Search
Now showing items 1-10 of 153
Uticaj ekstrudiranja na promene odabranih fizičko-hemijskih svojstava soje
(Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет, 02-02-2018)
Cilj istraživanja je da se utvrde promene hemijskog sastava proizvoda na izlazu iz ekstrudera i prese (sojine pogače i ulja), tj. njihovog kvaliteta sa aspekta njihove dalje primene u proizvodnji stočne hrane, primene u ...
Предвиђање производно економских параметара у повртарству у Србији
(Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет, 03-12-2015)
Предмет ових истраживања су анализа кретања и будуће тенденције производних и економских параметара значајнијих врста поврћа, односно површина, приноса, укупне производње, цена и паритета цена у Србији и Војводини. Oсновни ...
Kvalitet mesa i mleka podolskog govečeta
(Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет, 03-07-2013)
Prema postavljenom cilju istraživanja, ispitivani su kvalitet mesa i mleka podolskog govečeta u Republici Srbiji. Ispitivanjem je ukupno bilo obuhvaćeno 23 grla, od kojih 12 krava i 11 muških junadi na lokaciji u Bačkoj ...
Model za optimalno upravljanje multifunkcionalnom farmom
(Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет, 16-06-2017)
Informacioni sistemi za upravljanje farmama (FMIS, Farm Management Information Systems) su upravo takva svemoćna sredstva koja imaju ulogu da pomažu poljoprivrednicima u održanju svoje nezavisnovsti i povećanju profitabilnosti. ...
Еколошка свест пољопривредних произвођача у Војводини као детерминанта примене агроеколошких пракси
(Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет, 16-04-2019)
Zbog sve brojnijih negativnih posledica dosadašnjih poljoprivrednih praksi na stanje životne sredine, neophodno je hitno ih menjati i prilagoditi ih osetljivosti životne sredine, bez ugrožavanja ostalih zahteva koji se ...
Uticaj đubrenja azotom i mikroelementima na prinos i mineralni sastav lucerke i silažnog kukuruza
(Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет, 09-12-2019)
Lucerka i silažni kukuruz predstavljaju najvažnija kabasta hraniva u Srbiji i svetu. Predstavljaju osnovni deo obroka preživara za zadovoljenje energetskih zahteva životinja, kao i osnovni izvor minerala u ishrani. ...
Rasprostranjenost, domaćini i karakterizacijapopulacije Erwinia amylovora u Crnoj Gori
(Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет, 06-07-2018)
Erwinia amylovora (Burrill) Winslow, uzročnik je bakteriozne plamenjače, jedne od najdestruktivnijih bolesti voćaka i ukrasnih biljaka i jedne od najštetnijih bakterijskih bolesti gajenih biljaka. U Crnoj Gori prisustvo ...
Efekti insekticida prirodnog porekla naRhyzopertha dominica (F.) (Coleoptera:Bostrichidae) i kvalitet uskladištenih strnih žita
(Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет, 26-03-2018)
Ispitivan je insekticidni potencijal sintetisanih insekticida prirodnog porekla spinosada, abamektina i tri diatomejske zemlje (komercijalni preparat Protect-It i dve poreklom iz Srbije S-1 i S-2 ) na R. dominica u strnim ...
Morfološko - molekularna karakterizacija patogena iz Ascochyta spp. kompleksa
(Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет, 09-11-2018)
Poslednjih godina u različitim delovima Srbije zapažena je manja ili veća pojava patogena iz Ascochyta spp. kompleksa, kako na stočnom, tako i na konzumnom grašku. Navedeni kompleks čine tri fitopatogene gljive: Didymella ...
Forenziĉka procena postmortalnih promena kod svinja u zavisnosti od mesta nalaska leša
(Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет, 14-12-2018)
OdreĊivanje PMI je ĉesto vrlo zahtevan i delikatan posao, koji zahteva dobro poznavanje postmortalnih promena, kao i svih faktora koji utiĉu na razlaganje leševa. U ovoj studiji, 16 leševa domaće svinje (Sus scrofa) ĉija ...