Biohemijske karakteristike izabranih vrsta gljiva u funkciji biodegradacije deterdženata
Biochemical characteristics of selected species of fungi in the function of biodegradation detergent
Author
Jakovljević, Violeta D.Mentor
Stojanović, JelicaCommittee members
Vrvić, Miroslav M.
Manojlović, Nedeljko
Metadata
Show full item recordAbstract
Cilj ovog istraživanja bio je ispitivanje uticaja visokih koncentracija
komercijalnog deterdženta „Merix“, (Henkel, Kruševac) na rast, razvoj i biohemijske karakteristike testiranih gljiva koje su izolovane iz kanalizacionih i
industrijskih otpadnih voda. Gljive su gajene u tečnoj hranljivoj podlozi po Čapeku (kontrola) i istoj podlozi sa dodatkom deterdženta u koncentraciji 0,3% i 0,5%. U oglednom periodu od 3. do 16. dana ispitivane su promene: pH i redoks potencijala; količine proteina, slobodnih i ukupnih organskih kiselina; kvantitativni I kvalitativni sastav aminokiselina, kao i aktivnost određenih enzima u fermentacionoj tečnosti. Istovremeno je ispitivana i koncentracija deterdženta (anjonskih komponenti deterdženta) u fermentacionoj tečnosti pomoću MBAS metode. Sve gljive su razgradile deterdžent 0,3% koncentracije, a M. racemosus je razgradila i deterdžent 0,5% koncentracije. Deterdžent je uticao na inhibiciju biomase gljiva u različitom procentu u zavisnosti od vrste gljiv...a i mesta izolovanja. Kod gljive M. racemosus deterdžent je delovao stimulativno na biomasu, tako da je veća biomasa izmerena u podlozi sa 0,5% deterdžentom. Prisustvo deterdženta u hranljivoj podlozi i njegovih produkata degradacije tokom
fermentacije gljiva uticalo je na promene svih ispitivanih biohemijskih
parametara i enzimske aktivnosti.
The aim of this study was to investigate the effect of high concentrations of commercial detergent "Merix" (Henkel, Krusevac) on growth and development and biochemical characteristics of the tested fungi were isolated from sewage and industrial wastewater. Fungi were grown in a liquid Czapek nutrient medium (control) and in the same medium
with the addition of 0.3% and 0.5% detergent. The changing of pH values and redox
potential; amounts of protein, free and total organic acids, the qualitative and quantitative
composition of the amino acids, as well as the activity of certain enzymes were investigated
in the fermentation liquid during the experimental period from 3 to 16 days. At the same
time, concentration of detergent (anionic components of the detergent) in the fermentation
broth was examined using MBAS method. All of the tested fungi were degrade detergent in
concentration of 0.3%, but only M. racemosus decompose detergent in concentration of
0.5%. Detergent influenced t...he inhibition of the fungal biomass in varying percentages
depending on the type of fungus and isolation. Detergent has a stimulating effect on
biomass of fungus M. racemosus, so a greater biomass is measured in a medium containing
0.5% detergent. The presence of detergent in the nutrient medium and its degradation
products during fermentation of fungi influenced the change of all the examined
biochemical parameters and enzyme activities.