Search
Now showing items 1-10 of 10
Interakcija prehrambenih vlakana sa gradivnim materijama testa u postupku izrade pekarskih proizvoda snižene energije
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 30-10-2009)
U radu je ispitana interakcija tri vrste komercijalnih prehrambenih vlakana (Fibrex, inulin HPX i inulin GR) sa strukturnim komponentama hlebnog testa. Na različitim pH vrednostima (pH 7, pH 5, pH 4 i pH 3) ispitane su ...
Ispitivanje sadržaja i antioksidativne aktivnosti fenolnih kiselina u toku proizvodnje slada i piva
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 23-06-2009)
Cilj istraživanja doktorske disertacije je bio da se u konitnuitetu ispita sadržaj ukupnih fenola, fenolnih kiselina i anitoksidativna aktivnost (antiradikalska aktivnost na DPPH i hidroksil radikale) u toku proizvodnje ...
Prilog proučavanju mogućnosti racionalizacije tehnološkog postupka mlevenja pšenice primenom osmovaljne stolice
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 07-09-2009)
U radu je proučavana mogućnost racionalizacije tehnološkog postupka mlevenja pšenice primenom osmovaljne stolice u fazi mlevenja griza i osevaka. Na svim ispitivanim prolazištima mlevenja griza i osevaka, pri istom razmaku ...
Uticaj sastava masne faze margarina na fizičke osobine i kvalitet peciva od laminiranog testa
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 16-12-2009)
U radu je ispitana mogućnost primene margarina za laminiranje smanjenog sadržaja trans masnih kiselina u izradi lisnatog peciva. U prvoj fazi eksperimentalnog rada ispitivanjem uticaja vrste (MZ1 i MZ2) i količine margarina ...
Farmakološki aktivne supstance kestena (Castanea sativa Mill.)
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 28-08-2009)
Upotrebom 50% etanola i 50% acetona kao ekstragensa izvršena je ekstrakcija delova ploda kestena: srž ploda, braon spoljna kora ploda, crvena unutrašnja kora ploda, ceo plod (bez ježevica), kao i drveta: lišće, resa, ...
Kombuha od lekovitog bilja - biološka aktivnost i parametri fermentacije
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 29-12-2009)
Kombuha je tradicionalni napitak koji se dobija fermentacijom zaslađenog crnog ili zelenog čaja, fiziološkom aktivnošću čajne gljive, koja predstavlja simbiozu autohthonih vrsta kvasaca i bakterija sirćetnog vrenja. Cilj ...
Kinetika i modelovanje ekstrakcije ulja iz bobica kleke (Juniperus communis L.) i semenki tikve (Cucurbita pepo L.) natkritičnim ugljendioksidom
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 18-12-2009)
U radu su prikazani eksperimentalni rezultati natkritične ekstrakcije etarskog ulja bobica kleke (Juniperus communis L.) i ulja iz semena uljane tikve golice (Cucurbita pepo L.). Ispitan je uticaj pritiska, temperature, ...
Nutritivni profil, antioksidacioni potencijal i senzorski kvalitet specijalnih vrsta hlebova sa dodatkom melase šećerne repe
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 27-08-2009)
U radu je ispitivan efekat dodatka čiste melase i voda/povrda (jabuke, šljive, mrkva i crveni kupus), prethodno osmotski dehidriranih u melasi šederne repe, na kvalitet hleba. Ispitivane su sledede grupe suplemenata u dve ...
Uticaj brzine hlađenja polutki, vremena otkoštavanja post mortem i postupka salamurenja na kvalitet i bezbednost kuvane šunke
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 15-05-2009)
Cilj ovog rada je bio de se utvrdi uticaj brzog vazdušnog hlađenja polutki (na –31°C do cca 4 sata, a zatim na 2 do 4°C do 8, odnosno do 24 sata post mortem), vremena otkoštavanja post mortem (8 i 24 sata post mortem), ...
Karakteristike oleorizina mlevene začinske paprike dobijenog klasičnom i ekstrakcijom superkritičnim ugljen-dioksidom
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 03-09-2009)
Cilj istraživanja u ovom radu bilo je ispitivanje uticaja različitih vidova ekstrakcije (konvencionalna ekstrakcija organskim rastvaračem i superkritična ekstrakcija ugljendioksidom) na kvalitet oleorizina začinske paprike ...