Search
Now showing items 1-10 of 12
Uticaj dodatka emulgujućih skrobova na tehnološke karakteristike testa i kvalitet hleba
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 28-10-2013)
Prema najnovijim istraživanjima modifikovanim skrobovima može se pripisati još jedna uloga – aditivi u pekarstvu, s obzirom da utiču na poboljšanje kvaliteta hleba i usporavaju proces starenja. Međutim, prema saznanjima ...
Uticaj lecitina različitog porekla na kristalizaciona svojstva masne faze i kvalitet mazivog krem proizvoda sa dodatkom funkcionalnih biljnih ulja
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 31-12-2013)
Konditorska industrija Srbije za proizvodnju mazivog krem proizvoda isključivo koristi sojin lecitin. Veliki obim proizvodnje ulja iz semena suncokreta i uljane repice u Srbiji uticao je na proizvodnju suncokretovog i ...
Matematički model reakcionog sistema za in situ epoksidovanje sojinog ulja persirćetnom kiselinom
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 16-09-2013)
Cilj ove doktorske disertacije je postavljanje matematičkog modela složenog trofaznog reakcionog sistem za epoksidovanje sojinog ulja in situ formiranom persirćetnom kiselinom iz sirćetne kiseline i vodonik peroksida u ...
Ispitivanje lipolitičkih i oksidativnih promena u tradicionalnoj fermentisanoj kobasici (Petrovačka kobasica) tokom standardizacije bezbednosti i kvaliteta
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 27-12-2013)
Zadatak ove doktorske disertacije bio je da se utvrdi tok i intenzitet lipolitičkih i oksidativnih promena u tradicionalnoj fermentisanoj kobasici (Petrovačka kobasica) tokom procesa razvoja tehnologije i standardizacije ...
Razvoj procesa sušenja i zrenja tradicionalne fermentisane kobasice (Petrovská klobása) u kontrolisanim uslovima
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 25-04-2013)
Zadatak ove doktorske disertacije je bio da se utvrde osobenosti procesa sušenja i zrenja tokom proizvodnje suve fermentisane Petrovačke kobasice (Petrovská klobása) u tradicionalnim uslovima, a zatim da se na osnovu ...
Пречишћавање отпадне воде из процеса производње биоетанола микрофилтрацијом
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 10-09-2013)
Циљ овог истраживања је да се испита примене „cross-flow“ микрофилтрације на oбраду џибре од скробних сировина и утицај оперативних параметара (рН, трансмембрански притисак и проток) на флукс пермеата и ефикасност пречишћавања ...
Uticaj dodatka biljnih proteinskih koncentrata u hranu za životinje na kvalitet peleta
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 19-07-2013)
Suncokretova sačma ima manju zastupljenost u peletiranim smešama za ishranu životinja od sojine sačme zbog većeg udela sirovih vlakana. Sirova vlakna depresivno deluju na svarljivost obroka i proizvodne rezultate, a mogu ...
Strukturna i fotokatalitička svojstva sistema na bazi modifikovanih slojevitih hidroksida i oksida titana
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 26-08-2013)
Usled visoke fotokatalitičke efikasnosti u procesima prečišćavanja voda i vazduha, titan(IV)-oksid (TiO2) se u poslednje vreme sve više ispituje u oblasti zaštiti životne okoline. Međutim usled visokih zahteva koje ...
Karakterizacija kvaliteta mesa i iznutrica svinja čistih rasa odgajanih u Vojvodini
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 10-07-2013)
U ovoj doktorskoj disertaciji urađena je karakterizacija senzornog (boja i mramoriranost), tehnološkog (vrednost pH, boja, sposobnost vezivanja vode), nutritivnog (sadržaj vlage, proteina, ukupne masti, ukupnog pepela, P, ...
Антиоксидативна активност ферментисаних млечних производа добијених помоћу комбухе
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 04-07-2013)
У овој докторској дисертацији, комбуха је култивисана на екстрактима ртањског чаја, нане, коприве и мајчине душице заслађеним са 7% сахарозе. Напици од комбухе добијени на наведеним екстрактима су даље коришћени као инокулуми ...