Search
Now showing items 1-10 of 28
Karakteristike gluteninsko-glijadinskog kompleksa zrna kao pokazatelj tehnološkog kvaliteta pšenice
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 02-11-2007)
U radu je ispitivan uticaj karakteristika glutenina i glijadina uzoraka pšenice domaćeg sortimenta kako bi se na osnovu tumačenja njihove strukture omogućilo donošenje egzaktnih zaključaka o uzročno-posledičnom odnosu ...
Uticaj molekularnih svojstava maltodekstrina na tehnološko ponašanje niskoenergetskih prehrambenih emulzija
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 10-05-2002)
Apstrakt je obrađen tehnologijama za optičko prepoznavanje teksta (OCR). Maltodekstini, hidrolizati skroba niskog stepena konverzije (dekstrozni ekvivalent manji od 20), imaju široku upotrebu u prehrambenoj, kozmetičkoj i ...
Karakteristike oleorizina mlevene začinske paprike dobijenog klasičnom i ekstrakcijom superkritičnim ugljen-dioksidom
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 03-09-2009)
Cilj istraživanja u ovom radu bilo je ispitivanje uticaja različitih vidova ekstrakcije (konvencionalna ekstrakcija organskim rastvaračem i superkritična ekstrakcija ugljendioksidom) na kvalitet oleorizina začinske paprike ...
Karakteristike gluteninsko - glijadinskog kompleksa zrna kao pokazatelj tehnološkog kvaliteta pšenice
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 02-11-2007)
U radu je ispitivan uticaj karakteristika glutenina i glijadina uzoraka pšenice domaćeg sortimenta kako bi se na osnovu tumačenja njihove strukture omogućilo donošenje egzaktnih zaključaka o uzročno-posledičnom odnosu ...
Prilog proučavanju mogućnosti racionalizacije tehnološkog postupka mlevenja pšenice primenom osmovaljne stolice
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 07-09-2009)
U radu je proučavana mogućnost racionalizacije tehnološkog postupka mlevenja pšenice primenom osmovaljne stolice u fazi mlevenja griza i osevaka. Na svim ispitivanim prolazištima mlevenja griza i osevaka, pri istom razmaku ...
Separacija nesaharoznih jedinjenja iz međufaznih produkata kristalizacije šećera ultrafiltracijom
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 22-02-2008)
U radu su ispitane mogucnosti separacaije nesaharoznih jedinjenja ultrafiltracijom iz rastvora B i C šecera sadržaja suve materije 60 i 30 oBx. Eksperimentalna ispitivanja su izvedena na keramickim membrana sa otvorom pora ...
Ispitivanje sadržaja i antioksidativne aktivnosti fenolnih kiselina u toku proizvodnje slada i piva
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 23-06-2009)
Cilj istraživanja doktorske disertacije je bio da se u konitnuitetu ispita sadržaj ukupnih fenola, fenolnih kiselina i anitoksidativna aktivnost (antiradikalska aktivnost na DPPH i hidroksil radikale) u toku proizvodnje ...
Uticaj sastava masne faze margarina na fizičke osobine i kvalitet peciva od laminiranog testa
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 16-12-2009)
U radu je ispitana mogućnost primene margarina za laminiranje smanjenog sadržaja trans masnih kiselina u izradi lisnatog peciva. U prvoj fazi eksperimentalnog rada ispitivanjem uticaja vrste (MZ1 i MZ2) i količine margarina ...
Strukturna i katalitička svojstva sintetičkih, termički aktiviranih Mg-Al-Fe anjonskih glina
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 29-12-2006)
Ispitivani su dvostruki slojeviti hidroksidi, LDH i mešoviti oksidi nastali njihovom razgradnjom, sa različitim sadržajem Mg-Al-Fe i proširenom supstitucijom aluminijuma. Koprecipitacione metode male i velike prezasićenosti ...
Bistrenje soka šećerne repe primenom alternativnih koagulanata i flokulanata
(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 04-02-2008)
Pri proizvodnji kvalitetnog belog konzumnog šećera iz šećerne repe, srećemo se sa problemom prisustva makromolekularnih jedinjenja u soku šećerne repe koja su štetna pa ih je neophodno odstraniti. Uklanjanje ovih jedinjenja, ...