Приказ основних података о дисертацији

Influence of partial defoliation on content of major aromatic and flavonoid complex compounds in grapes and wine

dc.contributor.advisorTodić, Slavica
dc.contributor.otherMarković, Nebojša
dc.contributor.otherJović, Slobodan
dc.contributor.otherTešević, Vele
dc.contributor.otherŽunić, Dragoljub
dc.creatorPržić, Zoran
dc.date.accessioned2016-03-13T13:30:39Z
dc.date.available2016-03-13T13:30:39Z
dc.date.available2020-07-03T09:00:36Z
dc.date.issued2015-02-18
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=2570
dc.identifier.urihttps://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/4901
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:10640/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=47634703
dc.description.abstractU radu su prikazani rezultati ispitivanja agrobioloških osobina i uticaja defolijacije na sadržaj važnijih jedinjenja aromatskog i flavonoidnog kompleksa grožđa i vina vinskih sorti Kaberne sovinjona i Sovinjona belog. Tretmani defolijacije podrazumevali su varijante sa četiri i osam uklonjena bazalna lista u dva termina berbe: punoj zrelosti i kasnijoj berbi. Poljska istraživanja vršena su u zasadu „Zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića“ u Topoli na Oplencu i uključivala su ispitivanje: otpornosti okaca na niske zimske temperature, fenološka osmatranja, vegetativni i rodni potencijal sorti, prinos, mehanički sastav grozda i bobice i kvalitativne parametre grožđanog soka-šire. Ampelografska ispitivanja grožđa i bobica obavljena su u laboratoriji Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu Katedre za vinogradarstvo, fizičko-hemijska analiza uzoraka vina obavljena je u laboratoriji „a.d. Rubin“ u Kruševcu i hemijsko ispitivanje flavonoidnog i aromatskog sastava grožđa i vina obavljeno je u laboratoriji Odeljenja za instrumentalnu analizu pri Katedri za organsku hemiju Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Tokom dvogodišnjeg perioda istraživanja vladali su povoljni agroekološki uslovi za gajenje vinove loze. U periodu ispitivanja 2009/2010 i 2010/2011 obe sorte su najveću otpornost na niske temperature imale u drugom terminu ispitivanja. Fenološkim osmatranjem utvrđeno je da su fenofaze tokom 2010. godine trajala duže u odnosu na 2011. godinu. Veći vegetativni prirast na kondiru i luku zabeležen je na čokotima Kaberne sovinjonu dok je Sovinjon beli imao manji porast lastara. Najveći prinos po čokotu, prinos po okcu, prinos po razvijenom lastaru i prinos po rodnom lastaru zabeležen je u kontroli, a najmanji u tretmanu sa osam uklonjenih listova pri berbi u punoj zrelosti. Za većinu parametara mehaničkog sastava grozda i bobice veća variranja su zabeležena između dva termina berbe pri čemu su pri kasnijoj berbi zabeležene manje vrednosti. Kroz tri tretmana ogleda (kontrola, 4 i 8 uklonjenih bazalnih listova) Doktorska disertacija najvišim vrednostima se isticala kontrola dok su opadajuće vrednosti za većinu parametara beležene sa povećanim brojem uklonjenih listova...sr
dc.formatapplication/pdf
dc.languagesr
dc.publisherУниверзитет у Београду, Пољопривредни факултетsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31063/RS//
dc.rightsopenAccessen
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceУниверзитет у Београдуsr
dc.subjectvinova lozasr
dc.subjectvineen
dc.subjectfenologijasr
dc.subjectvegetativnisr
dc.subjectrodni potencijalsr
dc.subjectprinossr
dc.subjectampelografska obeležjasr
dc.subjectpuna zrelostsr
dc.subjectkasnija berbasr
dc.subjectflavonoidisr
dc.subjectaromatski komplekssr
dc.subjectphenologyen
dc.subjectvegetative and fertility potentialen
dc.subjectyielden
dc.subjectampelographic characteristicsen
dc.subjectfull maturityen
dc.subjectlate harvesten
dc.subjectflavonoidsen
dc.subjectaromatic complexen
dc.titleUticaj defolijacije na sadržaj važnijih jedinjenja aromatskog i flavonoidnog kompleksa u grožđu i vinu sorti vinove lozesr
dc.titleInfluence of partial defoliation on content of major aromatic and flavonoid complex compounds in grapes and wineen
dc.typedoctoralThesisen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractТодић, Славица; Марковић, Небојша; Јовић, Слободан; Тешевић, Веле; Жунић, Драгољуб; Пржић, Зоран; Утицај дефолијације на садржај важнијих једињења ароматског и флавоноидног комплекса у грожђу и вину сорти винове лозе; Утицај дефолијације на садржај важнијих једињења ароматског и флавоноидног комплекса у грожђу и вину сорти винове лозе;
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/12870/Disertacija524.pdf
dc.identifier.fulltexthttps://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/12871/Zoran_Przic_referat_PF.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/12870/Disertacija524.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/12871/Zoran_Przic_referat_PF.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_4901


Документи за докторску дисертацију

Thumbnail
Thumbnail

Ова дисертација се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о дисертацији