Ispitivanje uticaja ukupnih dijetnih vlakana i rezistentnog skroba na smanjenje faktora rizika za pojavu dijabetes melitusa tipa 2 kod gojaznih pacijenata sa poremećenom glikoregulacijom
Investigation of effect of total dietary fibre and resistant starch on reduction of risk factors for diabetes mellitus type 2 in obese patients with disordered glucoregulation
Author
Dodevska, Margarita S.Mentor
Đorđević, Brižita
Šobajić, Slađana

Committee members
Dimitrijević-Srećković, VesnaSpasojević-Kalimanovska, Vesna

Miletić, Ivanka
Metadata
Show full item recordAbstract
Pravilan način ishrane je važan preduslov za zdrav i kvalitetan način života.
U promociji zdravog i kvalitetnog načina ishrane u današnje vreme dijetna vlakna
zauzimaju značajno mesto. Obzirom da vlakna predstavljaju veliki broj jedinjenja
različitih molekulskih masa, fizičkih osobina i fizioloških efekata, u literaturi se koristi
više klasifikacija.
Na osnovu vrste monosaharidnih jedinica koje ulaze u sastav polimera i načina
vezivanja, dijetna vlakna se mogu podeliti na različite frakcije. Te frakcije su:
rezistentan skrob, beta-glukan, arabinoksilan, celuloza, fruktan. Osim što se razlikuju po
hemijskoj strukturi, različite frakcije imaju i različite fiziološke efekte, što je povrđeno u
brojnim istraživanjima.
Podaci govore da osobe sa visokim unosom vlakana (>25 g/dnevno) mogu da smanje
progresiju predijabetesa u dijabetes. Unosom hrane bogate rezistentnim skrobom, jedne
od frakcija vlakana, povećava se period sitosti i smanjuje postprandijalna glikemija.
Količina od 1...5-30 g dnevno rezistentnog skroba datog kao dodatak uz redovnu ishranu
povećava insulinsku senzitivnost.
Na osnovu do sada proučenih efekata vlakana postavljeni su ciljevi ove doktorske
disertacije: (I) da se odredi sadržaj ukupnih dijetnih vlakana, kao i frakcija dijetnih
vlakana rezistentnog skroba, arabinoksilana, celuloze, fruktana i beta-glukana u
uobičajenim izvorima u voću i povrću, u komercijalnim hlebovima, u pahuljicama od
žitarica, kao i u termički obrađenim namirnicama kao što su žita i leguminoze; (II) da
se procene efekti i razlike u delovanju ukupnih dijetnih vlakana i ukupnih dijetnih
vlakana sa definisanom količinom rezistentnog skroba, iz različitih dijetarnih izvora na
glikemiju, insulinemiju, i lipemiju kod gojaznih pacijenata sa poremećenom
glikoregulacijom.
Dobijeni rezultati o količini ukupnih dijetnih vlakana i rezistentnog skroba u
namirnicama našeg podneblja korišćeni su pri izboru dijetarnih izvora koji su
preporučeni ispitanicima koji su učestvovali u dijetarnoj intervenciji.
U istraživanju...
Proper dieting is inevitable part of healthy way of life. Dietary fibres are one of the
nutrients that are highly positioned in promotion of healthy nutrition. Since dietary
fibres consist of numerous compounds with different molecular mass, physical
properties and physiological effects, in literature it is common to find them classified by
more than one criterion. Thus, based on the type of the monosaccharide unit and linkage
in particular polymer, dietary fibres are divided into the fractions: resistant starch, betaglucan,
arabinoxylan, cellulose and fructan. Besides differing in chemical structure,
dietary fibre fractions are also specific in terms of physiological action in the body,
which has been largely proven in multitude of scientific investigations.
Literature data indicate that subjects with high dietary fibre intake (>25 g/daily) are
capable of slowing down a progression of prediabetic condition into diabetes. Eating
foods that are rich in resistant starch can he...lp in achieving prolonged period of satiety,
thus decreasing a postprandial glycemia. Furthermore, the improvement of the insulin
sensitivity was achieved with 15-30 g of resistant starch taken daily in the form of
dietary supplement.
Mentioned above are the premises taken into account when setting the goals of the
actual PhD thesis: A) to determine both the content of total fibre and its fractions
(resistant starch, arabinoxylan, cellulose, fructan and beta-glucan) in foods known to be
their common sources, such as: fruits and vegetables, industrial bakery, grain flakes and
products from heat processed grains and legumes; B) to estimate the effectiveness of
increased intake of total dietary fibre versus total fibre with predefined amount of
resistant starch derived from various food sources on glycemia, insulinemia and lipemia
in obese patients with impaired glucoregulation.
Obtained results regarding total dietary fibre and resistant starch content in common
foods were used in forming precise dieting recommendations to the participants of this
dietary intervention...