Search
Now showing items 1-10 of 41
Uticaj procesa osmotske dehidratacije na promene mikrobiološkog profila dehidriranog poluproizvoda od pilećeg mesa
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 30-09-2020)
Ispitivan je uticaj vrednosti procesnih parametara: na tehnološku efikasnost procesa osmotske dehidratacije pilećeg mesa u vodenom rastvoru NaCl i saharoze i melasi; na nivo redukcije odabranih mikroorganizama (Escherichia ...
Razvoj postupka sinteze polimernih mreža i linearnih polimera na osnovu siloksana
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 28-09-2020)
Istraživanja u okviru teze imaju za cilj dobijanje polimernih mreža kod kojih se regulacijom sirovinskog sastava i uslova sinteze mogu menjati svojstva siloksanskih materijala u skladu sa krajnjom primenom. Osnovni cilj ...
Dobijanje nanofosfora na bazi fluorapatita dopirani Pr3+ jonima za bio-medicinske primene
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 08-10-2020)
Luminescentni nanokristali (nanofosfori) na bazi fluorapatita (FAP-a) dopirani elementima retkih zemalja idealni su kontrastni agenti za bio-medicinske primene, kao što su detekcije, snimanja, praćenja i terapije ...
Redukovanje sadržaja nesaharoznih jedinjenja u melasi šećerne repe primenom modifikovanih mineralnih i celuloznih adsorbenata
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 25-09-2020)
Primena različitih tretmana sa ciljem redukcije sadržaja nesaharoznih jedinjenja u melasi šećerne repe potencijalan je metod za poboljšanje parametara kvaliteta melase, lakše sprovođenje procesa desaharifikacije melase i ...
Inkapsulirani karotenoidi iz sporednog proizvoda prerade šargarepe u funkcionalnoj hrani
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 08-04-2021)
Predmet istraživanja ove doktorske disertacije bila je inkapsulacija karotenoida iz sporednog proizvoda prerade šargarepe, u cilju njihove stabilizacije i dobijanja funkcionalnih sastojaka sa mogućnošću primene u funkcionalnoj ...
Primena reverzibilnosti matrica usitnjavanja i metode odzivne površine za kontrolu efekata usitnjavanja u tehnološkom postupku mlevenja pšenice
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 27-09-2021)
Glavni cilj istraživanja ove doktorske disertacije bio je da se definišu matematički i statistički modeli pomodu kojih de se omoguditi kontrola uticaja polaznih parametara (karakteristika usitnjavanog materijala i parametara ...
Optimizacija ekstrakcionih postupaka i karakterizacija ekstrakata korena gaveza (Symphytum officinale), lista duda (Morus nigra) i peteljki trešnje (Prunus avium)
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 09-07-2020)
U okviru ove doktorske disertacije ispitane su i poređene različite ekstrakcione tehnike korena gaveza, lista crnog duda i peteljki trešnje. Poređene su konvencionalne i savremene ekstrakcione tehnike i izvedena je ...
Mogućnosti i ograničenja proizvodnje hladno presovanog ulja i pogačeod semena odabranih hibrida suncokreta najnovijeg sortimenta
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 29-09-2021)
Istraživanja u okviru ove doktorske disertacije obuhvataju ispitivanja novih hibrida suncokreta. Disertacija uključuje proizvodnju hladno presovanog ulja i pogače, kao i karakterizaciju polaznog semena, dobijenih ulja i ...
Optimizacija proizvodnje ksantana na sirovom glicerolu primenom lokalnog izolata Xanthomonas sp.
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 03-12-2021)
Ksantan predstavlja netoksiĉan, biokompatibilan i biorazgradiv polisaharid mikrobiološkog porekla, koji se na industrijskom nivou uobiĉajeno dobija delovanjem referentnog soja Xanthomonas campestris ATCC 13951 na kultivacionom ...
Priprema nanočestica zeina i njihova primena kao funkcionalnih koloida
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 01-10-2021)
Biljni proteini, odnosno belančevine izolovane iz različitog biljnog materijala, poseduju odličan potencijal za primenu u proizvodnji, ali i pakovanju hrane. Oni poseduju različite funkcionalne osobine, kao što su sposobnost ...