Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 19
Model bioprocesa proizvodnje etanola iz među- i nusproizvoda prerade šećerne repe / Bioprocess model of ethanol production from sugar beet processing intermediates and byproducts
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 02-03-2015)
Istraživanja iz okvira ove doktorske disertacije obuhvatila su optimizaciju, kinetičko modelovanje i simulaciju dobijanja etanola fermentacijom izluženih repinih rezanaca ili ekstrakcionog, retkog i gustog soka primenom ...
Aktivacija procesa sinterovanja kod silikatnih sistema promenom atmosfere pečenja / Activation of the sintering processes in silicate systems by changing the firing atmosphere
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 27-01-2015)
Proces pečenja u proizvodnji keramičkog crepa u većini slučajeva se izvodi u oksidavionoj atmosferi. Dobijena mikrostruktura koja obezbeđuje najvažnije osobine primene zavisi od mineraloškog sastava polaznog materijala i ...
Prirodni koagulanti iz zrna pasulja (Phaseolus vulgaris) u obradi vode / Natural coagulants from common bean (Phaseolus vulgaris) in water treatment
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 11-03-2015)
Cilj ove doktorske disertacije je bio da se ispita mogućnost dobijanja prirodnih koagulanata iz zrna pasulja koji bi se koristili u obradi različitih voda i otpadnih voda. U okviru izvedenih eksperimenata su utvrđeni ...
Hemometrijski pristup analizi osmotske dehidratacije srebrnog karaša (Carassius gibelio) / Chemometric approach to the analysis ofosmotic dehydration of silver crucian carp(Carassius gibelio)
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 15-06-2015)
Hemometrijskim metodama (deskriptivna statistika, analiza glavnih komponenti, veštačke neuronske mreže i fazi optimizacija) analizirani su rezultati procesa osmotske dehidratacije mesa srebrnog karaša, sa ciljem unapređenja ...
Termalna svojstva proteina mesa u procesu osmotske dehidratacije u melasi šećerne repe / Thermal Properties of Meat Proteins in the Process of Osmotic Dehydration in Sugar Beet Molasses
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 16-12-2015)
Termalne osobine svinjskog mesa (Longissimus dorsi) osmotski dehidratisanog u melasi šećerne repe i svežeg svinjskog mesa praćene su metodama termalne analize: Diferencijalnom skenirajućom kalorimetrijom (DSC), ...
Mogućnosti redukcije sadržaja Alternaria toksina u pšenici primenom odabranih tehnoloških postupaka / Possibilities of utilization of selected technological processes for reduction of Alternaria toxins content in wheat
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 12-03-2015)
Potreba za potpunijom informacijom o važnosti kontaminacije useva Alternaria toksinima su nedavno dobili na značaju. Imajući u vidu toksičnost metabolita koje produkuju pojedine vrste gljive iz roda Alternaria u sistemu ...
Razvoj biorazgradivog aktivnog ambalažnog materijala na bazi hitozana: sinteza, optimizacija svojstava, karakterizacija i primena / Development of biodegradable active packaging material from chitosan: synthesis, optimisation of properties, characterisation and application
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 17-07-2015)
Predmet doktorske disertacije je razvoj aktivnog jestivog omotača na bazi hitozana sa dodatkom etarskih ulja začinskog bilja i pčelinjeg voska, kao i njegova aplikacija u cilju produženja održivosti suve fermentisane ...
Priprema i karakterizacija nanokompozita polimlečne kiseline i silicijum (IV) oksida namenjenog za pakovanje hrane / Preparation and characterization of nanocomposites based on polylactic acid and silica nanoparticles for food packaging application
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 13-07-2015)
Poli(mlečna kiselina) (PLA) predstavlja jedan od najpopularnijih komercijalnih biorazgradivih polimera. Iako može da zameni neke od najčešće korišćenih sintetskih polimera, neka njegova svojstva (loša barijerna, termička ...
Антибактеријска активност млека магарице балканске расе / Antibakterijska aktivnost mleka magarice balkanske rase
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 27-10-2015)
Млеко магарице је тек последњих година доспело у фокус научних истраживања, иако су његова благотоворна терапеутска и козметичка својства позната још од античких времена. Упркос томе што знање о функционалности млека ...
Aflatoksini: analiza pojave, procena rizika i optimizacija metodologije određivanja u kukuruzu i mleku / Aflatoxins: occurrence analysis, risk assessment and optimization of its determination in maize and milk
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 30-01-2015)
Dosadašnji objavljeni literaturni podaci ukazuju da aflatoksini, usled njihovog dokazanog toksičnog, mutagenog, teratogenog i kancerogenog efekta na organizam ljudi i životinja, predstavljaju najpoznatiju i najrizičniju ...