnog antioksidativnog potencijala infant i prelaznih formula i mleka za malu decu do 3 godine starosti i njihovo poredjenje sa ukupnim antioksidativnim svojstvima zrelog majčinog mleka i standardnog konzumnog kravljeg mleka, kao referentnog. Na osnovu dosadašnjih rezultata i aktuelnih naučnih saznanja u okviru ove oblasti istraživanja, u ovoj doktorskoj disertaciji primenjene su moderne laboratorijske tehnike i instrumentalne metode za određivanje ukupnog antioksidativnog potencijala hrane za bebe. Karakterizacija antioksidativnog potencijala hrane za bebe urađena je na osnovu: enzimskih aktivnosti uzoraka (određivanje enzimske aktivnosti superoksid-dismutaze-SOD i glutation-peroksidaze-GSH-Px), ispitivanja antioksidativnog potencijala hrane za bebe različitim elektrohemijskim metodama (potenciometrija, ciklična voltametrija, diferencijalna pulsna voltametrija, polarografija), elektron-paramagnetnom rezonancom (EPR) i spektrometrijskim metodama (UV/VIS)...sr
dc.description.abstractOxidative stress occurs even during the neonatal period. At the younger gestational age, which is characterized by weaker antioxidant capacity, increased production of free radicals and reactive oxygen species is possible. Previous research has found that breast milk has very high antioxidant capacity compared to infant formula, which are a substitute for breast milk. Breast milk antioxidants are not fully defined yet, but the most important ones are superoxide dismutase, glutathione peroxidase, catalase, vitamins C, A and E, coenzyme Q, carotenoids, cysteine, which synergistically protect infants from reactive oxygen species at an early age. The objective of this dissertation is the study of total antioxidant potential of infant, follow-on and toddler formulas for children under 3 years of age and their comparison with the overall antioxidant properties of mature breast milk and standard cow's milk as a reference. Based on previous results and current scientific knowledge in this field of research, modern laboratory techniques and instrumental methods for the determination of total antioxidant potential of baby food were applied within this dissertation. Characterization of the antioxidant potential of baby food was performed on the basis of: enzyme activity (determining the enzymatic activity of superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GSH-Px)), testing the antioxidant potential using various electrochemical methods (potentiometry, cyclic voltammetry, differential pulse voltammetry, and polarography), electron paramagnetic resonance and spectrometric methods...en
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Хемијски факултетsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/43004/RS//
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Београдуsr
dc.subjectantioksidativni potencijalsr
dc.subjectantioxidant potentialen
dc.subjecthrana za bebesr
dc.subjectmajčino mlekosr
dc.subjectkravlje mlekosr
dc.subjectelektron-paramagnetna rezonancasr
dc.subjectpotenciometrijasr
dc.subjectciklična voltametrijasr
dc.subjectdiferencijalna pulsna voltametrijasr
dc.subjectpolarografijasr
dc.subjectinfant formulaen
dc.subjecthuman breast milken
dc.subjectcow’s milken
dc.subjectelectron paramagnetic resonanceen
dc.subjectpotentiometryen
dc.subjectcyclic voltammetryen
dc.subjectdifferential pulse voltammetryen
dc.subjectpolarographyen
dc.titleIspitivanje antioksidativnog potencijala hrane za bebesr
dc.titleExamination of antioxidative potential of infant formulaen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractВрвић, Мирослав; Мандћ, Љуба; Манојловић, Драган М.; Горјановћ, Станислава; Спасић, Снежана; Лугоња, Николета М.; Испитивање антиоксидативног потенцијала хране за бебе; Испитивање антиоксидативног потенцијала хране за бебе;
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/29456/Disertacija2697.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_5350


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as openAccess