Search
Now showing items 1-10 of 155
Razvoj postupaka sinteze polimernih mreža i hibridnih materijala
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 27-05-2011)
U ovom radu vršena su istraživanja u cilju razvoja novih postupaka sinteze za nekoliko vrsta polimernih mreža i hibridnih biopolimernih materijala za specijalne primene. Cilj je bio da se razvije novi postupak sinteze ...
Višeskalna strategija strukturiranja polimernih nano-kompozita na osnovu različitih prekursora
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 22-07-2011)
Ovaj rad je imao za cilj , razvoj postupka sinteze polimernih prekursora mreža na bazi obnovljivih sirovina. Razvijen je postupak sinteze poli laktida u rastvoru dihlor metana. Vreme trajanja postupka sinteze je 6 h, a ...
Biosorpcija jona teških metala iz vode izluženim rezancima šećerne repe
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 18-11-2016)
Cilj ove doktorske disertacije je bio da se ispita mogućnost primene izluţenih rezanaca šećerne repe i njihovih tretiranih oblika, nastalih u procesu proizvodnje bioetanola, kao biosorbenata za uklanjanje jona teških metala ...
Uticaj dodatka emulgujućih skrobova na tehnološke karakteristike testa i kvalitet hleba
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 28-10-2013)
Prema najnovijim istraživanjima modifikovanim skrobovima može se pripisati još jedna uloga – aditivi u pekarstvu, s obzirom da utiču na poboljšanje kvaliteta hleba i usporavaju proces starenja. Međutim, prema saznanjima ...
Sinteza, mikrostruktura i funkcionalna karakterizacija multiferoičnih BaTiO3/NiFe2O4 višeslojnih tankih filmova
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 06-11-2017)
Kroz istoriju, otkrivanje novih materijala i njihovog dizajna dovodilo je do tehnoloških revolucija. U prošlom veku, novi materijali naprednih svojstava uveli su elektronske uređaje u svakodnevni život čoveka. Industrija ...
Funkcionalne karakteristike smeša maltodekstrina i namenske masti kao komponenti niskoenergetskih masnih punjenja za konditorske proizvode
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 19-04-2012)
Masna punjenja predstavljaju grupu proizvoda koje se koriste u konditorskoj i pekarskoj industriji. Kako ona najčešće sadrže između 30-40% masti, teži se dobijanju formulacija sa redukovanim sadržajem masti. To se može ...
Оптимизација савремених екстракционих поступака за изоловање апигенина из цвета камилице (Chamomilla recutita L.) и карактеризација биолошке активности добијених екстраката
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 02-12-2016)
У оквиру ове докторске дисертације изведено је испитивање различитих екстракционих поступака за изоловање апигенина из цвета камилице, као и евалуација биолошке активности добијених екстраката. Полазни биљни материјал ...
Identifikacija spoljnih pritisaka i uticaja na kvalitet podzemne vode izvorišta opštine Laktaši
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 30-10-2017)
Cilj rada je ispitivanje kvaliteta podzemnih voda tri izvorišta na teritoriji opštine Laktaši u naseljima Kriškovci, Maglajani i Laktaši, kao i uticaja prirodnih uslova i antropogenih dešavanja u okolini izvorišta na ...
Potencijal biosinteze aflatoksina B1 u različitim vrstama Triticum spp.
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 11-01-2019)
Prisustvo plesni i mikotoksina u hrani predstavlja višestruku opasnost, kako sa aspekta bezbednosti hrane, tako i sa aspekta globalne trgovine. Učestalost i intenzitet pojave plesni na uzorcima zrna hlebne pšenice i spelte ...
Raspodela i profil zagađujućih jedinjenja u abiotskim i biotskim matriksima multivarijacionom analizom
(Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет, 16-11-2012)
U okviru disertacije analizirano je prisustvo različitih postojanih zagađujućih materija u abiotskim i biotskim uzorcima iz različitih regiona, uključujući i uzorke zemljišta iz Novog Sada i okolnih naselja, i to zagađujuće ...