Производна, нутритивна и антиоксидативна својства сорти рибизле (Ribes cv.)
Production, nutritional and anti-oxidative properties of currant cultivars (Ribes cv.)
Author
Đorđević, Boban S.Mentor
Vulić, TodorCommittee members
Milivojević, Jasminka
Šavikin, Katarina
Nikolić, Mihailo
Janković, Teodora
Metadata
Show full item recordAbstract
Рибизла (Ribes sp.) је веома значајна врста јагодастих воћака, која се по
обиму производње у светским размерама налази на другом месту, одмах иза
јагоде. У Србији је рибизла неоправдано запостављена врста, иако постоје
изузетно погодни агроклиматски услови за њено успешно гајење и константна
тражња на тржишту за овим воћем. Спорадично гајење на малим површинама или
окућницама, праћено ниским приносима и лошијим квалитетом плода, не
задовољава потребе домаћег тржишта. Стога, намеће се потреба за
интензивирањем производње ове високорентабилне врсте воћака, а то је могуће
остварити не само подизањем засада по принципу модерне технологије гајења,
већ и интродукцијом нових сорти високог квалитета плода. Сорте рибизле, а
нарочито представници црне рибизле, захваљујући присуству фенолних једињења
и витамина у својим плодовима, испољавају врло високу антиоксидативну,
антиинфламаторну, антимикробну и антикарциногену активност.
Узимајући у обзир изражена нутритивна и лековита својства плодова
ри...бизле, као и одличне производне особине ове воћне врсте, циљ ових
истраживања је био да се испитају новоинтодуковане сорте црне, црвене и беле
рибизле и установи погодност њиховог масовнијег гајења у агреоколошким
условима Србије. Добијени резултати послужиће за одабир сорти са најбољим
карактеристикама, које ће бити препоручене за есплоатацију у интензивним
засадима на знатно већим производним површинама. Посебан акценат у
истраживањима је дат биохемијским својствима плодова и сокова сорти рибизле,
а преко садржаја есенцијалних масних киселина одређен је и квалитет масних уља
из семена различитих сорти. Због потребе за сталним конзумом плодова и сокова
рибизле, анализиран је утицај технолошких третмана (замрзавања и прераде) на садржај и активност полифенолних компоненти у њима.
Испитивања су вршена у колекционом засаду рибизле на имању расадника
„Омега“ (село Мислођин, Обреновачка Посавина), у периоду 2007-2009. година.
Огледни засад је подигнут 2006. године, по систему живе ограде (форма
жбунова), са међуредним растојањем од 1,8 m и растојањем у реду од 0,8 m.
Истраживањем је обухваћено 29 сорти рибизле (13 сорти црне, 11 сорти црвене и пет сорти беле рибизле). Лабораторијска испитивања су вршена на Катедри за
воћарство Пољопривредног факултета Универзитета у Београду и на Институту за
проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ у Београду...
Currant (Ribes sp.) is a very important berry fruit species ranking the second,
after strawberry, for its commercial production on a world scale. In Serbia, currant is
unjustifiably neglected fruit species because Serbia has very favorable agro-climate
conditions for its successful growing and market demands for this fruit are persistent.
Sporadic cultivation on small size areas or individual holdings, resulting in low yields
and poor quality fruit, does not meet the demands of domestic market. Therefore, the
production of this high-profitable fruit species must be intensified, which is possible to
achieve not only by planting orchards based on modern technology of fruit growing
principles but also by introducing new varieties of high quality fruits. Currant cultivars,
especially representatives of black currant, demonstrate potent anti-oxidative, antiinflammatory,
anti-microbial and anti-cancer activities due to the presence of phenolic
compounds and vitamins in their fruits.
Taking i...nto account currant fruit species’ outstanding nutritional and medicinal
properties as well as excellent production characteristics, the aim of investigations was
to examine newly introduced cultivars of black, red and white currant and establish the
suitability for their larger-scale cultivation in agro-ecological conditions of Serbia. The
obtained results will be used to choose the cultivars with best properties to be
recommended for exploitation in more intensive growing orchards covering larger
production areas. Investigations predominantly focused on currant fruit biochemical
properties and juices, and fatty oils quality from seeds of various cultivars was
determined via essential fatty acids contents. Due to steady consumption needs for this
fruit, analysis involved the effects of technological treatments (freezing and processing)
on the contents and activities of polyphenolic components in them.
Investigations were carried out in a currant collection orchard, the property of the “Omega” nursery (Mislodjin village, Obrenovacka Posavina), in the period 2007-
2009. The experimental orchard was planted in 2006, using the hedge system (a bush
form), at 1.8 m of inter-row and 0.8 m intra-row spacing. Investigations comprised 29
currant cultivars (13 black currant cultivars, 11 red currant cultivars and 5 white currant
cultivars). Laboratory analyses were performed at the Chair of Fruit Science, Faculty of Agriculture, Belgrade University, and at the Institute for Medicinal Plant Research “Dr.
Josif Pancic’, Belgrade...