Pretraživanje
Prikaz rezultata 1-8 od 8
Uticaj tehnoloških faktora u proizvodnji crvenih vina na sadržaj i stabilnost katehina i njihovih oligomera
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 13-07-2010)
Fenolna jedinjenja su zaslužna za osnovna senzorna svojstva srvenih vina, pre svega boju i trpkost. Superoksid (O2•-) i hidroksil radikali (•OH) izazivaju ozbiljna oštećenja tkiva degradaciju proteina, nerastvornih lipida, ...
Strukturiranje poliuretanskih materijala primenom različitih prekursora mreža
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 25-06-2010)
U ovom radu, sintetisani su poli(uretan-izocijanuratni) elastomeri sa kovalentnim čvorovima, katalitičkom ciklotrimerizacijom teleheličnih diizocijanata kao prekursora mreže na osnovu 2,4-toluen-diizocijanata, α,ω-dihidr ...
Modelovanje "cross-flow" mikrofiltracije suspenzija kvasca primenom koncepta neuronskih mreža i postupka odzivne površine
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 09-07-2010)
Cilj ovog rada je ispitivanje mogućnosti primene koncepta neuronskih mreža i postupka odzivne površine za modelovanje cross-flow mikrofiltracije suspenzija kvasca. Drugi cilj je bio ispitivanje poboljšanja procesa primenom ...
Antiradikalska i antiproliferativna aktivnost ekstrakata odabranih biljaka iz familija rosaceae i ericaceae
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 14-06-2010)
Acetonski ekstrakti bobičastog voća iz familija Ericaceae (borovnica, Vaccinium myrtillus L., i brusnica, Vaccinium macrocarpon L.) i Rosaceae (šipak, Rosa canina L., i glog, Crataegus oxyacantha L.) prečišćeni su i ...
Sinteza i karakterizacija nanočestičnih prahova na bazi cink-ferita
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 02-07-2010)
U ovom radu prikazani su rezultati ispitivanja strukturnih i magnetnih osobina čistih cink- ferita, ZnFe2O4 i cink-ferita sa dodatkom indijuma Zn1-xInxFe2O4 i itrijuma, ZnYxFe2-xO4, gde je 0 ≤ x ≤ 0,6. Prahovi na bazi ...
Optimizacija tehnološkog procesa proizvodnje funkcionalnog fermentisanog mlečnog napitka
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 26-05-2010)
U okviru doktorske disertacije ispitana je mogućnost proizvodnje fermentisanog mlečnog napitka uz primenu različitih vrsta i koncentracija nekonvencionalnog startera čajne gljive: a) nativnog inokuluma-I (10% i 15%) b) ...
Određivanje trans masnih kiselina u prehrambenim proizvodima gasnom hromatografijom-masenom spektrometrijom
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 04-10-2010)
U okviru doktorske disertacije optimizovani su uslovi određivanja metilestara masnih kiselina, uključujući i trans izomere, primenom kapilarne gasne hromatografije–masene spektrometrije, na kapilarnoj koloni SP-2560 (dužina ...
Dobijanje ekstrakta nevena (Calendula officinalis L.) ugljen dioksidom pod pritiskom i njegovo mikrokapsuliranje u sistemu polimer-površinski aktivna materija / Preparation of marigold (Calendula officinalis L.) extract using carbon dioxide under pressure and its microencapsulation in the polymer–surfactant system
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 02-07-2010)
Savremene svetske tendencije upućuju na sve širu primenu ekstrakata lekovitog i aromatičnog bilja, kako u prehrambenim proizvodima– funkcionalna hrana, tako i u proizvodima farmaceutske i kozmetičke industrije. Ekstrakti ...